IS , Isis flag

Wat is de Islamitische Staat precies? ( IS , Isis)

IS , Isis flagJe kan het nieuws tegenwoordig niet meer aanzetten of je hoort een bericht over IS. Maar wie is IS(IS) nou precies, wat doen ze en waar komen ze vandaan? In dit artikel zal ik daar wat uitleg over geven.

Geschiedenis van de Islamitische staat

Isis staat voor Islamitische staat in Irak en Syrië. De organisatie werd opgericht in 2003 door Al Qaida als Islamitische staat Irak. Het was opgericht op een jihad te organiseren tegen de Amerikanen die destijds in Irak waren en die en iedereen die ze volgens ISI daarbij hielpen te doden. ISI was jarenlang actief in Irak tot er in buurland Syrië in 2011 een burgeroorlog uitbrak. Toen ging de organisatie zich voornamelijk richten op Syrië. Ze noemden zichzelf naar Islamitische staat Irak en Syrië. Ze richtte de groep Al Nusra Front ( Vertaald als Hulp front) op als hun afdeling in Syrië. Dat ging erg goed en samen veroverden ze een gedeelte van het noorden van Syrië en de Provincie Raqqa en de provinciale hoofdstad Raqqa.  Er kwam na enige tijd wat onenigheid tussen Isis en Al Nusra Front waarbij Al Qaida de kant koos van Al Nusra. Toen zijn ze niet meer gaan samenwerken. ISI ging zich meer focussen op het oosten van Syrië bij de Irakese grens en Al Nusra meer bij de grote stad Aleppo waar IS nog niet echt actief was. Beide partijen streden tegen de Syrische president waardoor ze een gelijke vijand hadden met de rebellengroepen. Daardoor sloten veel rebellengroepen zich bij Isis en Al Nusra aan en zo werden ze beide veel groter. Sommige rebellengroepen die zich bij IS aansloten waren getraind en financieel gesteund door de omliggende Arabische landen en de verenigde staten. Toen deze landen de groepen niet meer onder controle konden houden stopten deze steun. Isis veroverde steeds meer land en kwam wereldwijd iets meer in het nieuws. Er kwamen toen Jihadisten van omliggende landen en de rest van de wereld naar Syrië toe om zich aan te sluiten bij Isis of bij andere rebellengroepen.

Aanval op Irak

Toen al deze gebeurtenissen plaats vonden kwam IS toch maar zelden in het Nieuws. Het was zelf zo dat veel mensen nog nooit van Isis gehoord hadden. Tot dat in juni 2014 Isis plotseling Irak binnenviel met een grote stoet pick-up trucks boordevol strijders. Ze willen de 2e grootste stad van Irak binnen en veroverden die met een dag. De soldaten die de stad bewaakten werden gevangen genomen en gedood en veel vluchtten de stad uit. De dagen die daarop volgden veroverde Isis veel grote steden waaronder Tikrit, Bajij en Fallujah. Toen Tikrit veroverd was werden er ruim 1600 soldaten door Isis geëxecuteerd. Toen dit gebeurd was riep de leider van Isis op tot een Kalifaat en riep alle moslims in de hele wereld op te verhuizen naar het Kalifaat. Hij benoemde zichzelf tot Kalief en claimde zo dat hij de leider is van alle moslims ter wereld. Zo werd Isis veranderd naar IS. In Irak werden de soennieten jarenlang onderdrukt door de sjiieten en waren daarom in het begin blij met de komst van IS. Dat veranderde later toen er veel genocide gepleegd werd bij de Sjiieten en Jedizi's.

De hele wereld zag met afschuw wat er gebeurde. Veel rebellengroepen wilden toen ook niet met IS samenwerken en zagen de organisatie als een vijand.

Amerika en een verzameling landen waaronder Nederland is toen IS gaan Bombarderen in Irak en Syrië.

