biertje weigeren

Stoppen met alcohol

biertje weigerenDrink je teveel alcohol of ken je iemand die teveel drinkt? Stoppen met alcohol is dan belangrijk, lees er hier meer over.

Verslaafd aan alcohol?

Wanneer er wordt gevraagd of iemand aan alcohol, drugs of roken is verslaafd, zal daarop heel vaak ontkennend worden geantwoord.

 • Pas wanneer iemand zelf er voor uit komt, dat hij of zij verslaafd is kan er hulp worden ingezet. Wanneer de verslaafde persoon zijn verslaving ontkent zal dat moeilijk zijn.
 • Het begin van de oplossing is het herkennen van het probleem met alcohol, sigaretten en of drugs. Je bent verslaafd aan alcohol als je ervan afhankelijk bent geworden.
 • Als je de controle over het gebruik van alcohol of een ander verslavend middel bent verloren. Het lukt je niet om te stoppen met het gebruik ervan ook al zou je dat willen. Het lukt je ook niet om te minderen. Dit laatste kan vaak nog moeilijker zijn dan helemaal te stoppen met alcohol. Je leven is in de ban van de alcohol en ook al zie je dat de omgeving eronder lijdt, je kunt niet stoppen! Je komt financieel en sociaal in de knoei, waar je moeilijk uitkomt. De hoogste tijd om hulp in te schakelen.
 • Praat met iemand over je verslaving, dat hoeft geen bekende te zijn, want aan een verwijtend en te bemoeiend contact heb je niets.
 • Vraag je huisarts om hulp, hij of zij zal je verwijzen, maar de eerste stap moet je zelf zetten en dat is al moeilijk genoeg.

Hulp zoeken bij stoppen met alcohol

De eerste signalen van verslaving aan alcohol worden door je directe omgeving opgemerkt. Hoe eerder er een behandeling wordt gestart des te beter. Naast het feit dat je zelf hulp kunt inschakelen voor hulp om te stoppen met alcohol, kan ook een naaste dat voor je doen. Je kunt terecht bij de huisarts maar ook kun je contact opnemen met Korrelatie. Deze instantie zal je verder de weg wijzen. Prima, je gaat hulp zoeken bij stoppen met alcohol. De ernst en de duur van de verslaving zijn bepalend voor de mate waarin en waarop de behandeling zal starten.

Wanneer je behalve je verslaving verder (nog) geen problemen hebt kun je wellicht volstaan met een online hulpprogramma, ook is deelname aan een zelfhulpgroep een optie. Bij een lichamelijke afhankelijkheid van alcohol zal moeten worden begonnen om het lichaam te ontgiften: detoxificatie moet worden ingezet. Daardoor zullen gegarandeerd vervelende bijwerkingen ontstaan. Om deze ontwenningsverschijnselen af te zwakken zul je medicatie moeten innemen. Geestelijke afhankelijkheid van alcohol is moeilijker te behandelen en zal meestal veel langer duren. Daar worden meestal gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie voor ingezet.

Stoppen met teveel alcohol

Als jij jezelf nog heel goed bewust bent van het feit dat je toch wel teveel alcohol drinkt, dan is het enige wat nu belangrijk is: stoppen met alcohol. Stop nu je het nog op eigen houtje kunt, want afkicken is uiteraard belangrijk, maar probeer het te voorkomen, want dat is geen pretje. Dus zit je in de gevarenzone trek aan de bel bij de professional of huisarts.

 • Langdurig teveel alcohol gebruiken kan namelijk leiden tot alcoholverslaving, ook al denk je dat je het zelf nog wel allemaal in de hand hebt, een regelmatig (teveel) gebruik van alcohol zal ertoe leiden dat je geen dag meer zonder kunt.
 • Probeer het probleem te voorkomen door te stoppen met alcohol.
 • Zoek een vervangende tijdsbesteding die jouw kan helpen de alcohol niet meer te missen: ga sporten, je huis verbouwen, timmeren of knutselen, zorg dat je lichamelijk bezig bent en daar voldoening uithaalt.
 • Minderen met het gebruik van alcohol is vaak moeilijker dan alcohol helemaal vermijden.
 • Stoppen met alcohol opent veel nieuwe deuren.

Opname voor stoppen met alcohol

Wanneer het je niet lukt om op eigen houtje te stoppen met alcohol, geef niet op! Er zijn nog veel manieren die je wel kunnen helpen om te stoppen met alcohol. Schaam je niet en aarzel niet om de huisarts of Korrelatie om advies te vragen.

 • Het kan een lange weg zijn om te stoppen met alcohol, maar hoe langer je wacht om die weg in te slaan des te langer duurt het voordat jij je einddoel, stoppen met alcohol, hebt bereikt.
 • Er zal geprobeerd worden om je door gesprekstherapie en door je aan te sluiten bij zelfhulpgroepen te laten stoppen met alcohol.
 • Het is ook mogelijk dat dit traject onvoldoende is en dat er een opname noodzakelijk is. Je kunt ook bij hevig drankmisbruik meteen voor een opname in aanmerking komen. Gedwongen opname is in sommige gevallen dus wel mogelijk, vaak door uitspraak van de rechter.
 • De wil van de verslaafde om opgenomen te worden en om af te kicken is echter erg belangrijk.
 • De behandeling zal daardoor beter en eerder aanslaan. Je wordt opgenomen in een kliniek, die daarin is gespecialiseerd. Het is namelijk in bepaalde gevallen belangrijk dat je uit je situatie gaat om te herstellen en om terugval te voorkomen.
 • Wanneer je de grote stap hebt gezet en jij je hebt aangemeld bij een kliniek dan zal er een behandelplan worden opgesteld. In dat plan staat: wat je wilt bereiken, de manier waarop je dat gaat bereiken en de duur van de opname, die afhankelijk is van de ernst van de alcoholverslaving.
 • Het doel is stoppen met alcohol. Je moet daarvoor gemotiveerd zijn, je moet werken aan je sociale vaardigheden, de krijgt hulp om in de maatschappij terug te keren en te functioneren. Dit gebeurt door individuele begeleiding, groepsbegeleiding, lichamelijke beweging, gesprekken met anderen waarmee je ervaringen kunt delen, medische hulp voor de ontwenningsverschijnselen en er wordt je structuur geboden. Dit alles tezamen moet ervoor zorgen dat jij gaat stoppen met alcohol.

Succesvol stoppen met alcohol

Niet alleen de problemen waar men tegenaan loopt bij het stoppen met alcohol moeten benoemd worden, maar ook de succesverhalen van mensen die zijn gestopt met het gebruik van teveel alcohol. Juist dit laatste geeft moed om door te gaan, omdat je hoort dat het kan. Praten over stoppen met alcohol is een vereiste.

Het probleem onder ogen zien, zelf echt weten dat je teveel drinkt. Zelf er achterstaan om zonder alcohol verder te gaan. Wanneer je grote problemen hebt dan zal die stap om te proberen te stoppen met alcohol te groot zijn zonder professionele begeleiding. Wanneer je, zoals men dat noemt, lekker in je vel zit en een gezelligheidsdrinker bent en daarbij vaak over de grens gaat kun jij jezelf zeer waarschijnlijk voldoende aanpakken om te stoppen met alcohol. Het is vaak eenvoudiger om totaal geen alcohol meer te drinken, dan wanneer je enkele glaasjes drinkt. Na die enkele glaasjes wil je meer en daarna nog meer en je valt terug in het drinken van teveel alcohol. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3412x
Toegevoegd: 04-11-2016 14:46
Gewijzigd: 29-11-2016 23:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!