Shisha pen

Shisha pen: slecht voor je gezondheid of niet?

Shisha penEen gedeelte van de jongeren denkt dat roken via een shisha pen en alternatieve e-sigaretten geen nadelige consequenties kan hebben voor hun gezondheid, ook niet op de lange termijn. Maar hebben zij wel gelijk? En indien het toch geen nadelige gevolgen blijkt te hebben, kun je het als ouder zijnde beter niet alsnog verbieden?

De waterpijp is een item dat bekend is met vele verschillende termen, met als belangrijkste beweegreden de grote populariteit in verschillende beschavingen. In de Westerse wereld is de term waterpijp de meest gangbare benaming, hoewel shisha als woord wordt aangehouden om het tabak aroma te benoemen die erbij verdampt.

Een groot deel van de jeugdigen is van mening dat het zuigen aan een shisha pen en overige alternatieve sigaretten op de lange termijn niet slecht is voor de gezondheid. Is dat wel zo? Mocht dit het geval zijn, kun je het dan als ouder beter verbieden dat je zoon of dochter zo’n pen gebruikt?

Shisha is in trek en een bijzonder verschijnsel

Sinds een aantal jaren is de waterpijp ook in de Westerse wereld niet meer weg te slepen uit het dagelijkse leven. Zo is het gebruik ervan onder jongeren enorm toegenomen in de Verenigde Staten, Duitsland en nu ook in Nederland. Dit terwijl de waterpijp afstamt uit de vergane tijden, namelijk het Ottomaanse Rijk.

Tegenwoordig, deels geholpen door de oosterse bevolking die in opkomst is, heeft deze overlevering uit lang vervlogen tijden zijn weg weten te vinden naar shishalounges -en cafés. In een klein formaat dat in je broekzak past voor dagelijks gebruik, in de verschijning van de shisha pen. Een eenvoudige e-sigaret met waterpijp aroma’s van eeuwen geleden.

Op deze manier functioneert de shisha pen

Er zijn diverse elektrische sigaretten verkrijgbaar, waarbij de pen het meest gebruikt wordt door de jeugd. Het wordt ook wel e-shisha oftewel e-hookah genoemd aangezien het een elektrische sigaret betreft. Deze mini waterpijp die eruitziet als een shisha pen is leverbaar in diverse smaakjes zoals appel, cola en framboos.

Slecht voor je gezondheid of ongevaarlijk?

Shisha pennen en diverse alternatieve elektrische sigaretten zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine. Je mag in ieder geval aannemen dat de variant met nicotine schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Of dit ook het geval is bij elektrische sigaretten zonder nicotine moet nog uit onderzoek blijken.

Geliefd bij de jeugd

Af en toe berichten nieuwskanalen over de trend van de shisha pen onder scholieren, maar dit komt niet naar voren uit de statistieken. Uit online onderzoek dat uitgevoerd is door het Trimbos-instituut onder het jonge uitgaanspubliek blijkt dat drie procent van deze groep weleens met een shisha pen in aanraking is gekomen. Dit percentage neemt toe tot tien procent onder de jeugd die rookt. Procentueel gezien klinkt het als weinig, maar qua aantallen betekent dit ongeveer 40.000 jonge mensen.

Wat beweegt jongeren om shisha pen te roken?

Een groot deel van diegenen die waterpijp roken ervaren het als verbondenheid en eensgezindheid. Samen met vrienden een waterpijp roken en plezier beleven is waar ze aan denken als ze de term shisha horen.

Op discussieforums geven jongeren verschillende argumenten voor het “consumeren” van de shisha pen: nieuwsgierigheid, het smaakt aangenaam, stoerdoenerij, opwindend (‘mensen hebben het niet snel door dat je shisha rookt’) en het is het een manier om af te zien van het roken. Net als bij het standaard roken zie je ook hier dat groepsgedrag een belangrijke beweegreden is om te beginnen met shisha roken. Begint een jongeren met de nepsigaret, dan blijven anderen niet lang achter.

Neem hier een kijkje om dieper op de shisha pen en alternatieve elektrische sigaretten in te gaan.

Op deze manier opereert het

In een waterpijp ligt een verhit kooltje dat warmte afstraalt. Naast het kooltje ligt de tabak. Zodra je een teug neemt van de waterpijp verandert het kooltje van kleur en verhit de tabak. De warmte die bij dezen vrij komt is ruwweg enkele honderden graden Celsius. De damp die hierbij vrijkomt, vind zijn weg door het water waarbij de temperatuur omlaag gaat. Nu de rook afgekoeld is kun je een flinke teug nemen.

Hoe zorg je ervoor dat het schoon blijft?

Rook je in een groep met vrienden? Wees er dan bewust op om een hygiënisch mondstukje te gebruiken. Zo vermijd je dat je een mondstukje gebruikt waar niet al te lang geleden een aantal monden aan hebben gezeten. Ben je toch van plan om gezamenlijk dezelfde mondstuk te gebruiken? San neemt de kans op een ziekte toe zoals onder andere tuberculose en hepatitis. Is de rook sessie voorbij? Dan is het slim om de waterpijp van een schoonmaakbeurt te voorzien. Dit gaat eenvoudig op deze manier:

• Voer de resten tabak en water af.
• Demonteer de waterpijp.
• Leg de onderdelen in heet water.
• Zorg dat de onderdelen weer hygiënisch uitzien met een borstel.
• Reinig nog een keer grondig.
• Laat alle delen drogen.
• Laat de onderdelen opdrogen.
• Monteer de waterpijp opnieuw.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Mr-Shisha
Aantal keer gelezen: 5575x
Toegevoegd: 19-11-2015 09:25
Gewijzigd: 24-11-2015 12:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!