Diabetes bij Kinderen

Diabetes bij Kinderen

Diabetes bij KinderenDiabetes is een veel voorkomende ziekte, die tegenwoordig ook veel voorkomt bij kinderen. Diabetes is chronisch en als je kind diabetes heeft wil dat zeggen dat deze altijd last zal hebben van diabetes en de symptomen die mee komen met deze ziekte. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieve medicijnen en behandelingen, zodat kinderen met diabetes heel goed kunnen aanpassen en zo min mogelijk last hebben van de ziekte.

Wat is Diabetes?

Diabetes is de afgelopen periode een van de meest voorkomende chronische ziekte geworden die ongezonde niveaus suiker veroorzaakt in het bloed. Uit onderzoeken is gebleken dat de Type 1 diabetes veel vaker voor komt bij kinderen en de type 2 diabetes komt veel vaker voor bij volwassenen. Na het eten wordt door middel van spijsvertering sappen het voedsel omgezet in onder andere eenvoudige suikers genaamd glucose, deze type suiker is een hele belangrijke bron vam brandstof. Als glucose is afgebroken wordt deze in het bloed opgenomen. Glucose wordt gebruikt voor energie, dus is het zeker wel een stof die je nodig hebt in je lichaam. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier, deze klier ligt achter de maag. Als iemand gezond is bepaald de alvleesklier precies de juiste hoeveelheid insuline, insuline is nodig om glucose uit het bloed te verplaatsen naar de cellen. Maar als je geen insuline hebt dan kan dit process dus niet plaats vinden. Nu is het zo dat de type 1 diabetes zich kenmerkt door dat de alvleesklier geen insuline maakt en bij type 2 diabetes, wordt er juist wel insuline geproduceerd maar het lichaam van de patient kan deze niet absorberen.

Hoe wordt Diabetes ontdekt?

Zowel bij type 1 als ook type 2 zal glucose te veel worden in het bloed en daardoor ook terug te vinden zijn in de urine van de patient. Maar als je de juiste behandeling krijgt en optijd laat controleren, zul je al gauw merken dat er goed te leven is met diabetes. Als men diabetes niet optijd ontdekt en behandeld kan deze ervoor zorgen dat de patient zich steeds zieker gaat voelen en dat  Met een zorgvuldige controle van de glucosespiegels en de juiste behandeling, kan diabetes onder controle worden gehouden. Indien het niet behandeld wordt., kan de aandoening leiden tot blindheid, nierziekte, hartkwaal, zenuwbeschadiging, tandvlees infectie en huidinfecties, osteoporose, verlies van ledematen, en zelfs de dood.

Hoe vaak komt diabetes bij kinderen?

Als we kijken naar de verschillende chronische ziekten bij kinderen, dan merken we dat diabetes bovenaan de lijst staat als een van de meest voorkomende. Het wordt heel vaak ontkent, maar Type 1 diabetes is echt een veel voorkomende ziekte bij kinderen. Volgens de statistieken hebben rond de 6.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar en bijns 10.000 tot 12.000 kinderen tussen de 0 en 25 jaar diabetes type 1. Vroeger was het zo dat vooral diabetes type 2 werd gediagnosticeerd bij mensen met een leeftijd van 40 of ouder.Nu komt het steeds vaker voor dat meer kinderen gediagnosticeerd worden met diabetes. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het lichaam de insuline producerende cellen aanvalt in de pancreas. Het is bewezen dat er bij diabetes type 1 wel genetische banden zijn, maar toch is het zo dat de meeste mensen met deze vorm van diabetes geen familiegeschiedenis hebben van de ziekte. Nu wordt onderzocht welke milieu-factoren leiden tot type 1 diabetes bij mensen die gevoelig zijn. Het is ook gebleken dat diabetes Type1 vaker voorkomt bij blanken dan bij aziaten, afrikanen of anderen.

Hoe weet is als mijn kind diabetes heeft?

Als blijkt dat uw kindje diabetes heeft dan is het waarschijnlijk Diabetes type 1. In dit geval is de alvleesklier gestopt met de productie van insuline en zal je kind afhankelijk zijn van insuline-injecties om de glucose te verwerken. Heeft je peuter meer van de volgende symptomen dan is het goed te laten testen op diabetes. Toegenomen dorst, vaak moeten plassen , vermoeidheid en prikkelbaarheid, toegenomen eetlust, plots gewichtsverlies, wazig gezichtsvermogen, fruitige, zoete, of wijnachtige adem. Omdat Type 1 diabetes een ernstige ziekte is die dagelijkse controle en een goede verzorging nodig heeftis het goed om dan ook de nodige aanpassingen te doen aan de dagelijkse routine. Je zal ervoor moeten zorgen dat de glucosespiegels van jouw kind blijven binnen een veilige bereik door deze te monitoren gedurende de dag. Je kind zal insuline spuitjes toegediend krijgen. Verder zal de juiste voeding en lichaamsbeweging veel helpen om de ziekte onder controle te krijgen en te houden. Om Diabetes te voorkomen bij kleine kinderen is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet teveel vetten binnen krijgen, obesitas is niet alleen ongezond maar ook heel gevaarlijk voor kleine kinderen. Geef je kind daarom gezonde en gebalanceerde voeding en vermijd de slechte vetten. Alleen zo kun je obesitas tegengaan en diabetes vermijden. Diabetes is een ziekte waar je kind zijn leven lang mee zal moeten leven dus wel belangrijk dat je houd aan de regels en ervoor zorgt dat je kind niet in de verleiding komt om te veel vetten en ongezonde voeding te eten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 4474x
Toegevoegd: 21-08-2015 00:36
Gewijzigd: 12-10-2015 19:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!