Hoe weet je of je gameverslaafd bent?

Hoe weet je of je gameverslaafd bent?

Hoe weet je of je gameverslaafd bent?Heb je er wel eens over nagedacht of je gameverslaafd bent? In deze tekst gaan we het hebben over de symptomen van gameverslaving. Ook vind je de voordelen van gamen.

Gamen kan leuk zijn, je leert er af en toe nog is wat van en je kan makkelijk contact hebben met je vrienden zonder erna toe te gaan. Dit klinken als alleen maar voordelen van gamen. Maar toch kan gamen ook een slechte invloed hebben op jezelf of op de mensen om je heen. Hier kan schoolwerk onder lijden of de sociale banden met je ouders waar je goed mee was.

Hoe weet je of je gameverslaafd bent?

Eerst moet je weten wat een gameverslaving is voordat je kan zeggen of je het daadwerkelijk bent. Bij een gameverslaving heb je terugkomende symptomen als bij andere verslavingen.
Officieel is er nog geen diagnose voor iemand die gameverslaafd is. Toch zijn er symptomen waaraan je kan zien dat iemand gameverslaafd is. De meest voor de hand liggende symptoom is als iemand weinig controle heeft in de hoeveelheid dat die persoon aan een game besteed, op een dag. Je steekt veel liever je tijd in je games dan dat je tijd besteed aan schoolwerk die je nog moet afmaken. Hieronder gaat dus je school of studie onder lijden. Ook gaan je sociale contacten naar beneden. Bijvoorbeeld je spreekt minder af met je vrienden, stopt met werken omdat je meer tijd wilt besteden aan het gamen en je praat minder met je ouders omdat je de hele tijd boven zit je spel te spelen. Als je ouders dan een keer erover wilt praten ontvlucht je deze situatie door weer te gaan gamen en even de echte wereld te vergeten.
Het spelen van een game is over het algemeen niet perse verslavend, alleen soms zijn mensen wel gameverslaafd. Alle games verschillen ook van elkaar. Zo moet je bij een strategisch spel tactische zetten kunnen maken en alvast vooruit denken. Terwijl als je een schietspel speelt je snel moet reageren en nadenken. Echter, de effecten van een game heeft niet perse te maken met wat voor game het is en de hoeveelheid dat diegene speelt. Ook heeft het te maken met hoe de persoon zelf is.

Oorzaken van een gameverslaving

Recente gebeurtenissen in je leven kan vaak een aanleiding zijn voor het vele gamen. Hierdoor probeert de persoon zijn problemen weg te gamen. Het is een ontsnapping van de echte wereld, ze kunnen dan even aan niks denken en focussen op het spel dat ze graag spelen. Oorzaken waardoor je dat zou kunnen doen zijn:
1. Een scheiding tussen je ouders of het overlijden van iemand waar je veel om gaf.
2. Trauma is ook een oorzaak. Een kind zou gepest kunnen zijn in het verleden en verbergt zich liever in de fijne gamewereld, waar die zichzelf kan zijn en niet gepest wordt.
3. Grenzen stellen met ouders is belangrijk. Door een limiet aan speeltijd te geven, voorkom je dat er niet oneindig gespeeld kan worden.
4. Een persoon kan zich ook fijner voelen in de gamewereld dan in de echte wereld. Angst is een grote rol hierbij.
5. Een Autistische stoornis. Kinderen die deze stoornis hebben krijgen een gevoel van veiligheid en overzicht in de gamewereld. Zo vinden ze online contacten leggen makkelijker dan hoe het in de echte wereld gaat.






Is gamen slecht voor je?

Voor de meeste mensen die gamen, is het een leuke hobby om te doen. Eventjes een paar uur gamen om te ontspannen na je werkdag. Er zouden zelfs gezondheidsvoordelen zijn. Toch is er een 4% onder de jongeren die er ook problemen mee hebben. Het gamen zelf kan voordelen en nadelen hebben. 68% van de jongeren die gamen ervaren eigenlijk alleen maar voordelen. Er is ook nog een 28% die niet gamet of bijna niet.
Er zijn dus niet alleen maar negatieve effecten die het gamen brengt maar ook positieve. Het is een goede manier om jezelf te ontspannen en plezier te hebben.
Games die je speelt kunnen je aandacht en concentratie verbeteren, we hebben het dan vooral over shootergames. Spellen waarbij je snel moet reageren, dus niet een puzzel spellen dat zijn de meer de tragere games. In deze ook wel genoemd actie spellen, moet je alert zijn en snel kunnen reageren op wat er gebeurd. Door de actie spellen wordt je volgehouden aandacht en je reactietijd verbeterd. Je cognitieve flexibiliteit wordt ook getraind dit betekent dat je snel kan aanpassen en snel kan wisselen tussen opdrachten.
Games kunnen ook je motivatie verbeteren. Ze leren omgaan met falen, uitdagingen en natuurlijk winnen. Door dit wil je altijd proberen te winnen dus verbetert het je doorzettingsvermogen. Het idee dat ondanks je het niet gehaald hebt, maar als je veel oefent je er beter in kan worden. Dit zou kunnen helpen met school of werk.
Het belangrijkste met gamen is dat je er plezier in hebt. Door een game te spelen zou je minder stress kunnen krijgen en zou je er vrolijker van worden. Naast de positieve emoties die je ervaart, ervaar je ook negatieve emoties zoals: frustratie, boosheid, angst, en verdriet.
Gamen is een makkelijke manier om contact te nemen met verschillende mensen. Je kan mensen tegenkomen van over de hele wereld van elke leeftijd. Zo kunnen gamers nieuwe vrienden maken door alleen maar een spel te spelen en mensen te vinden die hetzelfde leuk vinden als je. Hierbij worden de sociale vaardigheden van de gamers versterkt. Door het te samenwerken, kennis uitwisselen, communiceren en elkaar helpen verbeter je dit

Lichamelijke klachten

Risico’s heb je ook bij gamen. Je kan bijvoorbeeld lichamelijke klachten oplopen door het teveel gamen. Hetzelfde geld voor als je tot avonds laat blijft gamen. Hierdoor zou je slaapproblemen van kunnen krijgen. Slaapproblemen kunnen zijn: slechtere slaapkwaliteit, moeite met inslaap komen en het doorslapen. Door het gamen word je lichaam namelijk mentaal en fysiek alert. Dit komt doordat het beeldscherm waarachter je gamet licht geeft, dit laat je lichaam denken dat het dag is.
Als je gamet zit je vaak lang op dezelfde plek. Hierdoor zou je pijn kunnen krijgen aan je spieren en gewrichten. Dit komt door een verkeerde zithouding die je aanneemt of herhalende bewegingen. Er is ook een kans dat je minder fit wordt, door het te langdurig zitten.
Het langdurig staren naar een beeldscherm kan je oogklachten opleveren. Hierbij kan je droge ogen krijgen of vermoeide ogen. Voor kinderen is het zelfs een risicofactor voor bijziendheid. Het is dus goed als kind om het kijken naar een beeldscherm in een donkere kamer goed af te wisselen met naar buiten gaan.

Geldproblemen

Een ander risico is geldproblemen. In veel spellen kan je extra geld besteden voor speciale spulletjes of om het spel makkelijker maken. De redenen waarom je dit zou willen doen is om snel door het spel te gaan of om het poppetje waarmee je speelt leuk aan te kleden. In sommige spellen lijkt het erg veel op gokken. Dit kan een extra risico geven aan de gamer omdat gokken erg verslavend kan zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 824x
Toegevoegd: 03-11-2022 15:30
Gewijzigd: 04-11-2022 09:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!