Kinkhoest bij meisje

Kinkhoest: symptomen en behandeling

Kinkhoest bij meisjeKinkhoest is een besmettelijke ziekte die bij zowel volwassenen als kinderen kan voorkomen. De aandoening gaat gepaard met verkoudheid, niezen en hoestbuien en kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Volwassenen krijgen vaak met een mildere vorm te maken dan kinderen en baby's. We vertellen je in dit artikel meer over de kinkhoest symptomen, complicaties en de behandeling.

Hoe ontstaat kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Je kunt de ziekte krijgen doordat je besmet wordt door een ander persoon met kinkhoest. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat deze persoon in jouw buurt niest of hoest. Het aanraken van de hand waarin iemand heeft geniest of gehoest of een papieren zakdoekje kan ook tot besmetting leiden.

Symptomen

Het verloop van de ziekte wordt ingedeeld in drie verschillende stadia, namelijk het cattarale stadium, het parixosmale stadium en het convalescentiestadium. Elke fase brengt andere symptomen met zich mee. Hieronder vind je informatie over de symptomen in deze drie stadia.

Het cattarale stadium

Ongeveer een tot twee weken na besmetting treden de eerste kinkhoest symptomen op. Iemand die besmet is krijgt in eerste instantie te maken met een verkoudheid en een prikkelhoest. Andere klachten die veel voorkomen zijn een loopneus of verstopte neus, niezen en hoesten. In sommige gevallen kan er eveneens een lichte koorts optreden. De hoestbuien worden gedurende de dagen langzaamaan erger.

In de eerste fase wordt kinkhoest vaak nog niet ontdekt. Dit komt doordat de kinkhoest symptomen die optreden veel weg hebben van een normale verkoudheid. Het cattarale stadium duurt ongeveer twee weken en de kans om anderen te besmetten is tijdens deze fase het hoogst.

Het parixosmale stadium

Tijdens het parixosmale stadium treden er ook kinkhoest symptomen op die kenmerkend zijn voor de aandoening. De ziekte wordt daarom ook vaak in deze fase ontdekt. De hoestbuien worden heviger en duren langer. Vaak gaan ze gepaard met een gierende ademhaling en dit zorgt voor een ademhalingstekort. Hierdoor kan het gezicht rood of zelfs blauw aanlopen en je kunt te maken krijgen met benauwdheidsklachten.

De hoestbuien kunnen zowel overdag en 's nachts optreden en in veel gevallen wordt er helder en taai slijm opgehoest. Soms kan dit gepaard gaan met braken. Door de ernstige hoestbuien kun je uitgeput raken. De symptomen die in de paroxismale fase optreden worden veroorzaakt door de afvalstoffen die de bacterie heeft gevormd. De bacterie is tijdens deze fase op zijn retour, waardoor de ziekte minder besmettelijk is.  Het paroxismale stadium duurt ongeveer twee tot zes weken.

Het convalescentiestadium

In het convalescentiestadium zul je herstellen van de ziekte. De hoestbuien worden minder ernstig en komen ook minder vaak voor. Over het algemeen duurt dit stadium ongeveer zes tot twaalf weken en het kan zijn dan je in deze tijd nog last hebt van een droge hoest. In dit stadium is het niet meer mogelijk om anderen te besmetten.

Complicaties

De comlicaties bij kinkhoest verschillen per leeftijd. Bij baby's zijn de mogelijke complicaties die kunnen optreden het ergst en het percentage sterfgevallen door deze ziekte is bij baby's dan ook het hoogst. Het zuurstofgebrek dat optreedt tijdens de hoestbuien kan een longontsteking of hersenbeschadiging tot gevolg hebben. Verder kan het voorkomen dat een baby met kinkhoest het slijm niet kan weghoesten. Als gevolg hiervan kan er  apneu optreden.

Kinderen kunnen tijdens een hoestbui bloed ophoesten of erg uitgeput raken. Zij hebben net als baby's kans op een longontsteking en er kan eveneens een middenoorontsteking optreden. Daarnaast kunnen de longen schade oplopen. Als een kind met kinkhoest regelmatig moet braken tijdens de hoestbuien, kan dit ondervoeding als gevolg hebben. Verder kunnen er ernstige complicaties aan de hersenen optreden. Kinderen die ook een afwijking hebben aan de longen of het hart hebben een hogere kans op complicaties.

Aangezien kinkhoest bij volwassenen in een mildere vorm optreedt, krijgen zij ook minder te maken met complicaties dan baby's of kinderen. Wel kan het voorkomen dat hun nachtrust slecht is en er kan urine incontinentie optreden. Daarnaast kunnen ze als gevolg van kinkhoest te maken krijgen met pneunomie of fracturen aan de ribben.

Diagnose

Als je langdurig last hebt van ernstige hoestbuien, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ben je in contact gekomen met iemand die kinkhoest heeft en begin je zelf ook te hoesten? Dan kun je ook het beste direct contact opnemen met de huisarts. De arts neemt vervolgens wat slijm of snot weg uit de keel of de neus en laat dit op kweek zetten. Ook onderzoekt hij het aantal antistoffen tegen de bacterie Bordetella pertussis die in het lichaam aanwezig zijn. Vervolgens stelt de RIVM de diagnose kinkhoest.

Behandeling

In het cattarale stadium kan kinkhoest worden behandeld. De bacterie kan in deze fase worden gedood met een antibioticakuur. Meestal wordt kinkhoest echter pas ontdekt in het tweede stadium en dan is het tegengaan van de ziekte niet meer mogelijk. De bacterie is namelijk al op zijn retour en de symptomen worden veroorzaakt door de afvalstoffen die de bacterie heeft gevormd. Wel kan een antibioticakuur helpen om te voorkomen dat je andere personen besmet. Ook kan eventuele koorts hierdoor worden verminderd.

Je kunt wel zelf een aantal dingen doen om de symptomen van kinkhoest te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld dropjes eten of een hoestdrank innemen om de hoestbuien minder hevig te maken. Als je een hoestdrank wilt gebruiken, overleg dit dan wel altijd eerst met een arts. Sommige hoestdranken kunnen er namelijk voor zorgen dat de hoest vast blijft zitten.

Immuniteit

Als je eenmaal kinkhoest hebt gehad, kun je immuniteit opbouwen tegen deze ziekte. De meeste mensen zijn dan in ieder geval gedurednde tien tot twintig jaar immuun. Daarna kunnen deze personen ook weer opnieuw besmet raken. Als de ziekte echter voor de tweede maal optreedt, is dit vaak in een veel mildere vorm.

Vaccinatie

Kinderen worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest zodra ze twee maanden oud zijn. De vaccinatie zorgt ervoor dat kinderen gedurende tien tot twintig jaar immuun zijn voor deze ziekte. Als ze daarna alsnog besmet raken, krijgen ze vaak te maken met een mildere vorm. De inenting is van groot belang, omdat kinkhoest bij kinderen ernstige complicaties met zich mee kan brengen en zelfs dodelijk kan zijn. Sinds 1957 worden alle kinderen in Nederland ingeënt en het sterftecijfer bij kinderen is daardoor sterk teruggedrongen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5178x
Toegevoegd: 09-10-2015 13:47
Gewijzigd: 13-10-2015 00:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!