Chronische ziekte, wat is dat?
Je hebt vast wel eens gehoord van een chronische ziekte, maar heb je enig idee wat dat is? In dit artikel wordt de vraag beantwoord en kun je meer te weten komen over chronische ziekten.
Chronische ziekte
Een chronische ziekte is een ziekte waarvan de klachten lang aanwezig zijn en (meestal) niet meer weggaan. In de toekomst is geen volledige genezing mogelijk. De hoop moet er blijven dat door wetenschappelijk onderzoek medicatie wordt gevonden om de ziekte of aandoening te genezen.
- Bij een chronische ziekte is vaak langdurige zorg en/of medische ondersteuning noodzakelijk. Soms zijn er zichtbare beperkingen, maar dat is niet altijd het geval. Een chronische ziekte of aandoening kan progressief zijn, maar ook erg wisselend en zelfs stabiel blijven. Het ligt aan de aandoening of ziekte op welke termijn er van een chronische ziekte wordt gesproken. Die termijn kan liggen tussen de zes weken en zes maanden. Vaccins en/of medicatie helpen meestal niet en ook verdwijnt de chronische ziekte niet.
- Soms lijkt het of de chronische ziekte even is verdwenen, maar deze komt altijd weer terug.
- Chronische ziektes ontstaan vaak door roken, te weinig bewegen, slechte voeding of een slecht voedingspatroon (slechte eetgewoonten). Een chronische ziekte kan ook op psychiatrisch gebied voorkomen. Voorbeelden van bekende en veel voorkomende chronische ziektes: artrose, astma, diabetes, epilepsie, hyperventilatie, nierziekte, kanker, niet of niet goed werkende schildklier, depressie en reuma.
- Een chronische ziekte is altijd aanwezig, de ene tijd heeft de patiënt wat meer last dan op een ander moment.
- Artrose is daar een goed voorbeeld van, maar ook astma kan soms in alle hevigheid aanwezig zijn en vervolgens gaat het weer een stuk beter met de astmapatiënt. Er spelen namelijk veel factoren mee bij een chronische ziekte.
- Op de eerste plaats de ziekte zelf, maar vervolgens ook de gevolgen van de chronische ziekte. Wellicht kan de patiënt zijn of haar werk niet blijven doen en moet deze op zoek naar passende arbeid. Hij of zij kan ontslag krijgen en daardoor in psychische problemen komen, maar ook in financiële.
- Als je chronisch ziek bent is je toekomst behoorlijk onzeker, hoe verloopt de ziekte? Daar kun je zelfs depressief van worden. Een chronische ziekte kan vergaande gevolgen hebben. Niet iedereen staat er bij stil. Bij reuma bijvoorbeeld kun je aan de buitenkant niet altijd zien dat iemand deze aandoening heeft.
- De patiënt kan echter veel last hebben en ook de extreme moeheid die bij reuma kan voorkomen is aan de buitenkant niet af te lezen, maar deze is wel aanwezig. Een chronische ziekte heeft veel impact of het leven van de patiënt en zijn directe omgeving.
Ook de omgeving lijdt eronder, zij moet aanzien hoe iemand onder een ziekte of aandoening lijdt. Dat is erg moeilijk. De omgeving speelt een belangrijke rol bij een chronisch zieke. Zij moet omgaan met de patiënt, die de ene dag vrolijk is en de andere dag behoorlijk in de put kan zitten. Dat kost zowel de patiënt als zijn directe omgeving veel energie, maar het is de moeite waard om de chronisch zieke te ondersteunen en voor afleiding te zorgen. Afleiding is namelijk erg belangrijk en wellicht het beste middel om het leven van een chronisch zieke te verlichten en een beetje aangenamer te maken.
Er wordt vaak gezegd "leer er mee te leven", maar dat zijn woorden, die even snel en gemakkelijk worden uitgesproken. In de praktijk zit er vaak veel ellende, pijn en verdriet bij een chronisch zieke patiënt. Deze heeft naast ondersteuning van zijn of haar naasten en de huisarts vaak ook veel profijt door met regelmaat een fysiotherapeut te bezoeken.
Voor welke klachten je een vergoeding krijgt kun je bij je zorgverzekering opvragen. Kijk ook even of je extra bent verzekerd om gebruik te maken van de fysiotherapeut. Ontspanning helpt (bijna) voor elke aandoening of klacht. Iemand die zich goed kan ontspannen heeft wellicht minder last van zijn chronische ziekte dan iemand die gestrest door het leven gaat. Het is de kunst om op de juiste manier door het leven te gaan om zo weinig mogelijk last te ervaren van de chronische ziekte. Vind je balans! Kijk naar alles wat je wel kunt en blijf positief in het leven staat, mar ook dat zijn weer woorden. Deze in praktijk brengen kan soms erg moeilijk zijn, zeker voor chronisch zieke mensen.
CCZW
CCZW staat voor Centrum Chronisch Ziek en Werk is in 2012 opgericht door een arbeidsdeskundige en een antropoloog. Eigen kracht staat centraal. Er wordt gestreefd naar deelname (participatie) van mensen met een aandoening en/of ziekte door ondersteuning te bieden. Ervaringsdeskundigen worden hiervoor ingezet. Het CCZW begeleidt, adviseert en ondersteunt de gemeenten, het UWV, zorginstellingen, werkgevers en mensen die begeleiding nodig hebben, de chronisch zieke.
Chronisch ziek en werk
Je hebt een leuke baan. Na een poosje krijg je klachten die maar niet over gaan. Na enige tijd blijkt dat je een chronische ziekte hebt. Je bent ziek thuis en hoe nu verder?
- Werk je helemaal niet meer of werk je minder uren? Je zult bij een arboarts terecht komen die bepaalt of je weer aan de slag kunt na een poosje of dat er passend werk voor je gezocht moet worden binnen het bedrijf waar je werkt. Dit heet spoor 1.
- Lukt dit niet dan zal ook spoor 2 ingezet worden, werk zoeken buiten je bedrijf, andere werkzaamheden zoeken.
- Ben je na 104 weken nog steeds niet in staat om je "oude" werk te hervatten (en dat lukt waarschijnlijk met een chronische ziekte niet) en heb je geen andere passende baan gevonden dan zul je een uitnodiging van de arboarts van het UWV krijgen. Hij of zij stelt vragen en aan de hand daarvan word je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt verklaard.
- Vervolgens krijg je een uitkering van het UWV, een werkloosheidsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is afhankelijk van de uitkomst van het bezoek aan de arboarts van het UWV.
- Er wordt erg goed gekeken naar je mogelijkheden, wat kun je nog wel? Word je helemaal afgekeurd om te werken dan hoef je uiteraard niet meer te solliciteren. Het is echter ook mogelijk dat je passend werk moet blijven zoeken voor een aantal uren (sollicitatieplicht). Het UWV gaat je hierbij ondersteunen en je zult een jobcoach toegewezen krijgen.
- Het is belangrijk dat wanneer het mogelijk voor je is om een passende baan te vinden. Een baan zorgt er namelijk voor dat je het ritme van de dag houdt, je sociale contacten blijft onderhouden, je voelt je nuttig.
- Nog een heel belangrijke factor is, dat door de afleiding van je werk het zomaar zou kunnen zijn dat je minder last hebt van je chronische aandoening. En ten slotte, het niet financieel afhankelijk zijn van een uitkering voelt goed.