vrouw breekt sigaret

Stoppen met roken: dikker of niet?

vrouw breekt sigaretVeel mensen hebben een goed voornemen, ze willen stoppen met roken. Maar word je nu wel of niet dikker als je gaat stoppen met roken? Wat kun je er aan doen of hoe kun je het eventueel voorkomen? Lees hier meer over stoppen met roken en of je wel of niet dikker gaat worden.

Stoppen met roken

Er zijn genoeg mensen die wel willen stoppen met roken, maar erg bang zijn om dikker te worden. Je hoort het ook wel vaak zeggen dat mensen die zijn gestopt met roken zwaarder geworden zijn. Ook al weet je dat roken slecht voor je is, je bent toch ook bang om het figuur wat je nu hebt kwijt te raken. Het gewicht wat je nu hebt, wil je graag blijven houden. Je zult jezelf ook wel afvragen waarom je aankomt als je bent gestopt met roken. Roken zorgt ervoor dat de stofwisseling versnelt. Je verliest dus sneller calorieën. Als je dus gaat stoppen met roken zal de stofwisseling worden vertraagd, waardoor er minder calorieën zullen worden verbrand. Als je stopt met roken en je eet gewoon hetzelfde als voorheen dan kun je toch nog wat kilo’s aankomen.

Vertraagde stofwisseling

Bij de meeste rokers, die gestopt zijn, zie je dat ze de vertraagde stofwisseling en een tekort aan nicotine willen compenseren door meer te gaan eten of te snoepen. Omdat de geur en smaakorganen beter functioneren als je niet meer rookt zal alles wat je eet of drinkt beter smaken, het is allemaal veel lekkerder en je proeft veel meer. Dit is dan ook de reden dat je de meeste mensen die zijn gestopt met roken wel tien kilo of meer aan ziet komen. Het is niet verstandig als je naast het stoppen met roken ook nog af zou willen vallen, het is wel verstandig dat je meteen gaat stoppen met roken. Je loopt de kans als je gaat stoppen met roken en tegelijk een dieet gaat volgen dat je hierdoor erg gefrustreerd zult raken en dat het stoppen met roken hierdoor gaat mislukken. Wil je proberen te stoppen met roken en niet in gewicht aankomen dan kun je het beste je gehele leefstijl veranderen. Je moet voor gezonde voeding zorgen, je genoeg bewegen en vette happen proberen te vermijden.

Oorzaken dikker worden

Er zijn een paar oorzaken waardoor je dikker kunt worden als je gaat stoppen met roken:

 • Je darmen werken door het roken sneller. De spijsvertering werkt sneller dan bij mensen die niet roken. Als je dan stopt, dan wordt je spijsvertering weer normaal, maar langzamer dan je gewend bent.
 • Als je stopt met roken dan krijg je meer eetlust (je zoekt een vervanging voor de sigaret, die je zeker in het begin erg mist, je gaat wellicht ,meer snacken en snoepen) en je ruikt en je proeft ook beter, waardoor je ook meer trek krijgt.

Stoppen met roken, aandachtspunten

Als je toch wil proberen te stoppen met roken dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Deze kunnen je helpen om niet in gewicht aan te komen als je stopt met roken.

 • Om niet aan te komen als je bent gestopt met roken zou je elke dag kunnen gaan sporten, sporten versnelt namelijk de stofwisseling.
 • Als je hebt gesport zul je jezelf fitter en energieker voelen, zodat de behoefte om te roken veel minder zal zijn. Natuurlijk zal het zo zijn dat je na het sporten honger hebt gekregen, je kunt dan het beste genoeg water drinken en wat fruit eten. Het drinken van water lest de dorst en vult het tekort aan vocht aan. Maar daardoor verdwijnt ook het hongergevoel.
 • Als je regelmatig je tanden poetst zul je merken hoe fijn het is om een frisse mond en adem te hebben. Omdat je een frisse mond hebt zul je minder trek in een sigaret en lekkere dingen hebben.
 • Als je wil stoppen met roken dan kun je het beste alle ongezonde producten weggooien en koop er gezonde producten voor in de plaats. Je kunt bijvoorbeeld gezonde snacks en veel fruit kopen, zodat je tussendoor wat kunt nemen als de behoefte aan een sigaret groot is.
 • Als je bijvoorbeeld een sinaasappel af moet pellen heb je ook een rustmoment net als bij het roken van een sigaret. De meeste fruitsoorten bevatten weinig calorieën en veel vocht en zijn ook nog gezond voor je.
 • Om niet snel aan te komen als je bent gestopt met roken zou je ook liga, evergreens en magere drinkbouillons in huis kunnen halen, dit is mager om te eten en te drinken, zodat je niet snel in gewicht toe gaat nemen.

