jonge dame heeft allergie voor pollen

Allergie pollen, wat doe je er aan?

jonge dame heeft allergie voor pollenHeb je een allergie? Dit is erg vervelend. Als je een allergie hebt is het belangrijk om te weten waarvoor je allergisch bent en wat je er aan kunt doen om het te verlichten. In dit artikel staat een allergie voor pollen centraal, hier hebben veel mensen behoorlijk wat last van.

Hooikoorts

In Nederland hebben veel mensen last van hooikoorts of een allergie. Ongeveer één op de zes Nederlanders zou te maken hebben met hooikoorts.

Klachten hooikoorts

De klachten van hooikoorts treden op wanneer planten en grassen groeien en bloeien. De meeste mensen hebben last van de grassen. Welke klachten je precies hebt, is per persoon verschillend. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld:

 • Neusklachten
 • Huidklachten
 • Longklachten
 • Oogklachten
 • Mondklachten
 • Keelklachten
 • Oorklachten

Histamine

Op het moment dat jouw lichaam een vreemde stof binnenkrijgt, wordt er histamine aangemaakt door cellen die voorkomen in je longen en luchtwegen. Door de histamine worden de bloedvaten verwijd en kunnen de antistoffen aan worden gevoerd. Het is goed dat je lichaam een histaminereactie laat zien. Pollen waar je allergisch voor kunt zijn, zijn eigenlijk onschadelijk voor je lichaam. Je lichaam maakt dan wel histamine aan, zodat indringers onschadelijk worden gemaakt. Maar er kan dus sprake zijn van een overmatige of een ongewenste histaminereactie van je lichaam. Er wordt dan namelijk teveel histamine aangemaakt en dan worden je slijmvliezen rood en ze kunnen ook opzwellen. Sommige mensen krijgen ook last van overmatige slijmproductie.

Allergie check

Het kan zijn dat je het vermoeden hebt dat je allergisch bent voor pollen of dat je hooikoorts hebt. De huidige allergietesten kunnen je hierin geen duidelijkheid geven helaas. Er wordt dan namelijk alleen maar gekeken of je allergisch bent, maar er wordt niet gekeken of je een allergie hebt ontwikkeld tegen pollen. Er is een speciale allergie check voor pollen op de markt die je daarin wel duidelijkheid kan geven. Je kunt het ook thuis testen en daar maken veel mensen gebruik van, omdat ze graag willen weten of dat ze een allergie hebben en zo ja waarvoor. De allergie check heeft een aantal voordelen:

 • Met een allergie check kun je zelf testen of je een allergie hebt of niet.
 • De allergie check is een eerste zelftest die een bepaald allergie kan testen.
 • De test is eenvoudig uit te voeren en erg betrouwbaar.
 • Je hebt een klein druppeltje bloed nodig (dit kun je regelen met een automatische lancet die mee wordt geleverd) en dan is er nog een speciale vloeistof waarmee je het kunt testen.
 • De uitslag geeft na 15-30 minuten duidelijkheid (duurt even, maar heeft wel een hoge betrouwbaarheid).

Wat is een allergie?

Als je een allergie hebt, dan wil dat zeggen een verkeerd gerichte reactie van je afweersysteem tegen een onschadelijke stof. Je afweersysteem richt zich normaal op schadelijke bacteriën en virussen. Maar wanneer je afweersysteem zich richt tegen onschadelijke stoffen in je dagelijkse omgeving, dan kan dat zorgen voor allergische klachten als je aanleg hebt voor een allergie. Als je een allergie hebt dan reageert je afweersysteem door allergische antistoffen te maken, die gericht zijn tegen niet schadelijke eiwitten (allergenen), deze kunnen aanwezig zijn in bijv. je omgeving. Bij de inhalatie van allergenen gaat het over allergenen die zich in uitwerpselen van huisstofmijten kunnen bevinden of bijvoorbeeld in stuifmeel van boompollen en graspollen, maar ook de huidschilfers van dieren en hetgeen door de lucht wordt verspreid. Als je de allergenen in hebt geademd, dan zullen je allergische antistoffen zich hiermee binden en dan komen er stoffen vrij die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Klachten die je dan kunt krijgen zijn bijvoorbeeld astma en hooikoorts.

Boompollenallergie

In het noorden en in het midden van Europa komen veel soorten bomen voor zoals de berk, hazelaar en de es. Ze bloeien allemaal op een ander moment en je kunt hier allergisch voor zijn. Als je een allergie hebt voor een berk, dan heb je ook een allergie voor een hazelaar, een eik en een populier. Van januari tot en met mei heb je in Nederland het stuifmeel in de lucht, hoe erg het is, hangt af van wat voor strenge winter we hebben gehad. Soms kunnen bomen langer bloeien.

Graspollenallergie

Er zijn erg veel verschillende grassoorten, meer dan 10.000. Er zijn vijf allergenen die de klachten veroorzaken en deze zijn aanwezig in stuifmeel van diverse soorten grassen. Raaigras, timotheegras en de kropaar zijn bekende en veel voorkomende grassoorten. De graspollen zijn in de lucht van begin mei tot ergens in juni. Aan het begin van augustus zijn de meeste soorten uitgebloeid en zijn dan vaak in september ook weer uit onze lucht. Als er een mooie zomer is, dan kan er nog een tweede bloeiperiode zijn in de maand augustus.

Diagnostiek allergie

Om er achter te komen of je een allergie hebt, kun je verschillende dingen doen:

 • Een huidtest. Er wordt aan de binnenkant van je onderarm een druppeltje gedaan met boompollen of graspollen. Er kan dan gekeken worden of je allergisch bent. Er wordt dan met een fijn naaldje geprikt door een druppeltje in de huid. Na een kwartier is de uitslag bekend. Wanneer er een rood bultje te zien is op de plek waar het druppeltje is aangebracht, dan is de test positief.  
 • Een bloedonderzoek (RAST test). Er wordt aan de hand van een bloedtest bepaald of er antistoffen aanwezig zijn tegen bijvoorbeeld boompollen of graspollen. Na een paar dagen of een paar weken is de uitslag pas bekend.

Wat te doen aan een allergie voor pollen?

Als je een allergie hebt voor pollen, dan kun je daar het een en ander aan doen:

 • Bij een allergie is het van belang dat je bij warme en winderige dagen de deuren en ook je ramen dicht houdt.
 • Vroeg in de ochtend kun je het beste je huis luchten, want dan is het buiten nog vochtig.
 • Je kunt het beste horren plaatsen voor de ramen en deuren tegen de pollen.
 • Buiten kun je een zonnebril dragen, zodat je ogen beschermd worden tegen het stuifmeel.
 • Je wasgoed kun je beter binnen drogen, want buiten kunnen ze stuifmeel opvangen.
 • Ramen in de auto kun je beter gesloten houden, net als de blowers.
 • Als je op vakantie gaat, kun je het beste naar de bergen gaan of naar de zee, want de concentratie stuifmeel is daar veel lager.
 • Als je gaat wandelen, of wil sporten, doe dat dan na een regenbui of vroeg in de ochtend. De concentratie van het stuifmeel in de lucht is dan erg laag.
 • Er zijn medicijnen tegen hooikoorts, zoals neusspray oordruppels en antihistaminica. Er kan ook longmedicatie gegeven worden voor als je het benauwd krijgt of er kan voor immunotherapie gekozen worden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 1804x
Toegevoegd: 20-08-2016 08:24
Gewijzigd: 01-09-2016 22:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!