Alles wat je moet weten over de scootmobiel

Alles wat je moet weten over de scootmobiel

Alles wat je moet weten over de scootmobielWe worden steeds ouder en willen hierbij graag onze mobiliteit bewaren. Een scootmobiel levert een groot aandeel in de mobiliteit en daarmee de kwaliteit van leven voor zowel ouderen, als minder validen.

Waarom een scootmobiel?

Het bezoeken van vrienden in de buurt of even snel een boodschap doen bij de supermarkt om de hoek is voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Helaas hebben steeds meer mensen last van een verminderde mobiliteit. Het ouder worden op zichzelf is natuurlijk prachtig, maar er zit ook een keerzijde aan het ouder worden. Ons lichaam wil soms niet meer hetzelfde als het hoofd en hierdoor kan het zijn dat we slecht ter been raken. Een scootmobiel is een relatief eenvoudige optie om geen of minder hinder te ondervinden van verminderde mobiliteit. Voor sommige mensen is een scootmobiel een taboe, omdat ze zich er niet aan over willen geven, maar dit vervoersmiddel wordt meer en meer geaccepteerd en brengt diverse voordelen met zich mee. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor minder validen of mensen die aan het revalideren zijn, kan een scootmobiel het leven een stuk makkelijker maken.

Voordelen van een scootmobiel

Er zitten een aantal voordelen aan het rijden van een scootmobiel. Deze voordelen zijn vooral praktisch, maar kunnen ook psychisch een positieve invloed hebben.

Zelfverzekerder op pad met een scootmobiel

Voor mensen die slecht ter been zijn, speelt soms niet alleen het fysieke, maar ook het mentale aspect een rol. Zo kan er bijvoorbeeld een angst ontstaan om te vallen, wat ervoor zorgt dat mensen liever niet op pad gaan en thuisblijven. Door gebruik van een scootmobiel ga je een stuk zelfverzekerder van A naar B zonder bang te hoeven zijn om te vallen.

Behoud van sociale contacten

Het is met een scootmobiel makkelijker om mensen te bezoeken en het is dan ook niet verwonderlijk dat het behouden van sociale contacten, alsook de zelfstandigheid met een scootmobiel vaak beter is.

Een scootmobiel is zeer praktisch

Een scootmobiel kan zowel als vervoersmiddel gebruikt worden of als stoel. Het is dan ook niet nodig om continue in en uit de scootmobiel te klimmen. Een rijbewijs voor de meeste scootmobiels is niet nodig en een ander voordeel, is dat er vaak ook ruimte is voor bagage in een mandje, zodat bijvoorbeeld de boodschappen makkelijk kunnen worden meegenomen.

Verschillende soorten scootmobiels

Net zoals met auto’s, is er nogal een groot aanbod aan scootmobiels. Je kan een scootmobiel uitkiezen passend bij de behoeftes en wensen. Het is goed om voor de aankoop van een scootmobiel goed te bedenken waar je de scootmobiel precies voor wil gebruiken.


Lichte en opvouwbare modellen die makkelijk zijn om mee te reizen

Er zijn bijvoorbeeld scootmobiels beschikbaar die relatief licht en klein zijn. Deze varianten zijn over het algemeen vaak makkelijk te vervoeren in de auto en in sommige gevallen ook opvouwbaar. Wanneer je dus veel reist en ook op andere plekken een scootmobiel wilt gebruiken dan is dit een geschikte variant.

Zwaardere modellen met een grotere accu

Het kan zijn dat je een scootmobiel niet alleen wilt gebruiken voor kleine afstanden in de buurt, maar ook vrienden of familie wil bezoeken die net even wat verder weg wonen. Wanneer je afstanden van boven de vijf kilometer wilt afleggen dan is het raadzaam om hier rekening mee te houden wanneer je een scootmobiel aanschaft. Er zijn namelijk varianten die wat groter en zwaarder zijn en daarmee ook meer geschikt voor langere afstanden. Dit verschil zit hem vooral in de accu die vaak een hogere capaciteit heeft en die die daardoor minder snel leeg is. Ook is het comfort vaak net even iets luxer op deze grote modellen en is de wegligging stabieler. De wegligging is vaak vooral stabieler door het gewicht van de scootmobiel. In deze categorie zijn er ook modellen beschikbaar met een zwaardere motor met meer vermogen, waardoor er een hogere snelheid behaald kan worden. Hierdoor worden langere afstanden een stuk aangenamer om met de scootmobiel af te leggen.

Praktische modellen voor thuis en in de buurt

Tussen de zware modellen voor lange afstanden en de lichte modellen voor op reis, zitten nog tal van verschillende tussenmaten waaruit gekozen kan worden. Veel mensen kiezen voor een model met een normaal formaat die goed gebruikt kan worden voor thuis en in de buurt voor ritjes naar de winkel of naar vrienden. Wanneer je een scootmobiel aanschaft die je ook in huis wilt kunnen gebruiken dan is het formaat zeer belangrijk, omdat je moet kunnen manoeuvreren in huis. Ook is er vaak een optie voor een draaibare stoel, zodat je meerdere kanten op kan zitten en je de armleuning ook omhoog kan doen. Dit laatste maakt het in- en uitstappen ook een stuk makkelijker.

Het rijden van een scootmobiel

Het rijden en besturen van een scootmobiel is betrekkelijk eenvoudig wanneer we dit vergelijken met het besturen van bijvoorbeeld een auto. Er zijn echter wel verschillende regels verbonden aan het besturen van een scootmobiel op de openbare weg.

Maximumsnelheden en plaats op de weg

Wanneer er met een scootmobiel harder wordt gereden dan tien kilometer per uur dan geldt er een minimum leeftijd van 16 voor het besturen van de scootmobiel. Er gelden maximumsnelheden voor het rijden met de scootmobiel, maar deze zijn afhankelijk van het type weg dat gebruikt wordt. Als scootmobiel rijder is het toegestaan om gebruik te maken van het voetpad of de stoep, de rijbaan en het fietspad. Wanneer alle opties aanwezig zijn mag je zelf kiezen van welke je gebruik maakt. Op de stoep geldt echter wel een maximumsnelheid van zes kilometer per uur, terwijl er op het fietspad er binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur mag worden gereden. Deze maximumsnelheid wordt hoger indien je buiten de bebouwde kom op het fietspad rijdt, want dan is 40 kilometer per uur toegestaan. Voor het gebruik van de rijbaan geldt een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, ongeacht of dit binnen of buiten de bebouwde kom is.

Geen rijbewijs nodig voor het gebruik van een scootmobiel

Voor het rijden op een scootmobiel is een rijbewijs niet verplicht. Sommige mensen vinden het echter wel spannend om gebruik te maken van een scootmobiel en er zijn dan ook diverse organisaties die helpen en assisteren met cursussen voor beginnende scootmobiel bestuurders. Wanneer je de weg op gaat bij slecht zicht dan is verlichting verplicht. Dit geldt ook voor in de avond. Wanneer je een scootmobiel hebt zonder verlichting dan is alleen de stoep een optie, omdat hier geen verlichting vereist is. Het hebben van een WA-verzekering is verplicht op een scootmobiel. Deze verzekering dekt eventuele schades aan derden. In veel gevallen wordt het hebben van een WA-verzekering op de scootmobiel kenbaar gemaakt met een sticker op de achterkant. Het hebben van een kentekenplaat is verder niet verplicht op de scootmobiel.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1644x
Toegevoegd: 10-02-2020 08:53
Gewijzigd: 11-02-2020 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3535 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!