Mobiele transportbanden voor verschillende toepassingen

Mobiele transportbanden voor verschillende toepassingen

Mobiele transportbanden voor verschillende toepassingenWanneer men tegenwoordig aan een transportband denkt, wordt al snel gedacht aan de enorme transportbanden in de fabrieken waardoor producten gemakkelijk kunnen worden gesorteerd en vervolgens worden verpakt om daarna weer zo snel mogelijk te vervoeren. Dit is de traditionele transportband. Daarnaast zijn er ook mobiele transportbanden die in veel verschillende situaties gebruikt kunnen worden.

Mobiele transportbanden voor in de havens

In de haven van Rotterdam komen dagelijks zo een honderd schepen binnenvaren met enorme hoeveelheden aan vracht. Zodra een schip eenmaal is aangemeerd, moeten alle goederen vervolgens zo snel mogelijk worden verwerkt en weer verder worden vervoerd. Het vervoeren van sommige goederen naar het vrachtschip kan enorm veel tijd in beslag nemen. Hierbij kunnen de mobiele transportbanden dan ook heel gemakkelijk van pas komen. Als een of meerdere mobiele transportbanden ervoor kan zorgen dat een vrachtschip een dag eerder vol is en dus uit de haven kan vertrekken dan zal dit voor deze partij enorm veel geld besparen waar de huurprijs van de mobiele transportbanden dus heel gemakkelijk met kan worden terugverdiend. Het voordeel van een mobiele transportband is dat deze afhankelijk van de situatie kan worden ingezet. Zodra vooraf duidelijk wordt gecommuniceerd om welke goederen het gaat en waar ze naartoe vervoerd moeten worden dan kan er een gepast advies gegeven worden voor een mobiele transportband.

Mobiele transportbanden voor de industrie

Net zoals in de havens is ook in de industrie zeer belangrijk dat alle producten die voorbij komen zo snel mogelijk verwerkt kunnen worden. Dit geldt zowel voor de fabriek in als uit de fabriek. Hierbij kan dan ook worden gekozen om een mobiele transportband in te zetten om de aanvoer te versnellen. Mocht men te maken hebben met redelijke schadegevoelige producten dan kan ook hiervoor gekozen worden een mobiele transportband in te zetten en de schade te beperken.

Mobiele transportband inzetten in de landbouw

Een mobiele transportband is van origine een landbouwmachine. Waarbij het verwerkingsproces van aardappelen, uien, wortelen en andere landbouwproducten zo snel mogelijk vervoerd kunnen worden. Een mobiele transportband wordt dan ook voornamelijk ingezet om deze producten richting de opslag aan te voeren en vervolgens ook goed te kunnen sorteren. Deze transportband zijn vanwege de sterkte voornamelijk gemaakt van rubber. Hierdoor worden de producten tevens beschermd tegen eventuele schade tijdens het aanvoeren richting de opslag. Voor de landbouw is er een groot aanbod aan verschillende van mobiele transportbanden. Hierbij is het per situatie vaak verschillend welke transportband het beste kan worden ingezet. Hieronder bespreken we de verschillende soorten transportbanden en de belangrijkste punten per transportband.

Hallenvuller

Een hallenvuller wordt voornamelijk ingezet voor het snel en makkelijk inschuren van aardappelen. Een hallenvuller wordt vaak ook wel een telescopische transportband genoemd. Deze transportband bestaat namelijk uit doorlopende band en een zogenaamde S-lus aan het einde. Deze S-lus zorgt ervoor dat er geen val wordt gemaakt aan het einde en dus geen schade kan ontstaan aan de wat kwetsbare landbouwproducten. Daarbij kunnen deze transportbanden tevens in hoogte worden versteld zodat de valhoogte die nog over is vervolgens zo klein mogelijk worden gemaakt. Hoewel de hallenvuller voor origine wordt gebruikt om landbouwproducten te transporteren is deze ook zeer geschikt voor in de industrie en kan deze tevens zout, zand of koffiebonen. Ditzelfde geldt voor het eerdere voorbeeld van het beladen van schepen. Hiervoor wordt in de meeste gevallen een hallenvuller ingezet om dit proces te versnellen.
Duoband

