Stoppen met roken een zeer belangrijk punt in je leven

Stoppen met roken: een zeer belangrijk punt in je leven

Stoppen met roken een zeer belangrijk punt in je levenStopen met roken is voor heel veel mensen heel lastig om voor elkaar te krijgen. Het is dan ook belangrijk om er alle mogelijk methodes bij te gebruiken.

Het gevaar van roken

Beginnen met roken gebeurt meestal op relatief jonge leeftijd. Het is iets wat veel jongeren willen proberen. Sommigen doen het ook om erbij te horen en aansluiting te vinden. In het begin is het dan ook vaak helemaal niet zo lekker. Toch begint de verslavende werking direct al vanaf de eerste sigaret. Dit is dan ook direct het belangrijkste gevaar van roken. Pas later gaat het echt lekker worden, maar de minder lekkere start is geen reden om bij de sigaretten weg te blijven. Dit is vaak het begin van een lange, verslavende gewoonte waar moeilijk van af te komen is.

Gezondheidsproblemen

Langdurig roken brengt gezondheidsproblemen met zich mee. Het is niet zo dat iedereen die rookt met alle mogelijke klachten te maken krijgt. Het is echter wel zo dat vrijwel iedereen die langdurig rookt met minimaal één van de problemen te maken krijgt. Dit zijn gezondheidsproblemen die zelfs tot de dood kunnen leiden, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Denk aan longkanker of aan een hartaanval. Dit maakt het dus ook meer dan de moeite waard om te willen stoppen met roken. Op die manier kan gezorgd worden dat de problemen wegblijven of niet groter worden dan ze op dat moment zijn.

Hulp krijgen

Een groot probleem dat stoppen met roken vaak verhindert, is dat je het alleen moet doen. Wanneer je als roker besluit te stoppen, dan kan dit heel veel van je wilskracht vergen, juist omdat de stoffen als nicotine zo verslavend zijn en je drang naar een sigaret dus heel groot is. Daarom werkt stoppen met roken veel beter wanneer je er hulp bij kunt krijgen. In dat geval kan je in ieder geval wat extra steun krijgen om te proberen door de moeilijke fase heen te komen zonder terug te vallen in de oude gewoonte.

Menselijke hulp

Een vorm van hulp die heel goed kan werken is natuurlijk menselijke hulp. Dit kan de steun van vrienden en familie zijn. Veel beter is het echter, om professionele hulp erbij te krijgen. Deze helpende handen kunnen van alle kanten komen. Denk bijvoorbeeld aan een psycholoog of aan een coach die je kunnen helpen door de moeilijke fases heen te komen door een beroep te doen op je wilskracht. Voor veel mensen is dit een belangrijke aanvulling geweest die veel waarde heeft gehad. Dit kan soms al genoeg zijn. In andere gevallen is er nog wat extra hulp nodig.

Hulpmiddelen gebruiken

Een andere weg die ingeslagen kan worden is het gebruiken van hulpmiddelen. Er zijn allerlei zaken die op de markt gebracht zijn om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Of in ieder geval om de kans van slagen groter te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan pleisters en kauwgom, maar denk ook aan andere medicijnen die hier een rol in kunnen spelen. Ook dit kan heel veel waarde hebben voor rokers die heel graag van de gewoonte af willen en hier veel voor over hebben. Ook Champix behoort hier dus toe als hulpmiddel dat goed kan helpen bij het probleem. Dit is een middel dat op recept te krijgen is en goed kan helpen om van het roken af te komen. Het is dan wel belangrijk om eerst meer te begrijpen over stoppen met deze verslaving en waarom dit juist zo moeilijk is. Dit kan helpen om het middel op de juiste manier te gebruiken. Dit is erg belangrijk.


Tips gebruiken

Er zijn naast de hulpmiddelen ook heel veel tips te vinden die je kunnen helpen. Er zijn immers verschillende websites die volledig gewijd zijn aan het stoppen met roken. Wanneer je de tips aanneemt van een gezaghebbende bron, dan kan je ervan uitgaan dat ze ook nu zullen hebben en je er mogelijk betere kans om blijvend te stoppen mee maakt. Een voorbeeld is de website van Stivoro. Dit is de stichting die stoppen met roken probeert te bevorderen. Daar kan je dus als stevige roker heel veel voordeel van hebben op de langere termijn door er zelf ook iets mee te doen. Ook kan je hulp zoeken bij vrienden en familie. Door te zeggen dat je gaat stoppen met roken kunnen ze je helpen door bijvoorbeeld niet in jouw buurt een sigaret op te steken. Hou dus altijd goed in gedachten dat je er niet alleen voor staat!

Verder kijken

Een theorie die tegenwoordig veel bijval krijgt als het gaat om stoppen met roken is dat het meer is dan ophouden alleen. Wie wil stoppen moet niet alleen de sigaretten laten liggen, maar moet vooral ook andere kanten van het roken onder ogen te zien. Het betreft namelijk een gehele verandering in levensstijl die nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de invulling van de momenten die voorheen altijd gebruikt werden om te roken. Dit zijn allemaal problemen die aangepakt moeten worden om succesvol te zijn. Om die reden zijn hulpbronnen dus alleen maar belangrijker geworden in de behandeling in recente jaren.

Instelling veranderen

Om te stoppen met roken is dus meer nodig dan simpelweg geen sigaretten meer opsteken. Daarom is belangrijk om de instelling die je hebt te veranderen. Dat begint bijvoorbeeld met het vaststellen van een stopdatum. Veel mensen geven wel aan te willen stoppen, maar kiezen nooit een moment om te stoppen. Daarom is dit een belangrijke stap die je kunt zetten. Je kunt een vaste datum kiezen, of zeggen dat je stopt na het pakje waar je aan bezig bent. Op dat moment weet je dus wanneer het stoppen daadwerkelijk zal beginnen. Dit maakt het gemakkelijker om de eerste stap te zetten.

Lange weg

Het is belangrijk om te beseffen dat het stoppen met roken altijd een lange weg die je moet volgen is. Je kunt je dit voornemen, maar tussen het voornemen en het daadwerkelijke stoppen liggen nog allerlei obstakels. Die moet je allemaal overwinnen. Let wel op, de obstakels zijn niet onoverkomelijk. Er zijn talloze mensen die je voor zijn gegaan. Dit kan jij dus ook voor elkaar krijgen wanneer je je ertoe zou zetten. Door de juiste middelen in te zetten hoeft dit zelfs geen enkel probleem te zijn om het voor elkaar te krijgen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Roelof
Aantal keer gelezen: 1898x
Toegevoegd: 19-10-2018 11:45
Gewijzigd: 19-10-2018 16:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!