Een verslaafde praat niet graag over zijn verslaving en de gevolgen van de verslaving. Ze nemen geen (of zeer weinig) verantwoordelijkheid voor hun verslaving en alle gevolgen. Ook denken ze niet aan de mensen om zich heen. Alles moet wijken voor de verslaafde gebruiker of drinker. De verslaving beperkt en bepaalt hun hele leven. De vrijheid van de kinderen, vrienden en mensen in de direct omgeving wordt ook steeds kleiner. Men moet steeds op zoek naar aanpassingen en oplossingen om zich aan te passen aan de verslaafde.
Vaak willen de gezinsleden het ook geheim houden. Ze maken excuses richting anderen om de verslaving geheim te houden. Thuis ontvangt men ook steeds minder mensen en gaat men minder uit. Het zorgt dus voor een eenzaam bestaan en ook ontstaat er dus minder draagvlak voor steun.
Natuurlijk wil iedereen, die het weet helpen om de verslaafde van zijn verslaving te verlossen. De druk van de verslaafde om niet te veranderen is echter groot. Geef niet toe aan de druk om niets te veranderen. Ga de uitdaging aan. Wanneer je verslaafd bent dan ontken je dat, je bagatelliseert en ontwijkt de gesprekken over een verslaving en alle gevolgen ervan. Mogelijk herken je het wel. Ook zijn er vaak meer spanningen, conflicten en ruzie. Het is belangrijk om niet alles onder een mantel van liefde te verbergen. Maak de veranderingen om de ander te helpen.
Mensen zien pas in waar ze mee bezig zijn, als ze geconfronteerd worden met hun gebruiken. Wanneer je alle problemen gaat oplossen voor de verslaafde dan zal hij (of zij) doorgaan met het gebruik ervan. Het is dus belangrijk om de verslaafde te confronteren met wat hij doet. Het is echter niet nodig om de persoon af te laten glijden in de goot om hem daar te laten zien, dat het allemaal misgaat. Het is echter wel belangrijk om de pijn te koppelen aan de verslaving. De natuurlijk drang van het lichaam is immers om van pijn weg te gaan. Het is wel van belang om ervoor te zorgen, dat de persoon niet een toevlucht zoekt in zijn verslaving om de pijn te laten verdwijnen.
Wanneer je iemand wilt helpen met een verslaving dan wil je natuurlijk veel doen om die persoon te helpen. We zien veel dezelfde vragen terugkomen. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen opgesomd.
Wat kun je doen om de verslaafde te helpen (de drinker of gebruiker)?
Hoe houd ik mezelf staande?
Hoe kan ik mijn eigen belangen en die van mijn gezin beschermen?
Helpt het om de verslaafde voor een dilemma te zetten? Een keuze tussen twee uitersten?
Veel vragen geven een antwoord wat tegenstrijdig is. Het leidt vaak tot een keuze. Het dreigen met een echtscheiding kan zorgen voor meer drinken of gebruiken. Het is dus wel een risico.
Het is belangrijk om grenzen te stellen aan de verslaafde. Het is belangrijk om de controle te houden over je eigen leven en over je gezin. Geef de controle niet weg aan een verslaafde. De verslaafde laat zich immers alleen leiden door hun verslaving. Ga ook het gesprek aan. Probeer het probleem te doorbreken door het gesprek aan te gaan. Het is wel belangrijk om het op het juiste moment te doen. Snijd het gevoelige onderwerp aan op het juiste moment. Blijf ook kalm en doe het als het kan onder vier ogen. Het is belangrijk om ook duidelijk te zijn. Gebruik heldere voorbeelden en geef aan, dat je je zorgen maakt over wat er allemaal gebeurt. Het is belangrijk om concreet te zijn over de gevolgen van het gebruiken. Over het gebruiken zelf moet je het niet hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan over het te laat of niet ophalen van de dochter van school. Het is iets wat je niet kunt accepteren. Het is daarom belangrijk om minder te gaan drinken of minder te gaan blowen.
Het gaat er niet om wie uiteindelijk gelijk heeft. Het is belangrijk om een oplossing te vinden voor het gebruik en om dit weg te laten gaan. Vaak drinkt men stiekem of gebruikt men stiekem. Het is belangrijk om niet in een welles nietes situatie te komen. Kijk naar de oplossing en niet aan wie er wel of niet gelijk heeft. Het is in het begin belangrijk om begrip te bieden. Achter de verslaving schuilt vaak een sterke emotie. Het kan gaan om angst, eenzaamheid, onzekerheid, onmacht of verdriet. Zomaar stoppen is vaak moeilijk. Stoppen, zonder dat de pijn of het gevoel van de emotie niet is weggenomen is moeilijk. Het is belangrijk om begrip, rust en hulp te bieden. Maak de stap niet te groot.
Een gebruiker of verslaafde zal niet direct actie ondernemen. Het is belangrijk om de verandering tijd te bieden. Er is vaak een grote onzekerheid voor de verslaafde. Wat gebeurt er als ze stoppen? Het is belangrijk om de verslaafde de tijd te geven om te stoppen.
Het is essentieel om veel informatie te krijgen. Het start allemaal achter de computer. Hier kun je op verschillende websites veel informatie vinden over alcoholgebruik, cannabisgebruik en ook hoe je hier wat aan kunt doen. Het geeft je vaak handvaten. Zoek de verschillende mogelijkheden om een goed plan te maken om de verslaafde te helpen. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo te starten. Op de sites staat vaak goed omschreven wat je allemaal kunt doen en welke hulpvormen er zijn. Ook kun je een gesprek aangaan met de huisarts om zo meer informatie te krijgen. Een huisarts heeft vaak ook ervaring met het helpen van verslaafde patiënten. Kijk ernaar hoe je stap voor stap de verslaafde kunt helpen om van zijn verslaving af te komen.