Stoppen met roken volhouden

Het zal zeker zo zijn als je bent gestopt met roken dat je erge trek in een sigaret kunt krijgen. Je moet dan voorkomen dat je gaat eten, probeer een andere afleiding te vinden. Als afleiding zou je er voor kunnen kiezen een stuk te gaan wandelen of iemand te bellen om mee te praten. Als je slim bent en je moet iets hebben als afleiding dan kun je hier maar het beste van te voren over nadenken. Een stressbal in huis halen kan je ook helpen om niet te eten als je zin hebt in een sigaret. Je gaat zo hard mogelijk in de stressbal knijpen, je zult dan niet gaan roken of iets gaan eten. Een glas water nemen kan ook helpen.

Lastig om te stoppen met roken

Drink jij regelmatig alcohol en steek je daar een sigaret bij op? Dan wordt het lastig om te stoppen met roken en om niet in gewicht aan te komen. Als je alcohol drinkt krijg je namelijk veel kilocalorieën binnen. Je krijgt dan ook trek in iets lekkers en het wordt lastiger om geen sigaret op te steken. Je bent namelijk al jaren aan die combinatie alcohol en sigaret gewend. Alcohol en sigaretten gaan al eeuwen samen, je kunt pas het beste weer met het drinken van alcohol beginnen (met mate) als je er zeker van bent dat je niet meer gaat roken. Je moet er lichamelijk erg aan wennen dat je niet meer rookt. Je probeert tevens om niet in gewicht aan te komen. Stoppen met roken op zich is al erg moeilijk en daar komt dan de gewichtstoename bij, waar je helemaal niet op zit te wachten. Gun jezelf de tijd om een goed resultaat te behalen. Laat je echter niet tegenhouden om te stoppen met roken omdat het lastig is. Jij wilt toch ook gezonder gaan leven?

Doel stoppen met roken

Om het voor jezelf wat aantrekkelijker te maken om te stoppen met roken en niet in gewicht aan te komen zou je jezelf een doel kunnen stellen. Je zou jezelf ergens mee kunnen belonen als je een doel hebt bereikt. Je zou bijvoorbeeld iets leuks kunnen gaan doen met het geld wat je hebt uitgespaard van de sigaretten die je niet hebt hoeven te kopen. Heb je ondanks alles toch nog veel trek in een sigaret dan zou je naar de huisarts kunnen gaan en vragen naar nicotine vervangers. Ook bij de apotheker en cosmeticazaken kun je terecht om eventuele nicotine vervangers te kopen, een elektrische sigaret is niet aan te raden, de meningen (schadelijk, niet schadelijk) zijn hierover nog erg verdeeld.

Stoppen met roken voordelen

Door te stoppen met roken zul je merken dat het een groot voordeel is voor je lichaam. Je zult jezelf een stuk fitter en schoner gaan voelen. Het kan best zo zijn als je er lichamelijk aan gewend bent dat je niet meer rookt, de aangekomen kilo’s er later weer vanzelf af gaan. Het is ook niet zo gemakkelijk om te stoppen met roken en dan ook nog proberen om niet aan te komen in gewicht. Weet dat je aan het roken verslaafd bent (geweest). Ook zou je er telkens weer aan kunnen denken waarom je voorgoed wilt stoppen met roken.

 • Stoppen met roken is beter voor je gezondheid.
 • Stoppen met roken is beter voor je conditie.
 • Stoppen met roken is beter voor je omgeving.
 • Financieel gezien ga je er ook echt op vooruit als je gaat stoppen met roken!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 3069x
Toegevoegd: 12-01-2016 16:08
Gewijzigd: 20-03-2016 20:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!