Mocht je op zoek zijn naar een mobiele transportband waarbij de lengte zeer van belang is? Dan kun je ervoor kiezen om een duoband te nemen. Deze band bestaat uit twee transportbanden welke in elkaar zijn geschoven en vervolgens uit elkaar geschoven kunnen worden om zo de transportband te kunnen verlengen. Een duoband is vaak beschikbaar in verschillende lengte en breedtes. Daarbij is het belangrijkste voordeel van een duoband dat deze erg flexibel kan worden ingezet. Met een duoband kan namelijk heel gemakkelijk om de hoek van de transportband worden aangepast zodat deze vervolgens ook in een bepaalde hoek kan worden geplaatst om alles vervolgens te kunnen verwerken. Kortom zit je in een wat kleinere ruimte waarbij een normale transportband niet past, dan kun je het beste kiezen voor een duoband.

Kistenvuller

Sommige landbouwproducten zijn erg gevoelig voor beschadiging en hierdoor treedt dit al op voordat het inschuur proces ook daadwerkelijk begonnen is. De meest voorkomende oorzaak hiervan is de val die gemaakt wordt tijdens het transporteren. Voor deze producten is een kistenvuller ideaal om dit te voorkomen. Door middel van nieuwe technieken kan er de valhoogte zo minimaal mogelijk worden gemaakt. Bij het productieproces heeft snelheid natuurlijk geen waarde als het nadelig is voor de producten. Daarbij heeft een kistenvuller ook een hoge capaciteit om het verwerkingsproces van de oogste te kunnen versnellen.

Stortbak: een goede aanvulling op de transportband

Bij de mobiele transportbanden wordt vaak ook gekozen voor een aanvulling in de vorm van een stortbak. De oogst kan dan met een kipper in de stortbak worden geladen. Deze stortbakken beschikken tevens over een reiniger zodat het geoogste product zorgzaam behandeld wordt en daarna direct schoon op de vrachtwagen kan worden geplaatst om dit verder te vervoeren.

Een mobiele transportband kopen of een mobiele transportband huren?

Ben je ervan overtuigd om een mobiele transportband in te zetten en zo het verwerkingsproces te versnellen? Het enige wat je jezelf nog moet afvragen is of je een mobiele transportband gaat kopen of juist een gaat huren. Wanneer je nog nooit eerder in aanraking bent geweest met een mobiele transportband is het misschien verstandig deze eerst voor een korte periode te huren en daarna te kopen als je denkt een mobiele transportband veelvuldig te gaan gebruiken. Wanneer je nog nooit eerder met een mobiele transportband hebt gewerkt is het ook altijd verstandig eerst wat informatie in te winnen bij de expert. Zij kunnen gericht advies geven over welke machine het beste past bij jouw situatie.
Het huren van een mobiele transportband kan natuurlijk altijd, maar het is voor de lange termijn voordeliger om een transportband te kopen dan een transportband te huren. Daarom is het advies er ook altijd een mobiele transportband aan te schaffen bij veelvuldig gebruik. Hierdoor kan namelijk het verwerkingsproces worden versneld en dus meer geld worden
verdiend waardoor de aanschafwaarde binnen de kortste keren kan worden terugverdiend. In de landbouw is er echter ook vaak sprake van een moment waar gepiekt moet worden en zoveel mogelijk producten worden verwerkt moeten worden. In deze periode wordt er daarom ook vaak gekozen om een aantal machines te huren voor deze korte periode zodat alles sneller kan worden verwerkt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1383x
Toegevoegd: 10-12-2019 09:57
Gewijzigd: 11-12-2019 08:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!