Suikerziekte bloed meten

Suikerziekte symptomen

Suikerziekte bloed metenSuikerziekte of diabetes is een ziekte waarbij de stofwisseling niet goed werkt en er geen of te weinig insuline in het lichaam wordt aangemaakt. De aandoening komt regelmatig voor in Nederland: ongeveer 500.000 mensen hebben hier mee te maken. In dit artikel bespreken we de suikerziekte symptomen van type 1 en type 2, zodat je weet hoe je het ziektebeeld kunt herkennen.

Suikerziekte: 2 verschillende types

Suikerziekte kunnen we onderscheiden in twee verschillende types, namelijk type 1 en type 2. Type 1 komt het meest voor bij kinderen en jongeren. Hierbij wordt er in de alvleesklier geen of slechts heel weinig insuline aangemaakt. Ook kan het zijn dat het lichaam de insuline direct na de productie afbreekt. Dit type wordt meestal snel ontdekt, omdat de suikerziekte symptomen goed te herkennen zijn. Suikerziekte type 1 komt echter niet zo vaak voor.

De meest voorkomende vorm van suikerziekte is type 2 en we zien dit voornamelijk terug bij ouderen of mensen met overgewicht. De alvleesklier maakt bij deze vorm van diabetes wel insuline aan, maar het lichaam accepteert de insuline niet. Hierdoor kan er niet voldoende glucose worden afgebroken in het lichaam. Over het algemeen wordt deze vorm van suikerzuikte pas na enige tijd ontdekt.

Suikerziekte symptomen

Vaak dorst en veel plassen

Een tekort aan insuline zorgt ervoor dat de nieren de glucose in het lichaam niet meer kunnen filteren. Als gevolg hiervan ontstaat er een overschot aan glucose. De nieren verdunnen de glucose met vocht uit het lichaam en dit wordt afgescheiden via de urine. Hierdoor moet je daarom veel plassen. Doordat er vervolgens niet voldoende vocht in het lichaam aanwezig is, krijg je vaak dorst. Ook kun je als gevolg hiervan last krijgen van een droge mond en een droge tong.

Snel gewicht verliezen

Een van de kenmerkende suikerziekte symptomen bij type 1 is het snel verliezen van gewicht. Aangezien het lichaam zeer weinig tot geen insuline aanmaakt, moet het lichaam op zoek naar andere energiebronnen. Het haalt energie uit lichaamsvet en eiwitten die zijn opgeslagen in het lichaam. Dit heeft tot gevolg dat iemand met suikerziekte type 1 snel gewicht verliest. Ook een tekort aan vocht in het lichaam draagt bij aan het gewichtsverlies. Mensen met suikerziekte type 2 kunnen ook last krijgen van gewichtsverlies, maar dit komt vaak pas voor na enkele jaren en in veel mindere mate.

Vermoeid en slap gevoel

De glucose uit ons voedsel dat wordt opgenomen in het bloed zorgt normaal gesproken voor energie. Het lichaam kan bij suikerziekte door een tekort aan insuline geen glucose afbreken. Ook al haalt het lichaam nog wel wat energie uit opgeslagen eiwitten en lichaamsvet; dit is toch een minder goede energiebron. Daarom kun je met diabetes te maken krijgen met een vermoeid en slap gevoel.

Tintelende voeten en handen of gevoel verliezen

Als het glucosegehalte in het lichaam hoog is, kun je last krijgen van tintelende voeten en handen of je kunt het gevoel in deze ledematen verliezen. Dit komt doordat een steeds schommelende bloedsuikerspiegel het zenuwgestel kan beschadigen.

Oogproblemen

De bloedvaatjes die naar het netvlies van de oog lopen kunnen worden aangetast door suikerziekte. Dit kan verschillende oogproblemen met zich meebrengen, zoals wazig zien, rode ogen, oogontstekingen of een branderig gevoel aan de ogen.

Fruitige adem

Aangezien het lichaam op andere manieren aan energie moet komen, zal het andere stoffen dan glucose verbranden. Hierdoor kunnen er zogenaamde ketonlichamen ontstaan in de adem, waardoor personen met diabetes last krijgen van een fruitige adem die naar aceton ruikt.

Slecht genezende wondjes

Een van de suikerziekte symptomen die voornamelijk voorkomt bij diabetes type 2 is slecht genezende wondjes. De bloedvaten kunnen beschadigen door suikerziekte, waardoor de bloeddoorstroming wordt verminderd. Hierdoor kunnen er minder voedingsstoffen en zuurstof naar een wondje worden vervoerd en dit zorgt voor een slechte genezing. Daarbij hebben personen met suikerziekte een grotere kans om wondjes te ontwikkelen, doordat ze minder gevoel hebben in de handen en voeten en doordat er soms ook sprake is van problemen met de gewrichten.

Terugkerende infecties

Aangezien wondjes bij personen met suikerziekte type 2 slecht herstellen, is er een grotere kans op een infectie. Een ontstoken wondje zorgt er weer voor dat de bloedsuikerspiegel wordt ontregeld en hierdoor kunnen er nog meer wondjes en infecties ontstaan. Daarom heeft een persoon met diabetes 2 vaak last van terugkerende infecties.

Andere symptomen

Er zijn nog een aantal andere symptomen waaraan suikerziekte te herkennen is. Zo kan een persoon met suikerziekte last hebben van kortademigheid, pijn op de borst of in de voeten/handen, steenpuisten of een witte vloed. Haaruitval en gewrichtsproblemen komen ook voor en mannen met diabetes kunnen te maken krijgen met verminderde potentie. Bij suikerziekte type 1 zijn veel honger hebben of juist helemaal niet en misselijkheid of braken ook veel voorkomende suikerziekte symptomen.

Complicaties

Als de diabetes niet goed wordt behandeld, kunnen er verschillende complicaties optreden. Er kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatproblemen ontstaan, doordat de doorbloeding in de bloedvaten is verminderd. Ook kan iemand met diabetes te maken krijgen met beschadigingen aan de nieren, als direct gevolg van het hoge bloedsuikergehalte. Verder kunnen de zenuwen beschadigen en dit kan leiden tot gevoelloosheid of pijn.

Wanneer naar de huisarts?

Als je een aantal van de suikerziekte symptomen in dit artikel bij jezelf herkent en je vermoedt suikerziekte, dan kun je het beste direct een arts raadplegen. Het is namelijk van belang dat suikerziekte zo snel mogelijk wordt behandeld om de kans op complicaties te verminderen. De dokter kan heel eenvoudig testen of er sprake is van diabetes door je bloedsuikergehalte te meten. Hiervoor hoeft de arts enkel een druppel bloed af te nemen en dit te meten met een bloedsuikermeter. Op deze manier weet je binnen enkele minuten of er inderdaad sprake is van diabetes.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5980x
Toegevoegd: 10-10-2015 11:10
Gewijzigd: 20-10-2015 21:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!