Veel voorkomende kwalen bij ouderen

Veel voorkomende kwalen bij ouderen

Veel voorkomende kwalen bij ouderenNaarmate de mens ouder wordt, nemen de mankementen toe. Dit is helaas een feit waar iedereen mee zal moeten leven. Veel ouderen zijn in hun latere jaren nog steeds erg vitaal, maar voor de meeste is er niet zoveel geluk. Dit is ook helemaal niet erg want dit hoort bij het leven. In dit artikel vind je een aantal aandoeningen die veel voorkomen.

Veel voorkomende kwalen bij ouderen

Naarmate de mens ouder wordt, nemen de mankementen toe. Dit is helaas een feit waar iedereen mee zal moeten leven. Veel ouderen zijn in hun latere jaren nog steeds erg vitaal, maar voor de meeste is er niet zoveel geluk. Dit is ook helemaal niet erg want dit hoort bij het leven. In dit artikel vind je een aantal aandoeningen die veel voorkomen

Dementie

Waarschijnlijk een van de meest voorkomende aandoeningen (eigenlijk een syndroom) bij ouderen is dementie. Door dementie kan het brein informatie niet goed meer ontvangen. Ook worden er een hoop dingen vergeten. Dit is vooral vervelend voor de naaste familie van de patiënt. In de vroegere fases van dementie kan er vaak nog om gelachen worden omdat iemand een beetje vergeetachtig wordt, maar in de latere fases word dit een hele onprettige beleving omdat sommige mensen niet eens meer de naam van familie leden voor de geest kunnen halen.  Dementie is een van de naarste “ziektes” die een persoon kan overkomen omdat het vooral ook naasten pijn doet. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Zwakke spieren en gewrichten

Wanneer de mens ouder wordt worden de gewrichten en spieren minder soepel. Gevolgen hiervan zijn dat ouderen minder makkelijk kunnen bewegen. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een rolstoel, rollator of scootmobiel. Deze assisteren de gebruiker in verplaatsen en rondkomen. Zo wordt het weer makkelijker om dagelijkse bezigheden te voltooien. Dit is prettig omdat ouderen zich vaak gebonden voelen aan hun bed of woning omdat bewegen moeilijker wordt. Deze hulpmiddel zorgen ervoor dat ouderen weer kunnen bewegen en kunnen gaan en staan waar ze willen.

Botbreuken

Botten worden vaak ook zwakker naarmate de leeftijd toeneemt. In combinatie met zwakkere spieren en gewrichten kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Ouderen vallen namelijk erg vaak omdat ze slechter te been zijn. Dit leid vaak tot botbreuken. Hoewel dit voor iedereen vervelend is, is dit voor ouderen nog erger omdat deze vaak tot niet herstellen van zulke breuken. Een ander gevolg van zo botbreuk is dat ouderen bang worden om de deur uit te gaan. Vaak vindt er een breuk plaats in de bekken of in de heupen. Dit herstel is langzaam en erg onplezierig. Om dit te voorkomen is het belangrijk om met een rollator of wandelstok te bewegen.

Longontsteking

Een longontsteking komt bij ouderen vaker voor dan bij jongeren. De boosdoeners van een longontsteking zijn bacteriën, virussen of andere micro-organismes. Na het hebben van de griep zijn longen zwakker en erg gevoelig voor ontstekingen. Dit is wanneer de micro-organismes toeslaan en de ontsteking veroorzaken. Longontstekingen kunnen vaak goed behandeld worden door antibiotica. Wanneer deze niet aanslaat is het geadviseerd om naar het ziekenhuis te gaan voor behandeling.
In extreme gevallen kunnen ouderen zelfs overlijden aan een longontsteking. Dit gebeurt vaak wanneer de patiënt leid aan meerdere ziektes en aandoeningen. Daarom is het belangrijk dat ouderen zich laten inenten tegen de griep. Dit kan in de seizoenen waar de griep het meest voorkomt, zoals het najaar.


Osteoporose

Door osteoporose worden de botten dunner en zwakker. Dit komt omdat de botmassa sterk afneemt. Rond de 40ste levensjaar begint dit ongeveer. De botten zijn dan gevoeliger voor breuken en zullen ook minder goed herstellen. Vaak is dit het ergst te merken bij de polsen of de heup.