Jihadisten

Toen deze gebeurtenissen plaats vonden kwam Isis wereldwijd in het nieuws. De hele wereld was geschokt over hoe Isis zo snel zo veel terrein veroverden. Duizenden jihadisten vanuit de hele wereld gingen toen op jihad naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten. Veel jonge moslims kwamen, maar ook hele gezinnen met kinderen voor een nieuw leven in het Kalifaat. Veel ex militairen van Saddam Hoessein en veel van zijn generaals hebben zich toen ook bij IS aangesloten. De toestroom was in het begin erg groot en het Irakese leger had geen schijn van kans. Het leger van Irak was ook erg slecht geregeld en er was weinig loyaliteit. De strijders van IS waren erg gemotiveerd en goed getraind en waren zo in het voordeel.  Er hebben ongeveer 30000 strijders van buiten Irak en Syrië zich aangesloten bij IS. Er wordt geschat dat IS ongeveer 80000 strijders hebben. De strijders krijgen voorrechten in het kalifaat, veel geld en seksslavinnen van de organisatie.

Wapens en legervoertuigen

IS heeft toen ze het noorden van Irak veroverden heel veel wapens en voertuigen buit gemaakt. Amerika had heel veel tanks en humvee voertuigen aan  Irak geschonken. Het gaat echt om duizenden voertuigen en wapens. IS heeft meer wapens dan mensen en heeft zo in Syrië een voorsprong op de rebellen in Syrië en de koerden in Irak die met het omgekeerde probleem zitten. Die krijgen wel wat wapensteun van de regering en van de verenigde staten, maar te weinig om echt een goede tegenstander te zijn voor IS. De voertuigen worden omgebouwd tot zelfmoord voertuigen en vallen legerposten van de regering aan. IS heeft ook bij het veroveren van legerbasissen is Syrië en Irak wat chemische wapens buit gemaakt en die worden dan ook gebruikt met oorlogvoering.

Onderdrukking in het Kalifaat

Er zijn hele strenge wetten en eisen in het Kalifaat waar iedereen zich aan moet houden. De consequenties als je je daar niet aan houd zijn heel erg zwaar. Er zijn dagelijks executies midden op straat en er worden openlijk mensen gestenigd, hand afgehakt, kruisigingen of onthoofding. Je kan het zo verschrikkelijk niet bedenken of ze doen het. Op deze manier sturen ze een waarschuwing naar de burgers toe om zich aan de wetten te houden. Er zijn veel zware belastingen en winkeliers worden onderdrukt. Jongeren en kinderen moeten soms verplicht zich aanmelden als strijder van het Kalifaat of als zelfmoord terrorist. Veel culturele plaatsen worden kapot gemaakt en sommige onderdelen daarvan worden verkocht

Als IS een stad in neemt worden de tegenstanders van de organisatie gevangengenomen of vermoord en genocide gepleegd tegen christenen, Jedizi's of andere niet moslims. Als je als moslim een andere visie heb, kan dat je je leven kosten.

Financiële status Islamitische Staat

IS heeft ongelofelijk veel geld. Er is nog nooit een terroristische organisatie geweest die zo rijk was. Ze hebben veel olieraffinaderijen in hadden en verdienen daar miljoenen mee. IS krijgt ook veel financiële steun van rijke weldoeners vanuit de omliggende landen. Ook is IS actief in vrouwenhandel, mensensmokkel, culturele schatten verkopen en drugshandel. Ook verdient IS veel aan de hoge belasting die ze vragen van de inwoners van het kalifaat. Er wordt geschat dat IS het over ongeveer 10 miljoen burgers te zeggen heeft. Ook Verkoopt de organisatie veel seksslavinnen. Dat geld is hard nodig om alles te financieren waar ze mee bezig zijn.

Tot zover het artikel, Ik hoop dat het duidelijk was en dat ik wat duidelijkheid heb gegeven over de Islamitische staat.

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: laurensdb
Aantal keer gelezen: 16371x
Toegevoegd: 12-11-2015 17:42
Gewijzigd: 27-12-2015 17:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!