Alles wat je moet weten over Black Friday

Alles wat je moet weten over Black Friday

Alles wat je moet weten over Black FridayInmiddels zijn we wel bekend met de feestdag 'Black Friday'. Maar wat is Black Friday eigenlijk? En waar komt deze feestdag vandaan? Je leest het hier!

Black Friday, dé dag van het jaar als je het aan sommigen vraagt. Maar waarom zijn zoveel mensen dan zo fan van deze dag? Tijd om daar eens in te duiken. Maar eerst: de geschiedenis van Black Friday!

Wat is Black Friday?

Black Friday is een feestelijke dag in de Verenigde Staten die inmiddels is uitgegroeid tot een ware traditie. Black Friday (ook wel zwarte vrijdag genoemd) is de dag na de feestdag Thanksgiving. Tijdens deze dag bieden retailers hun producten aan met flinke kortingen. Dit doen ze om aan het eind van het jaar geen rode, maar zwarte cijfers te schrijven en dus winst te kunnen maken. Dit doen ze vooral om door hun oude voorraad te komen.

Omdat steeds meer retailers korting aanboden, werden ook de retailers die hier niet aan mee deden gedwongen korting aan te bieden. Dit omdat zij anders te veel concurrentie ervaarden. Mensen uit de Verenigde Staten kunnen daarom tijdens Black Friday verschillende producten tegen hoge kortingen kopen. Deze kortingen kunnen oplopen tot wel 80%. Tv's, wasmachines, kleding, telefoons.. Alles wordt afgeprijsd.

Black Friday in Amerika

In Amerika is Black Friday inmiddels uitgeroepen tot hét koopfestijn van het jaar. Mensen verzamelen zich voor de winkels en zodra de deuren worden geopend, gaat het los. Mensen rennen door de winkels heen om te zorgen dat ze niet met lege handen naar huis hoeven. Dit is niet zo gek, gezien de hoge kortingen die worden gegeven. De Amerikanen maken gebruik van Black Friday om goedkoop kerstcadeaus in te slaan.Wanneer is het Black Friday?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is Black Friday altijd de dag na Thanksgiving. Een makkelijk ezelsbruggetje: Thanksgiving is altijd de vierde donderdag van november. In 2019 valt Black Friday op 29 november, in 2020 op 28 november en in 2021 op 27 november. Zet het dus in je agenda, plak een briefje op de koelkast, stel een automatische mail in die je een dag voor Black Friday ontvangt en zet een reminder in je telefoon want deze deals wil je niet missen.

Black Friday in Europa

Dankzij social media zoals Instagram en Facebook is Black Friday langzaam overgewaaid richting Europa. Op dat moment waren er nog maar weinig retailers die deze traditie omarmden, omdat weinig mensen wisten wat Black Friday echt inhield. Zij konden immers wél winst maken en konden ook zonder Black Friday al zwarte cijfers schrijven. In de jaren daarop is dat echter gaan veranderen. Steeds meer mensen kwamen te weten wat Black Friday was en wilden zelf ook producten met hoge kortingen kopen.

Het tij is gaan keren. Door de groeiende populariteit van Black Friday voelden steeds meer retailers de noodzaak om ook soortgelijke Black Friday deals aan te bieden. Ondanks dat het geen echte feestdag was in Europa, was het voor veel retailers toch een zeer geschikte manier om meer klanten te trekken en te adverteren met goede aanbiedingen.

Een aantal jaar later zien we dat Black Friday inmiddels ook echt een begrip is geworden in Nederland. Grote ketens als Mediamarkt, Coolblue en Bol.com deden als een van de eersten mee en geven sinds dien elk jaar flinke kortingen op producten. Dat is ook de reden waarom er steeds meer merken mee doen aan Black Friday: ze willen geen klanten mislopen.

Hoe lang duurt Black Friday?

