Alles over het onderhouden van je jacuzzi

Alles over het onderhouden van je jacuzzi

Alles over het onderhouden van je jacuzziHeb jij een eigen jacuzzi in je tuin of binnen? Of heb onlangs in een jacuzzi gezeten en vond je het zo ontspannen dat je nu zelf ook één wilt? Dan ontkom je niet aan het onderhoud ervan. Om de levensduur van je jacuzzi te verlengen zijn een aantal zaken belangrijk als het gaat om het onderhoud. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

De voordelen van een jacuzzi

Voordat we het gaan hebben over het onderhoud van een jacuzzi, of bubbelbad zoals het ook wel wordt genoemd, vertellen we eerst graag wat jou te wachten staat wanneer je een jacuzzi gaat nemen. Mocht je nog niet definitief hebben besloten of je een bubbelbad gaat nemen, dan helpen wellicht deze argumenten. 

Stress verlagend

Aan het einde van een lange werkdag of werkweek een ontspanningssessie nemen in je jacuzzi en genieten van de rust, is goed voor je mentale gesteldheid. Een bubbelbad biedt je de gelegenheid om je gedachten even helemaal te laten gaan en nergens aan te denken. Zo ben je snel weer opgeladen voor een nieuwe werkdag of werkweek. Ze zeggen wel eens dat hard werken, hard ontspannen is en kan je met een eigen jacuzzi helemaal zelf ondervinden.

Ontspant je spieren

Naast een mentale ontspanning, kan het warme water van een jacuzzi ook voor het ontspannen van je spieren. Hetzelfde warme water zorgt ook voor een betere doorbloeding van je spieren. Door de warmte zal je hart sneller gaan kloppen, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Vooral wanneer je spierpijn hebt is dit een prettige bijkomstigheid.  

Het water schoon houden

Om van de bovenstaande voordelen te kunnen genieten is het belangrijk dat je jacuzzi in topstaat verkeert. Dit doe je door de juiste onderhoudsmaatregelen te treffen. 

Goed onderhoud begint met de kwaliteit van het water: is je water vies en onhygiënisch, dan worden de randen van het bubbelbad en het jacuzzifilter dat ook. 

Het schoonhouden van het water doe je idealiter met wateronderhoudsproducten die je wekelijks toevoegt aan het water. Om de jacuzzi in goede staat te houden is onderhoud zeer belangrijk. Deze onderhoudsproducten zijn nauwkeurig samengestelde vloeistoffen of poeders die kalkaanslag, biofilm en nare geurtjes voorkomen en neutraliseren. 

Verder zijn de producten zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt, zodat je het alleen maar wekelijks toe hoeft te voegen aan het water. Het onderhoudsproduct doet vervolgens de rest van het werk.

Het filter reinigen

Na het goed onderhouden van het water, is het onderhoud van het filter ook belangrijk. Daar moet wel bij worden gezegd dat hoe beter je het water onderhoudt, hoe minder moeite het onderhoud van het filter kost. Dit komt omdat het filter eigenlijk de verzamelplek is van het vuil uit het water, dus hoe vuiler het water hoe vuiler uiteindelijk het filter. 

Toch is vuil in het water en het filter niet helemaal te voorkomen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want ook voor het onderhoud van het filter zijn nauwkeurig samengestelde en effectieve reinigers ontwikkeld die het schoonmaken een fluitje van een cent maken. 

Het reinigen van het filter is met het gebruik van een filterreiniger eenvoudig, door deze stappen te volgen: 

  • Verwijder het filter uit het filterhuis

  • Strooi de filterreiniger over het filter

  • Plaats het filter in een water gevuld met 10 liter heet water

  • Laat het filter een uur tot anderhalf uur weken

  • Spoel het filter vervolgens schoon met kraanwater

  • Plaats het filter terug in het filterhuis en vervolgens in het filtersysteem


De jacuzzi schoonmaken

Ook de jacuzzi zelf moet met regelmaat schoon worden gemaakt voor optimaal baderplezier. En met de jacuzzi zelf worden de wanden en de leidingen bedoeld.

De wanden van de jacuzzi kun je het beste schoonmaken met een zachte doek of een spons. Let er daarbij op dat je geen schuurspons neemt, waardoor je de wanden van de jacuzzi kunt beschadigen. 

Wanneer je de wanden afneemt kan het zijn dat het vuil wat loskomt (deels) in het water terecht komt. Dit is niet erg want doordat het water circuleert, zal het filter deze vuildeeltjes opvangen. 

Naast de wanden is het verder belangrijk om de leidingen goed schoon te houden. Dat klinkt als een hele ingewikkelde klus, doordat je moeilijk bij de binnenkant van de leidingen kunt komen. Gelukkig is dit niet het geval. De onderhoudsproducten die je gebruikt om de waterkwaliteit op peil te houden, houden namelijk ook de leidingen schoon. Door het ontkalkingsmiddel wat toe is gevoegd slibben de leidingen niet dicht. En doordat het water rond wordt gepompt in de jacuzzi, bereikt het middel de leidingen zonder dat je daarvoor iets extra’s hoeft te doen.

Neem een afdekking

Om je jacuzzi extra schoon te houden is er naast het gebruik van de juiste onderhoudsproducten nog een manier om dit te doen: door gebruik te maken van een afdekking voorkom je dat er onnodig vuil in je bubbelbad komt op momenten wanneer je er niet in zit. 

Als je nagaat dat het bubbelbad het grootste deel van de dag niet gebruikt wordt, is dit misschien wel de beste manier om het meeste vuil uit het bubbelbad te houden. De afdekking voorkomt vooral dat grote vuildelen zoals bladeren in het water terecht komen. Dit is juist het vuil dat een probleem kan vormen voor de leidingen en het filter. Wees dus verstandig en neem een afdekking. 

Tips voor minimaal onderhoud

Je weet nu hoe je je jacuzzi kunt onderhouden, waar je specifiek op moet letten en hoe vaak je onderhoud moet plegen. Naast deze richtlijnen zijn er nog een aantal tips die helpen om het onderhoud te minimaliseren. Naast de moeite die het je kost om je bubbelbad schoon te maken is het bovendien prettiger vertoeven in een schoon en hygiënisch bubbelbad. Reden genoeg om de volgende twee tips daarom mee te nemen. 

Douchen vooraf

Douche voordat je de jacuzzi ingaat. Daarmee spoel je de chemicaliën van cosmetica en zweet al van je lichaam af, zodat het niet in het water terecht komt. Dit zorgt er tevens voor dat er geen vetlaag op het water komt die voor biofilm aanslag op de jacuzzi wanden zorgt.  

Plaats van de jacuzzi

Om te voorkomen dat er veel vuil in het bubbelbad waait is het verstandig de jacuzzi op een beschutte plek te plaatsen. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, bespaar je je een hoop schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. BOvendien blijft de warmte veel beter in het water, waardoor je energiekosten bespaart.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 182x
Toegevoegd: 23-12-2022 11:40
Gewijzigd: 02-01-2023 14:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!