hoverboard

Airwheel vs Hoverboard

hoverboardTegenwoordig zie je het steeds vaker. Mensen die rondrijden op een airwheel of een hoverboard. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee moderne vervoersmiddelen?

Wat zijn nou eigenlijk airwheels of hoverboards?

Een airwheel is een unicycle(voertuig met maar 1 wiel) waarmee je net als een hoverboard jezelf snel kan verplaatsen zonder te lopen of te fietsen. Op een airwheel stuur je met je lichaam.Door lichtjes naar voren te leunen rijd je naar voren. Remmen doe je door naar achter te leunen. Bij een airboard is dit hetzelfde. Allebei de vervoersmiddelen maken gebruik van een elektronisch balanceer systeem waardoor je niet omvalt tijdens het rijden. Beide zijn het redelijk nieuwe vervoersmiddelen voortgekomen uit de segway. De segway is een soort/airwheel/hoverboard maar dan met een handvat erbij. Dit heeft als voordeel dat het extra balans biedt. Alhoewel veel trendwatchers voorspelde dat een segway de toekomst zou worden is dit toch niet het geval geweest. Wel zijn er nog veen bedrijven die segway uitjes aanbieden. Onder andere rondritjes door een stad met een segway komt nog steeds vaak voor. Voor persoonlijk vervoer is dit dus een stuk minder. Buiten het feit dat segway's langzamer zijn dan airwheel's/airboard's, zijn ze ook een stuk prijziger. Ook het design viel minder in de smaak bij consumenten. Het werd vaak te snel als te modern gezien.

Airwheel:
(Airwheel op de afbeelding is een zwarte Airwheel Q3.)
airwheel

Airboard/Hoverboard:
Airboard/hoverboard op deze afbeelding is onbekend.)
Hoverboard

Snelheid/afstand

Maar hoe snel gaan deze moderne vervoersmiddelen eigenlijk? De airwheel Q1 kan tot 18 km per uur halen. Hiermee kan je dan een afstand van 18 tot 23 kilometer afleggen tot de accu opnieuw moet worden opgeladen Een airboard IO smart v1 is iets langzamer met 14 km per uur. De afstand is gelijk. Voor een airboard is de maximale afstand tot de accu leeg is 20 km per uur. De gemiddelde snelheid van een fietser is 18 km per uur. De airboard of airwheel gaat dus even snel als een gemiddelde fietser.

Gewicht

De airwheel Q1 kan 120 kilo dragen. Voor een IO smart airboard is dit hetzelfde. Het gewicht van de airwheel is 10,6 kg en is kleiner dat het hoverboard. Het hoverboard weegt 12, dus meer dan het airboard.

Moeilijkheid

Alhoewel een airwheel zichzelf balanceert duurt het toch een paar uurtjes voordat de bestuurder comfortabel met een airwheel kan omgaan. Dit is i.v.m. met de extra balans die de bestuurder moet houden. Een hoverboard daarintegen is een stuk eenvoudig en is binnen een paar minuten prima te rijden. Dit komt uiteraard door doordat het hoverboard veel meer balans te bieden heeft dan een airwheel.

Prijs

Qua prijs gaan de twee vervoersmiddelen gelijk op. Een Airwheel Q1 kost ongeveer 549,00 euro bij Gadgethouse terwijl een airboard ook 549,00 euro kost bij Bol. Voor beide producten zijn er diverse instapmodellen beschikbaar. Het goedkoopste hoverboard kost ongeveer 310 euro. Daarbij zit dan het hoverboard/airboard zelf en een oplader. Bij de duurdere versies krijg je er vaak ook nog een draagtas bij. De goedkoopste Airwheel heeft een prijs van 360,00 euro.

Is het nou airboard of hoverboard?

In principe worden beide namen gebruikt maar komen op hetzelfde neer. Soms wordt een airboard ook een smartboard genoemd.

Algemene voordelen Airboard

Alhoewel airboards niet zo snel en klein zijn als airwheels hebben ze toch een aantal grote voordelen. Een daarvan is het feit dat airboards verlichting hebben. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om gezien te worden in het verkeer. Niet alleen het feit dat je beter gezien wordt is erg handig, ook het feit dat je in het donker nog steeds plezier aan je nieuwe board kan beleven is ook zeker een grote pluspuntje. De bediening is ook makkelijker zoals eerder besproken. Met een airboard kan je veel makkelijker sturen en op/af stappen als een beginner. Ook bevat een airboard een snelheidsbegrenzer waardoor je nooit van een berg af boven je maximale snelheid uitkomt. Deze snelheid is standaard maximaal 20 k/m per uur. Deze voordelen maken een airboard een stuk veiliger dan een airwheel.

Algemene voordelen Airwheel

Een airwheel is niet alleen kleiner dan een airboard, hij is ook nog eens sneller. De gemiddelde sneldheid van een een Airwheel is boven de 18 kilometer per uur waardoor hij menig fietser bij kan houden. Het kleine design is ook erg handig. Hierdoor kan je hem makkelijker opbergen dan bijvoorbeeld een fiets of airboard. Dit maakt hem ideaal voor korte afstanden. Als je bijvoorbeeld snel naar het treinstation wilt maar het net te ver lopen is, is een airwheel erg handig doordat je niet de fietsenstalling hoeft te gebruiken bespaart je dit ook nog eens extra tijd.

Stunts en tricks

Behalve dat je op beide voertuigen kan rijden, kan je ook verschillende tricks doen. Een airwheel kan door de zeer grote wielen bijna op elk terrein rijden. Zelfs een trapje op rijden met een airwheel is mogelijk na enige oefening. Off-road rijden(lees: rijden in de berm/bos e.d.) is ook mogelijk voor beide producten. Er zijn zelfs bepaalde airboards die gemaakt zijn om op ruig terrein te rijden. Deze airboards zijn wel vaak duurder en zwaarder i.v.m. grotere wielen en een krachtigere aandrijving.

Veiligheid

Doordat zowel de airboards als airwheels geen stuur hebben zijn ze momenteel verboden op de openbare weg in Nederland en Engeland volgens de wet. Wel is een airboard veiliger dan een airwheel. Dit heeft te maken met de snelheden van beide vervoersmiddelen en de moeilijkheidsgraad om een airboard te bedienen. Stroringen in de elektronica komen bij beide producten ook nog af  en toe voor. Vaak zijn dit problemen in de stroomvoorziening en lopen de airboards/airwheels dan snel het risico om in brand te raken. Doordat er vaak problemen zijn met de stroomvoorziening is er een grote kans dat een airboard opeens uitvalt midden op de weg en hierbij in een reflex de wielen blokkeert waardoor de bestuurder als het ware gelanceerd wordt. Gelukkig is de kans dat dit zich voor doet minimaal en een stuk minder dan 1% in 2015 en zal in 2016 nog minder zijn.

Conclusie

Een airwheel is qua opties en snelheid de beste optie als vervoersmiddel. Ook weegt een airwheel minder dan een airboard waardoor deze makkelijker is mee te nemen. Mocht je het geduld niet hebben om ermee te oefenen of simpelweg geen goede balans hebt dan is het hoverboard een betere optie voor je.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hazelaar
Aantal keer gelezen: 4517x
Toegevoegd: 15-03-2016 08:25
Gewijzigd: 16-03-2016 10:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!