Officieel gezien duurt Black Friday maar één dag. Op die dag kan je dus flink inkopen doen. In Nederland spreken we echter steeds vaker van een Black Friday weekend, waarin bekende en minder bekende merken het gehele weekend producten tegen een scherpe(re) prijs aanbieden. Op Black Friday zelf worden de mooiste deals aangeboden. in de dagen daarna worden ook goede deals aangeboden, maar is er nog maar weinig over van deze voorraad. Het Black Friday weekend is in het leven geroepen omdat veel mensen moeten werken tijdens Black Friday. Ook voor deze mensen wil de retailer een uitkomst bieden en wordt er niet één, maar maar liefst drie dagen korting aangeboden.

De Nederlandse retailers kregen de smaak te pakken. Er werd zoveel verkocht tijdens de voorgaande Black Fridays dat sommige merken al enkele dagen voorafgaand aan Black Friday beginnen met het aanbieden van korting. De korting is dan nog niet zo hoog, maar voor een groep mensen al wel de moeite waard om hun slag al te slaan voordat alles uitverkocht is.

Black Friday weekend afsluiten met Cyber Monday

Nog een traditie die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten is Cyber Monday. De traditie van Black Friday bestaat al een tijdje voor winkels en webshops, maar is ooit gestart voor alleen winkels. Om de online winkels een kans te bieden, werd Cyber Monday in het leven geroepen. Dit is de 'digitale' Black Friday. Inmiddels is deze grens tussen online en offline niet meer zo duidelijk. Tijdens Black Friday, het Black Friday weekend én Cyber Monday bieden zowel fysieke winkels als webshops hun producten met korting aan.

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

Ben je inmiddels wel benieuwd welke winkels (en webshops) er mee doen aan Black Friday? Dat snappen we maar al te goed. Echter, de lijst van deelnemende winkels is inmiddels zo lang geworden. Daarom volgt hier een lijst van de meest bekende Nederlandse retailers die meedoen aan Black Friday.

 • MediaMarkt
 • Coolblue
 • Bol.com
 • Nike
 • Sonos
 • Playstation
 • Fifa
 • Intersport
 • De Bijenkorf
 • Blokker
 • Wehkamp
 • Zalando

Tips om niet met lege handen naar huis te hoeven

Wil je je slag slaan tijdens Black Friday? Je bent jammer genoeg niet de enige die wil genieten van de beste deals. Het is daarom aan te raden om jezelf goed voor te bereiden, zodat je dit jaar niet met lege handen naar huis hoeft.

 • Ga je online Black Friday deals scoren? Black Friday begint om middernacht, dat betekent dat de deals al om 00:01u te verkrijgen zijn. Wil jij een nieuwe laptop of tablet? Zit dan klaar om 12 uur 's nachts, zodat jij een van de eerste bent en dus niet hoeft mis te grijpen. 
 • Ga je liever in de fysieke winkel je slag slaan? De meeste winkels passen hun openingstijden aan vanwege Black Friday. Let daar dus goed op. Het is overigens echt niet gek om een kwartier voor de openingstijd al naar de winkel te gaan. Wie weet hebben zich al meer mensen verzameld voor de winkel. En jij wil immers als eerste naar binnen. 
 • Heb je een specifiek product in gedachte en wil je die in de winkel kopen? Ga dan een paar dagen voor Black Friday naar die desbetreffende winkel en kijk waar het product ligt. Zo weet je tijdens Black Friday waar je naartoe moet lopen zodra de winkel opent. Dan hoef jij niet als kip zonder kop rond te lopen en te zoeken. 
 • Zorg je dat je voldoende geld hebt gepind of op je betaalrekening hebt staan? Vooral voor het online shoppen is dit goed om te controleren. Het product in je winkelwagentje is nog niet echt van jou, dus kan nog worden weggekaapt. Heb je te weinig geld op je betaalrekening en moet je dus snel geld overboeken? De kans bestaat dat de voorraad in de tussentijd al is uitverkocht. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: demiwebleaders
Aantal keer gelezen: 2280x
Toegevoegd: 28-08-2019 16:40
Gewijzigd: 27-09-2019 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!