Verslechterd gehoor

Mensen die ouder worden kunnen het gehoor aan beide oren verliezen. Deze aandoening komt bij veel ouderen voor en kan al toeslaan om jonge leeftijd. Hoewel dit in het begin vaak minimalistisch is kan dit toenemen tot compleet verlies in een of beide oren. Dit komt door ouderdom slechthorendheid. Hierdoor wordt het horen van hoge tonen ook steeds lastiger. Een goede oplossing hier voor is het nemen van een gehoorapparaat.
Andere veelvoorkomende gehoorproblemen bij ouderen zijn verstopping en oorsuizen. Bij verstopping raken de oren gevuld met oorsmeer en kunnen deze uiteindelijk ook verstopt raken. Hier kan je doof van raken of op ze minst achteruitgang van het gehoor. Om dit te verhelpen kan je je oren door een arts laten uitspuiten. Zo komen de oren weer vrij en zal het gehoor toenemen. Oorsuizen zijn ook een veel voorkomend gehoor probleem bij ouderen. Door oorsuizen kan je regelmatig geluiden horen die niet van buitenaf komen. Dit komt geregeld voor bij ouderen.

Slechter zichtvermogen

Een gevolg van ouderdom is een slechter zichtvermogen. Dit is geheel normaal en zal bij de meeste ouderen voorkomen. Dit kan net zoals gehoor problemen op een vroege leeftijd toe slaan en door de tijd heen erger worden. Slecht zichtvermogen kan onderverdeeld worden in meerdere oogaandoeningen zoals: staar en glaucoom. Bij staar komt er minder licht bij het oog door beschadiging aan de ooglens. Dit kan verholpen worden doormiddel van een operatie aan de ooglens. Glaucoom is een gevolg van een beschadigde oogzenuw. Hierdoor neemt het zicht geleidelijk af. Oogaandoeningen zijn het best te verhelpen wanneer ze op tijd ontdekt worden. Laat daarom, wanneer je ouder wordt, regelmatig je ogen testen.

Erectieproblemen

Wanneer de leeftijd hoger wordt komen er veel problemen met zich mee. Een nogal vervelend probleem zijn erectiestoornissen. Dit komt bij veel mannen voor naarmate ze ouder worden. Dit is nadelig in de slaapkamer voor zowel de man als de vrouw. Vaak willen mannen dit niet accepteren en schamen ze zich hier voor. Deze problemen zijn volkomen natuurlijk en zijn normaal wanneer de leeftijd toeneemt. Een handige oplossing hiervoor is het nemen van erectiepillen. Deze stimuleren de bloedsomloop en zorgen er voor dat erecties weer mogelijk worden. Ga voor advies langs bij de dokter of arts. Deze zullen hier nog meer uitleg over kunnen geven.

Kanker

Helaas neemt de kans op kanker sterk toe op oudere leeftijd. Bij de mannen stijgt de kans op prostaatkanker enorm. Bij de vrouwen is borstkanker constant een dreigend gevaar. Dit komt omdat de weerstand verminderd wanneer het lichaam ouder wordt. Hierdoor kunnen kanker cellen het lichaam makkelijker binnenkomen en beïnvloeden. Dit kan overal in het lichaam gebeuren. Wanneer kanker te laat ontdekt wordt kan uitzaaiing een gevolg zijn. Dan verspreidt het virus zich naar meerdere organen. De kans op genezing is dan ook nihil. Zorg er daarom voor dat je regelmatig bij de dokter langs gaat voor controle. Kanker is te genezen doormiddel van straling of chemo therapie. Hier mee worden de kwaadaardige cellen vernietigd.

Wat kan je tegen ouderdom doen?

Je kan ouderdom niet remmen, het is iets wat elk mens gebeurt. Wat je wel kan doen is jezelf blijven verzorgen om gezond te blijven. Ook door positief in het leven te blijven staan en een jonge geest te houden kan de mens nog erg lang gezond en vitaal blijven.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2104x
Toegevoegd: 18-12-2018 06:49
Gewijzigd: 18-12-2018 21:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!