Alles wat je moet weten over de functie: accountant

Alles wat je moet weten over de functie: accountant

Alles wat je moet weten over de functie: accountantEen geschikte studie kiezen na de middelbare school kan het erg lastig zijn. Zeker als je niet precies weet wat je wil studeren. Vanaf het eerste jaar moet je beroepskeuzetesten maken waarbij de uitkomst vaak standaard beroepen zijn zoals iets in de sport, met dieren of werken met mensen. Gelukkig bestaan er nog andere beroepen in de financiële sector zoals accountancy. In dit artikel geven we alle informatie over dit beroep.

Het beroep accountant 

Een accountant controleert de jaarrekeningen van bedrijven op betrouwbaarheid. Een accountant wordt vaak als extern persoon ingehuurd door een bedrijf om de rekening te controleren. Elk bedrijf kan ook zijn eigen accountant hebben die verantwoordelijk is voor de financiën en administratie. 

Verschillende accountant titels

Na het volgen en behalen van een accountant studie, mag je jezelf niet zomaar en accountant noemen. Dit komt omdat het beroep beschermd is net zoals van een arts. Het is pas mogelijk om de titel accountant te krijgen na enkele jaren praktijkervaring. Tevens moet je ook jaarlijks een toets afnemen om de titel te behouden. In Nederland zijn er twee soorten titels die een accountant kan hebben:

1. Accountant- administratieconsulent

Om een accountant- administratieconsulent te worden dien je meerdere studies te volgen die gericht zijn op theorie en praktijk. De theorie studie duurt vier jaar en de praktijkopleiding drie jaar. Beide studies zijn op het hbo niveau te volgen. Het volgen van de praktijkopleiding is alleen mogelijk na het behalen van de theorieopleiding. Na het behalen van beide opleidingen, mag je je inschrijven in het accountantsregister en de titel AA achter je naam zetten. 

2. Registeraccountant

Wanneer je naar de universiteit gaat om accountancy te studeren kan je een registeraccount worden. Ook bij deze studie draait het om theorie en praktijk. De gehele studie zal meer dan vijf jaar in beslag nemen. Het hangt er ook vanaf of de studies voltijd of deeltijd gevolgd worden. Na het behalen van alle studies kan je je inschrijven bij het NBA accountants register en de titel RA dragen na goedkeuring. 

Opleiding accountant

Hierboven hebben we al kort beschreven wat voor wegen er afgelegd moeten worden om de verschillende titels van accountant te mogen gebruiken. Ondanks dat het niet mogelijk is om met een Mbo studie voor een accountant titel te gaan, is het wel mogelijk om een junior-accountant opleiding te volgen. Hieronder wordt er een toelichting gegeven per niveau wat de studie accountancy inhoudt. 

MBO

Op het Mbo is het mogelijk om een junior-accountant studie te volgen vanaf niveau 4. De studie is geschikt mensen die graag met cijfers en getallen werken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed nauwkeurig kan werken. Na het volgen van deze opleiding kan je werken op een accountantskantoor als assistent of doorstuderen naar het hbo. Deze studie is zeer geschikt om de basiskennis te leren van het beroep accountant. 

HBO

Heb je een havo diploma of Mbo niveau 4 diploma in je zak? Dan is het mogelijk om te starten met een hbo opleiding. Zoals eerder vermeld kan je met een hbo accountant diploma doorstuderen voor een AA titel. Een hbo bachelor accountant studie duurt vier jaar. Belangrijke competenties die nodig zijn tijdens de studie zijn:

  • Resultaatgerichtheid

  • Klant en organisatiegericht

  • Cijfermatig inzicht

Tijdens de studie leer je deze competenties ontwikkelen door verschillende cases te behandelen en door een stage te volgen. 

WO

Na het behalen van je hbo accountant diploma of het halen van een VWO of Gymnasium diploma kan je een accountancy studie volgen op de universiteit. Bij deze studie zal het voornamelijk gaan om theorie en het uitvoeren van diverse onderzoeken. Daarom is het belangrijk om een praktijk studie te volgen. Op deze manier kan je het beste de theorie in praktijk brengen. 

Thuisstudie 

Als je op latere leeftijd wil beginnen met een accountant opleiding is het mogelijk om deze studie thuis te volgen. Er zijn verschillende aanbieders zoals MVP, die deze studie aanbieden. De kwaliteit van een thuisstudie zal hetzelfde zijn als een klassikale studie. Verder is er alleen een hoge mate van discipline nodig om de studie af te ronden. Dit komt omdat er geen harde deadlines zijn zoals een studie op school. 

Doorgroeimogelijkheden na de studie

Na het volgen van een accountant studie is het mogelijk om een vervolgstudie te volgen. Dit kan zowel op hbo bachelor als wo bachelor niveau. Omdat een accountant altijd up to date moet zijn van de laatste trends en nieuwtjes is het altijd mogelijk om verder te studeren. Dit kan door meerdere studies te volgen of jaarlijks cursussen te volgen. 

Waar werkt een accountant? 

Een afgestudeerde accountant komt vaak terecht op een accountantskantoor. Tevens is het ook mogelijk om voor een bedrijf in dienst te gaan of zelfs voor de overheid, echter is dit niet heel gebruikelijk door het gebrek aan ervaring. Het enige nadeel van werken op een accountantskantoor is dat het beroep accountant niet uitgevoerd wordt. De meeste afgestudeerde ‘accountants’ komen terecht op de financiële audit of controller afdelingen. Hier maken zij vaak lange dagen vooral in het busy season. Als je de ambitie hebt om als manager te werken dan zal je al gauw een WO studie moeten volgen waarbij je ook kan aantonen dat je werkervaring hebt. 

The big four

Als je al enige ervaring hebt of kennis binnen de accountancy branche dan is de kans groot dat je wel eens van the big four accountantbureaus hebt gehoord. Binnen the big four horen: 

  • KPMG

  • PWC

  • EY

  • Deloitte

Na het volgen van een studie is de kans groot dat je werkervaring gaat op doen bij één van deze bedrijven. Vaak hebben zij een uitgebreid studenten en starters programma, waarvoor elk jaar meer dan 100 studenten zich aanmelden. Naast de leuke uitjes, leerzame trainingen en het krijgen van een eigen leaseauto, telefoon en laptop ligt de werkdruk bij deze kantoren erg hoog. Zoals eerder vermeld gaat het in het begin vooral om lange dagen maken waarbij het niet gek is als je in het weekend moet werken. Als je van jezelf weet dat dit niks voor jou is, dan wordt het zeker afgeraden om te gaan werken bij zo een kantoor. Hoewel de werkdruk erg hoog ligt is het een hele goede kans om je carrière als accountant te beginnen bij zo een bedrijf. Het staat niet alleen goed op je cv maar je doet ook werkervaring op en je leert omgaan met de werkdruk.

Salaris van een accountant

Naast de baangarantie heeft het beroep accountant nog een ander voordeel namelijk het salaris. Een starter kan al gauw rond de € 2000,- tot € 2500,- bruto verdienen. En dit salaris kan oplopen tot € 7000,- per maand bij een managementfunctie. Dus als je goed bent met cijfers dan kan een account baan wel eens iets voor jou zijn.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 1654x
Toegevoegd: 08-09-2020 13:39
Gewijzigd: 09-09-2020 09:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!