Wat is ebola?

Wat is ebola?

Wat is ebola?Als er over ebola wordt gesproken, dan gaat het over een ernstige besmettelijke infectieziekte, die dodelijk kan zijn. Het komt met name voor in een aantal landen in West Afrika. Ebola wordt ook wel ebola hemorragische koorts genoemd. Maar wat is ebola nu eigenlijk?

Herkennen van ebola

Een week nadat je besmet bent geraakt met het virus kun je ziek worden. Er zijn ook mensen die eerder ziek worden, en bij anderen kan het bijvoorbeeld drie weken duren. Je kunt last krijgen van koorts en je kunt ook last krijgen van vlekjes, blaasjes en bloedinkjes in de huid over je hele lichaam. De bloedvaatjes over je hele lichaam raken ontstoken.

Symptomen ebola

Symptomen die horen bij ebola zijn: koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, huidbloedingen en blaasjes, braken, diarree, bloedingen uit mond, neus, bloedblaren en inwendige bloedingen.

Oorzaak ebola

De oorzaak van ebola is het ebolavirus. Als iemand met ebola is besmet, dan wordt het ebolavirus verspreid via speeksel, zweet, traanvocht, urine, snot, braaksel, poep, bloed, sperma en/of vaginaal vocht. Op het moment dat iemand is genezen van ebola, dan kan iemand het virus alsnog zeven weken doorgeven. Een goede behandeling voor ebola is er momenteel nog niet. Het ebolavirus hoort bij de filovirussen. Deze komen voor bij Afrikaanse vleermuizen. Hierbij zijn zowel de ontlasting maar ook bloed, urine en het speeksel (beet) van de vleermuizen besmettelijk. Een vleermuis kan dus ook grotere dieren zoals apen en bosantilopen besmetten. Wanneer mensen op deze dieren jagen en het besmette vlees eten, dan kunnen zij ook besmet raken met ebola. Je kunt namelijk ebola krijgen als je in contact komt met het bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren.

Genezen van ebola

Momenteel is er nog geen goede behandeling voor ebola. Er wordt volop gewerkt aan nieuwe medicijnen in de hoop dat deze in de toekomst ebola kunnen genezen. Er zijn ook ontwikkelingen gaande van injecties (vaccins) die misschien tegen ebola beschermen.

Ebola voorkomen

Sommige mensen zijn erg bang dat zij ebola krijgen, maar de kans dat je het krijgt is erg klein. Ook wanneer je in landen komt waar ebola heerst is de kans klein dat je het krijgt. Het virus verspreidt zich namelijk niet door de lucht, je kunt het ook niet krijgen door de steek van een mug. Je kunt je wel beschermen, als je namelijk in een ebolagebied komt dien je goed je handen te wassen. Dit doe je onder een kraan met zeep en niet in een bak water waar anderen ook de handen wassen. Beschermende kleding dragen is ook aan te raden zoals een bril, mondkap, muts, handschoenen, e.d. wanneer je in de buurt komt van mensen die ebola hebben. Je dient ook direct contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen van ebolapatiënten te vermijden. Ook contact met voorwerpen waar bloed of andere lichaamsvloeistoffen van ebolapatiënten op of in zitten dien je te vermijden en ook contact met dieren in besmette gebieden dien je te ontwijken.

Verspreiding ebola voorkomen

Om ebola te kunnen voorkomen in een ebola gebied, dient er snel gehandeld te worden. Mensen dienen alert te zijn, ebola kan herkend worden en dan dient er snel gehandeld worden. Mensen die ebola hebben moeten afgezonderd worden, zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden en mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt of besmet dier dienen gecontroleerd te worden. Adviseren om niet te reizen hoort er ook bij net als mensen die een beetje ziek zijn toch in het ziekenhuis opnemen voor de zekerheid. De verplegers van patiënten in het ziekenhuis dienen strenge maatregelen te nemen en afgezonderd van andere mensen te werken. Dit wordt ook wel geïsoleerd verplegen genoemd. Er kan gekeken worden met een bloedonderzoek of dat iemand daadwerkelijk besmet is.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 4157x
Toegevoegd: 23-02-2015 10:35
Gewijzigd: 15-08-2015 20:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!