kind met koorts

Zesde ziekte, wat is dat?

kind met koortsJe hebt vast wel eens van de zesde ziekte gehoord, maar heb je enig idee wat de zesde ziekte is? In dit artikel lees je meer informatie over de zesde ziekte.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een ziekte die meestal voorkomt bij kinderen die tussen de 6 maanden en de 2,5 jaar oud zijn. De medische benaming voor deze ziekte is exanthema subitum. Bij de zesde ziekte kunnen kinderen ineens heel hoge koorts krijgen. Je maakt je als ouder vaak erg druk over de hoge koorts, maar dat hoeft niet. De koorts hoef je niet te verlagen, want deze kan geen kwaad. Het is alleen belangrijk dat kinderen veel drinken en zorg ervoor dat kinderen als zij de zesde ziekte hebben, dunne kleding dragen. Na een paar dagen (drie tot vijf dagen) zal de koorts dalen en dan zie je bij de kinderen kleine lichtrode vlekjes in de nek en in het gezicht. Ook kunnen er nog vlekje ontstaan op de romp. Maar let wel op bij kinderen van 3 maanden en jonger, want dan dien je direct de huisarts te bellen.

Oorzaak zesde ziekte

De oorzaak bij de zesde ziekte is een virus. Er wordt vaak gedacht dat de zesde ziekte alleen bij kinderen voorkomt, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Het virus heeft de naam herpesvirus type 6. Het virus kan overgedragen worden bij het hoesten en ook tijdens het praten. Het wordt dan overgedragen door druppeltjes in de lucht. Je wordt niet meteen ziek, want als je besmet raakt, kan het nog één of twee weken duren voordat een kindje ziek wordt.

Symptomen zesde ziekte

Je kunt de zesde ziekte vaak snel genoeg herkennen. De volgende symptomen kunnen er bij horen:

 • Kinderen krijgen plotseling hoge koorts, vaak rond de 39°C tot 40,5° C.
 • De klieren in de hals en achter de oren kunnen ineens opgezet zijn.
 • Na drie tot vijf dagen zal de temperatuur bij de kinderen dalen.
 • Er ontstaan bij de kinderen kleine lichtrode vlekjes in de nek en in het gezicht.
 • Het zijn vlekjes die niet jeuken en ze gaan binnen een paar dagen weer weg (meestal binnen één of twee dagen).

Zesde ziekte wat nu?

Er zijn gelukkig een paar dingen die je zelf kunt doen bij de zesde ziekte:

 • Het is belangrijk dat jij of je kindje genoeg drinken bij de zesde ziekte. Door de koorts verlies je namelijk ook veel vocht.
 • Eten is minder belangrijk, dus wanneer jij of je kindje geen honger hebben, is het niet erg als je even wat minder of niet eet.
 • Genoeg rusten is wel belangrijk, zo kun je er voor zorgen dat je lichaam weer op kan laden en het virus kan bestrijden.
 • Je hoeft bij de zesde ziekte niet in bed te blijven en je mag ook gewoon naar buiten, maar zorg dat je wel op tijd je rust neemt.
 • Je lichaam moet als je koorts hebt de warmte weer kwijt kunnen. Dunne kleding dragen is daarom de beste optie en als de kleding los zit, is dat nog beter. Als je in bed ligt met koorts, dan is een laken voldoende. Het kan zijn dat je het even koud hebt of moet rillen, dan kun je tijdelijk een dekentje nemen, maar naderhand moet je lichaam de warmte weer kwijt kunnen.
 • Sommige mensen houden kinderen met de zesde ziekte thuis. Maar als het kind zich goed genoeg voelt, kan het gewoon naar het kinderdagverblijf. Je geeft daar wel even door wat er gaande is, zodat zij je kindje extra in de gaten kunnen houden en kunnen laten rusten.

Medicijnen zesde ziekte

Sommige mensen denken dat er medicatie is bij de zesde ziekte, maar deze is er niet. De zesde ziekte moet je gewoon echt uitvieren. De koorts hoef je ook niet te verlagen, want deze kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Als je kindje zich echt ziek voelt of niet goed drinkt, dan is het wel verstandig om paracetamol te geven. Als deze is ingenomen, dan voelen ze zich vaak na een half uur al wat beter. Hoeveel paracetamol je mag geven, hangt af van de leeftijd van je kindje, maar ook van het gewicht. Op de verpakking kun je daar meer over lezen, geef je kindje nooit meer dan de aanbevolen dosering!

Zesde ziekte en huisarts

Je hoeft als je kindje de zesde ziekte heeft niet direct naar de huisarts. Je gaat alleen naar de huisarts wanneer je kindje jonger is dan 3 maanden, of wanneer je twijfelt en merkt dat je kindje steeds zieker wordt. Je kunt het snel zien wanneer een kindje zieker wordt. De koorts is dan namelijk binnen drie dagen niet weg en je kindje drinkt niet of nauwelijks. Een kindje kan ook veel braken en erg suf worden. Wanneer je kindje benauwd wordt of heel snel gaat ademen, is het belangrijk dat je meteen een arts gaat raadplegen. Ook wanneer je kindje blijft huilen of gaat kreunen en een grauwe huidskleur krijgt, dien je snel een huisarts te bezoeken. En uiteraard als jij erg ongerust bent en bij twijfel raadpleeg je een huisarts.

Zesde ziekte tips

Bij de zesde ziekte maken veel ouders zich meteen snel ongerust door de opgezette klieren, uitslag en de koorts. Maar voor kinderen is het een paar dagen uitvieren en dan voelen ze zich weer snel beter. Het is belangrijk dat je je als ouder niet ongerust gaat maken, want dit merken kinderen. Ze zullen daardoor erg onzeker worden en zich nog zieker kunnen voelen. Het is belangrijk dat je ze gewoon normaal blijft behandelen, extra laat drinken en als ze niet willen eten, dwing ze dan niet te eten. Je kunt eventueel een ijsje geven als verkoeling voor de koorts. Als ze ook geen ijsje willen, laat ze dan veel rusten en veel drinken. Een dagje samen tv kijken, een verhaaltje voorlezen of even naar buiten voor de frisse lucht, bij de zesde ziekte is het een kwestie van het uitvieren van de ziekte. Het gaat er om dat je kindje even tot rust kan komen en het lichaam het virus zelf aan kan pakken. Ook volwassenen kunnen er last van krijgen en ook dan geldt, uitrusten, dunne kleding aan, veel drinken en naar je lichaam luisteren. Er is geen medicatie voor, dus je lichaam zal het zelf op moeten lossen en als je veel rust, dan herstel je ook sneller.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2901x
Toegevoegd: 12-08-2016 14:09
Gewijzigd: 26-08-2016 00:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!