Depressie

Wat zijn de symptomen van een depressie?

DepressieEen depressie komt vaker voor dan je denkt. In Nederland hebben 500.000 mensen een depressie. Als je last hebt van de symptomen van een depressie, dan ben je niet de enige. In dit artikel lees je wat de symptomen zijn van een depressie. Misschien behoor jij tot de grote groep Nederlanders die last heeft van een depressie. Je leest niet alleen wat de symptomen zijn, maar ook wat je eraan kan doen.

De symptomen van een depressie

Er zijn verschillende symptomen die duiden op een depressie. Je hoeft niet alle symptomen te hebben om officieel last te hebben van een depressie. Een aantal symptomen is al voldoende voor de diagnose depressie. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke symptomen op een rij gezet:

  • Een sombere stemming die blijft aanhouden.
  • Je hebt niet meer het vermogen om plezier te hebben. Zelfs de dingen die je leuk vind doen je geen plezier meer.
  • Je hebt geen energie meer en je voelt je uitgeput en futloos.
  • Je hebt geen zin meer om initiatief te nemen om dingen te ondernemen.
  • Seksuele gevoelens worden minder of verdwijnen. Mannen kunnen last krijgen van een erectiestoornis.
  • Je reageert trager en je hebt moeite om snel te denken.
  • Bij een depressie krijg je al snel te maken met slaapproblemen. Je hebt moeite met waker worden en een overmatige slaapbehoefte. Of je slaapt juist helemaal niet en je hebt moeite om in slaap te komen.
  • Je krijgt problemen met eten. Dit kunnen vreetbuien zijn of juist helemaal geen zin om te eten.
  • Je bent veel sneller geïrriteerd over kleine dingen.
  • Je hebt last van concentratieproblemen en je bent snel afgeleid.
  • Je hebt een negatief zelfbeeld van jezelf, anderen en over de toekomst.
  • Je denkt aan zelfdoding
  • Je hebt last van angstgevoelens of machteloosheid.
  • Het gevoel hebben dat je wil huilen, maar dat dit helemaal niets gaat oplossen.
  • Vergeetachtig en besluiteloos
  • Je kan last krijgen van lichamelijke problemen zoals een droge mond, druk op de borst, trillende handen, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hoofdpijn en rugpijn. Soms heb je het idee dat er een medisch probleem is voor je problemen.


Verschillende vormen van depressie

Er zijn verschillende soorten en vormen van depressies. Je kan bijvoorbeeld manisch depressief zijn. Mensen die manisch depressief zijn hebben periodes waarin ze extreem blij of juist extreem depressief en neerslachtig zijn. Deze periodes kunnen elkaar snel afwisselen. Na de geboorte van een kindje kan de vrouw soms last krijgen van Postpartum depressie. Dit kan na de bevalling, maar ook na een miskraam of abortus. De schommelingen in de hormoonspiegel kunnen invloed hebben op een depressie. Er is ook nog een seizoensgebonden depressie. In de herfst en winter is er minder daglicht dit zorgt bij veel mensen voor een tijdelijke depressie. Soms kan je ook gewoon een normale tijdelijke depressie hebben. Als deze lang aanhoudt heb je te maken met een chronische depressie. Als de depressie heel ernstig is wordt dit een bipolaire stoornis genoemd.

Waardoor ontstaat een depressie?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een depressie kan ontstaan. Meestal is er een tijdelijk probleem in de stofwisseling van de hersenen. Bij een depressie raakt de stofwisseling verstoort en uit evenwicht. De oorzaak van deze stoornis is meestal ook meteen de oorzaak van een depressie. Er kan een medische oorzaak zijn waardoor een depressie ontstaat, maar meestal is er een andere oorzaak. Een aantal oorzaken van een depressie hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Je kan last krijgen van een depressie doordat je een stressvolle periode achter de rug hebt of omdat er verschillende problemen op je af komen.
  • Je mist sociale en emotionele ondersteuning van andere in een moeilijke periode.
  • Sommige mensen zijn vanwege hun karakter gevoeliger voor een depressie. Bijvoorbeeld omdat ze pessimistisch zijn of minder snel hulp vragen aan anderen. Deze mensen lopen sneller het risico op een depressie.
  • Erfelijkheid kan soms ook een rol spelen.
  • Stress uit de sociale gemeenschap waarin we leven kan zorgen voor een depressie.
  • Een traumatische gebeurtenis kan ervoor zorgen dat we later in een depressie belanden.
  • Een afwijking in de schildklier kan zorgen voor een depressie.

Hoe behandel je een depressie?

Er zijn verschillende manieren om een depressie te behandelen. Je kan medicatie gebruiken of therapie krijgen. Medicatie kan helpen om de symptomen van een depressie te verminderen. Een nadeel van medicijnen is dat het geen problemen oplost. Niet alle artsen zijn daarom voorstander om meteen antidepressiva voor te schrijven. Het is natuurlijk een makkelijke oplossing, maar na het stoppen van de medicatie komen de klachten meteen terug. Door therapie te volgen kan je definitief van een depressie afkomen. De meest voorkomende behandeling is psychotherapie. Bij deze therapie helpt een psychiater je omgaan met je gedachtes en gevoelens. Negatieve gedachten worden omgezet in positieve gedachtes. Er zijn ook andere vormen van therapie die kunnen worden voorgeschreven.

Alternatieve therapie bij een depressie

Als je psychotherapie niet ziet zitten kan je kiezen voor alternatieve therapie. Heb je bijvoorbeeld altijd met het wisselen van de seizoenen last van een depressie? Lichttherapie kan helpen om je door de herfst en winter heen te komen. De speciale lampen kan je thuis gebruiken voor het aanmaken van vitamine D en nieuwe extra energie. Heb je veel last van hopeloos makende gedachtes? Cognitieve gedragstherapie kan de oplossing bieden. Het is een effectieve behandeling om jezelf op een andere manier te laten denken. Je bent ook na de therapie beter bestand tegen moeilijke situaties of een terugval. Met deze therapie leer je beter omgaan met gespannen situaties. Bij zeer ernstige vorm van depressie kan je gebruik maken van elektroshocktherapie. Het is alleen geen therapie die je kan gebruiken voor een lange periode. Het is meer bedoelt om jezelf uit een manische periode te trekken.

Wat kan je zelf doen als je een lichte depressie hebt?

Iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met een lichte depressie. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je zelf kan toepassen. Het is vooral belangrijk om jezelf bezig te houden. Ga activiteiten ondernemen en niet stilletjes onder de dekens in bed liggen. Zoek contact met mensen en ga een leuk gesprek aan. Positieve contacten kunnen je helpen om uit een depressie te komen. Ga leuke dingen ondernemen ondanks dat dit veel energie kost. Ga op tijd naar bed, maar sta ook weer op tijd op. Ondanks dat je vermoeid bent is het belangrijk om veel slaap te pakken. Eet daarbij gezond en ga sporten. Doe vooral een sport die je leuk vind. Bijvoorbeeld fitness, zwemmen, joggen of fietsen. Je kan hiermee je hoofd leeg maken en je conditie verbeteren. Met deze tips kan je eenvoudig jezelf uit een milde depressie trekken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2123x
Toegevoegd: 27-02-2017 20:55
Gewijzigd: 02-06-2017 13:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!