Alcoholverslaving: verschijnselen en aanpak

Alcoholverslaving: verschijnselen en aanpak

Alcoholverslaving: verschijnselen en aanpakAlcoholisme is een verslaving en ontstaat meestal geleidelijk aan. Een alcoholverslaving begint bij drinken voor de gezelligheid en na verloop van tijd wordt het drinken steeds frequenter en heviger.

Op een gegeven moment kom je tot de ontdekking dat je een alcoholverslaving hebt en dan is het moeilijk om nog langer normaal met alcohol om te gaan. Door alcoholverslaving krijg je lichamelijke problemen en psychische issues. Je merkt dat het moeilijk wordt om vriendschappen te onderhouden en het lijkt nooit meer te worden zoals het ooit geweest is.

Alcoholverslaving: lichamelijke symptomen

Lichamelijk wordt een bepaalde tolerantie tegen alcohol ontwikkeld. In principe heeft je lichaam steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Op een gegeven moment drink je steeds vaker en merk je dat je alcohol nodig hebt om normaal te functioneren. Wanneer je niet meer zonder alcohol kunt merk je dit door spierpijn, angst, misselijkheid, transpireren en rusteloosheid. Je hebt alcohol nodig om normaal te functioneren en anders krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Veel alcoholverslaafden worden ziek en besluiten om verder te gaan met het drinken van alcohol. Op deze manier nemen de ontwenningsverschijnselen weer af en voel je jezelf beter.

Alcoholverslaving: psychische symptomen

Iemand met een alcoholverslaving heeft continu zin om te drinken. Je verlangt naar het effect dat alcohol heeft en je bent steeds aan alcohol aan het denken. Je probeert alcoholgebruik verborgen te houden en je maakt er voor veel mensen een geheim van dat je drinkt. Je bent vaak depressief en angstig door een gebrek of juist teveel alcohol. Als de behoefte naar alcohol steeds sterker wordt is er sprake van een ernstige verslaving. Uiteindelijk raak je geestelijk afhankelijk van alcohol en kun je gevoelsmatig niet meer functioneren zonder slok op.

Heb je een alcoholverslaving?

Over het algemeen spreken we van een alcoholverslaving wanneer je voldoet aan de volgende zaken:

  • Je drinkt als man meer dan 21 glazen alcohol per week of als vrouw meer dan 14.
  • Je drinkt op de verkeerde momenten. Mogelijk drink je wanneer je nog auto moet rijden of start je de dag met een glas bier. Het lijkt alsof je de hele dag zin hebt om alcohol te drinken en eigenlijk zijn er geen grenzen meer.
  • Je denkt steeds aan het drinken van alcohol en het gaat je leven op een bepaalde manier beheersen. Belangrijke zaken worden minder belangrijk dan ze waren en alcohol lijkt steeds het hoofdthema.
  • De reden om alcohol te drinken heeft te maken met hoe je jezelf voelt. Je drinkt alcohol om minder somber en angstig te zijn. Wanneer je te maken hebt met spanningen gebruik je alcohol om ontspanning te vinden.


Je kunt ook medicatie gebruiken. Zo kun je ook Diazepam kopen tegen alcoholontwenning.



Voordelen van stoppen met het drinken van alcohol

Wanneer je minder alcohol drinkt heeft dit tal van verschillende voordelen. Profiteer bij het stoppen of minderen met alcohol van:

  • Een betere conditie en gezondheid. Je verliest overtollige kilo’s en zit daardoor lekker in je vel.
  • Het slaappatroon verbetert wanneer je minder alcohol drinkt. Door het drinken van alcohol slaap je vaak onrustig of is het moeilijk om überhaupt in slaap te komen. In de ochtend wordt je verward wakker wanneer je gedronken hebt en ook dat vervelende gevoel verdwijnt.
  • Je behaalt betere prestaties tijdens de studie en op het werk. Alcohol belemmert de werking van onze geest en het lichaam. Zonder het drinken van alcohol blijf je beter in balans en wordt het eenvoudiger om te presteren.
  • Alcohol verhoogt onder andere de kans op kanker, hart- en vaatziekten en dementie. Wanneer je mindert of stopt met het drinken van alcohol zal de kans hierop afnemen.
  • Het drinken van alcohol kost geld. Wanneer je stopt met drinken kun je dit geld in je zak houden.
  • Je voelt jezelf actiever en het wordt gemakkelijker om helder te blijven.

Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen, maar de belangrijkste hebben we tot zover gehad. Haal er je voordeel uit en overtuig jezelf om een alcoholverslaving te stoppen of om te minderen met alcohol.

Alcoholverslaving behandelen

Het behandelen van een alcoholverslaving begint meestal bij de huisarts. Maak een afspraak met de huisarts en praat over het probleem waarmee je al langer te maken hebt. Geef aan dat je te maken hebt met een verslaving en dat je graag behandeld wordt. De huisarts stuurt je meestal door naar de gemeente om de mogelijkheden tot behandeling te verkennen. Zit er een GGD in de buurt? Eventueel kun je daar geïnformeerd worden en een behandelplan ontwikkelen.
Wanneer je wilt stoppen of minderen met alcohol zijn er veel zelfhulpgroepen en online programma’s. Denk aan Anonieme Alcoholisten, dat waarschijnlijk het bekendste en meest succesvolle voorbeeld is. De AA houdt sessies in het hele land en het is voor iedereen mogelijk om daar aanwezig te zijn.
Bij AA wordt alcoholisme als een ziekte behandeld. Volgens de AA drinkt iemand alcohol wanneer er geen andere uitweg meer is. Om niet meer te drinken is het belangrijk dat er iets gaat veranderen. AA helpt elkaar door ervaringen te delen en is voor iedereen die gebruik van het programma wilt maken.

De AA werkt voornamelijk met groepsbijeenkomsten. De AA heeft een uitgebreide documentatie waarin duidelijk wordt wat de AA voor mensen betekend heeft. Je kunt de AA via een hulplijn of per e-mail bereiken. De AA is dagelijks en 24 uur per dag bereikbaar. AA gebruikt een spirituele en geen religieuze benadering. De ervaring heeft geleerd dat het bij AA vaak niet mogelijk is om op eigen kracht te stoppen met alcohol. Volgens de AA is het eenvoudiger om tot een oplossing te komen wanneer men zich openstelt voor een mogelijkheid dat er buiten onszelf meer is. Op deze manier kan er volgens de AA een begin worden gemaakt en is de kans groter om tot een leven zonder alcohol te komen.
Zoek je andere mogelijkheden om te stoppen met het drinken van alcohol? Kijk dan eens bij de Jellinek-kliniek, alcoholdebaas.nl, achoholenik.nl of alcoholondercontrole.nl.  Zoek eventueel contact met het Trimbos Instituut om adressen van zelfhulpgroepen te vinden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 3555x
Toegevoegd: 21-05-2015 10:34
Gewijzigd: 22-08-2015 12:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!