Wondroos

Wat zijn de symptomen van wondroos?

WondroosWondroos is een ontsteking van de huid of een ontsteking rondom een wondje. Deze aandoening ontstaat meestal door bacteriën die zich bij de wond nestelen. Meestal krijg je last van de symptomen van wondroos op je been, arm of gezicht. In dit artikel lees je alles over de symptomen van wondroos. Bij het vermoeden van wondroos is het slim om een bezoek te brengen aan de dokter.

Wat zijn de symptomen van wondroos?

Bij wondroos ontstaat er meestal een rode plek die steeds groter wordt. Meestal heeft er bij deze plek een wondje gezeten. Bij de beschadigde huid zijn bacteriën gekomen waardoor de wondroos ontstaat. De bacteriën die bij de wond komen zijn steptokokken of stafylokokken. De plek waar de huid rood is voelt pijnlijk aan. Soms ontstaat wondroos niet direct bij of rond een wondje. We zien heel vaak wondroos bij het onderbeen terwijl het wondje bijvoorbeeld bij de grote teen zit. De wondroos zit dan niet direct bij het wondje, maar ontstaat wel bij het been. Als je diabetes hebt dan loop je een groter risico op wondroos. Je loopt ook een groter risico als je regelmatig last hebt van dikke enkels of hartfalen.

Wat kan je doen als je wondroos hebt aan je been?

Als je wondroos hebt aan je been, dan is het verstandig om je been zoveel mogelijk rust te geven. Probeer zo weinig mogelijk te lopen of op je been te staan. Probeer zoveel mogelijk met je been omhoog te zitten om de wondroos rust te geven. Is de wond zelf niet helemaal goed schoon of loopt er pus uit? Behandel dan de wond met een natverband. Maak met gazen een soort kussentjes die je rechtstreeks tegen de wond aanlegt. Maak de gazen vast door er een rolletje verband omheen te wikkelen. Hou het verband vervolgens onder de kraan zodat dit nat wordt. Knijp hierna het verband uit zodat je niet teveel water lekt. Doe verder niets om het verband heen. Als je dit wel doet dan gaat de wond broeden en komen er nog meer bacteriën bij. In bed is het misschien niet prettig om met een nat verband te slapen. Je kan dan wel een plastic zak om het verband heen doen. Doe dit wel alleen tijdens de nacht en laat het verband de rest van de dag aan de lucht drogen. Maak het verband twee keer per dag nat. In de zomermaanden kan het bij warm weer eerder droog worden. Maak het verband dan vaker nat. Probeer het verband constant nat te houden. Verwijder na 2 dagen het natte verband en controleer of de wondroos minder geworden is. Laat de wond eventueel controleren door een huisarts als je twijfelt.

Wat kan je doen bij wondroos aan je arm?

Wondroos komt ook regelmatig voor bij je arm. Net als bij een been is het belangrijk om rust te houden. Leg je arm in een mitella en laat je arm omhoog liggen. Leg ook een nat verband aan zoals we dit omschreven hebben wij wondroos aan het been. Zorg ervoor dat het verband nat blijft en verwijder na 2 dagen het verband en de mitella. Kijk goed of de wondroos minder geworden is. Als de wondroos na 2 dagen niet minder geworden is moet je langs de huisarts gaan. Bij twijfel is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan.


Voorkom dat de bacteriën zichzelf verspreiden

Bij wondroos heb je altijd te maken met bacteriën. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat de bacteriën zichzelf verder verspreiden. Hygiëne is hierbij een belangrijke maatregel. Je verkleint zo niet alleen dat je jezelf verder aansteekt, maar ook dat je andere aansteekt. Wondroos kan besmettelijk zijn als iemand anders in de omgeving een wondje heeft. Vooral als je vaker wondroos hebt kan je het beste maatregelen nemen zodra je een wondje hebt. Je kan zo wondroos in de toekomst voorkomen. Eén van de maatregelen is om een wondje altijd met rust te laten. Ga er niet aan krabben. Probeer er ondanks jeuk zoveel mogelijk vanaf te blijven. Was je handen regelmatig met zeep en hou je nagels kort. Gebruik na het douchen altijd je eigen handdoek en pak elke dag een nieuwe handdoek. Was eventueel je lichaam elke dag met zeep.

Wat moet je doen als wondroos vaker terugkomt?

In dit artikel hebben we al eens besproken dat risicogroepen meer kans hebben op wondroos. Als je tot de risicogroepen behoort kan wondroos regelmatig terugkomen. Als wondroos regelmatig terugkomt is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Controleer bijvoorbeeld de huid regelmatig op wondjes. Als je een wondje ontdekt verzorg ze dan goed. Breng eventueel een gaasje met jodium aan zelfs als het een klein wondje is. Let vooral op wondjes rond je tenen, benen en armen. Probeer wondjes zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan je doen door jezelf niet te stoten of te snijden. Dit is soms wel makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je regelmatig last van vocht in de onderbenen of enkels? Dan loop je een groter risico op wondroos. Probeer dit te voorkomen met steunkousen. Met steunkousen kan je de hoeveelheid vocht verminderen.

Medicijnen tegen wondroos

Blijft de wondroos ondanks je behandeling aanhouden? De huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende medicijnen die een huisarts kan voorschrijven: flycloxacilline, claritomycine of azitromycine. De medicijnen worden altijd als kuur gegeven van een paar dagen. Sommige kuren duren zelfs twee weken. Het is belangrijk om de kuur altijd af te maken ook als de klachten eerder verdwijnen. Is de huid na de kuur nog steeds rood en pijnlijk? Ga terug naar de huisarts deze kan eventueel een ander medicijn voorschrijven of de kuur verlengen. Je kan door wondroos last krijgen van pijn. Eventueel mag je een paracetamol innemen voor de pijn. Paracetamol is één van de weinige medicijnen die tegelijk met antibiotica gebruikt mag worden.

Wat gebeurt er na de diagnose wondroos?

De huid kan na een infectie van wondroos nog 2 weken rood blijven. Als de huid genezen is zal deze waarschijnlijk gaan vervellen. Werk je in de horeca, voedingsindustrie of zorg? Neem na de diagnose wondroos altijd contact op met de bedrijfsarts. Wondroos is zeer besmettelijk en je kan anderen ermee besmetten. Vooral als er sprake is van contact tussen anderen. De bedrijfsarts kan in sommige situaties adviseren om niet meer te werken. Je gaat dan in het ziektewet tot de wondroos officieel niet meer besmettelijk is. Soms kan je wel aan het werk, maar moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om infectie te voorkomen. Een bedrijfsarts kan je hier verder over informeren. Geef ook altijd eerlijk bij je baas aan dat je last hebt van wondroos. Je baas kan vervolgens bepalen wat slim is om te doen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 17124x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:06
Gewijzigd: 14-06-2017 11:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!