Alles wat je moet weten over veiligheidsschoenen

Alles wat je moet weten over veiligheidsschoenen

Alles wat je moet weten over veiligheidsschoenenVeel ongelukken op het werk zoals uitglijden, struikelen, vallen, snijwonden en kneuzingen in fabrieken of productiecentra zijn vaak het gevolg van slecht functionerende schoenen. Veiligheidsschoenen zijn belangrijker dan dat je denkt op de werkvloer, zeker als je in risicovolle of gevaarlijke omgevingen werkt. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over veiligheidsschoenen.

Het belang van veiligheidsschoenen

Als je in een gevaarlijke omgeving werkt, is de kans dat er zware voorwerpen op je tenen vallen of een scherp voorwerp je schoen binnendringt vrij groot. Dan bestaat er ook nog de kans op elektrische schokken, het morsen van chemicaliën of werken in extreme hitte of kou. Werken in dit soort omstandigheden kan een negatieve invloed hebben op je voeten. En het dragen van het verkeerde schoeisel kan alleen nog maar meer problemen veroorzaken. Daarom heb je goede veiligheidsschoenen nodig. Veiligheidsschoenen beschermen je voeten tegen verwondingen en voorkomen allerlei voetaandoeningen. Veiligheidsschoenen maken het mogelijk dat je langer kunt staan of lopen, zelfs op harde, onstabiele of ruwe oppervlakken.

Hoe kies je de juiste veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen zijn dus erg belangrijke voor je veiligheid en de gezondheid van je voeten. Maar hoe weet je dan wat voor jou goede veiligheidsschoenen zijn? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van alle essentiële dingen die je moet weten over het kopen van veiligheidsschoenen voordat je een aankoop doet.

Veiligheid boven alles

Plaats veiligheid boven alles bij het kopen van veiligheidsschoenen. Weet wat de specifieke gevaren zijn van je werkomgeving. Dat bepaalt welk type en categorie veiligheidsschoenen je moet kopen. Er zijn grofweg drie categorieën: Occupational (O), Protection (P) en Safety (S). Categorie O biedt de minste bescherming en heeft ook geen stalen neuzen.  Categorie P en S hebben dat wel, en bieden ook bescherming tegen elektrische schokken, waarbij categorie S de meeste bescherming biedt. Kijk daarom welke elementen de schoenen moeten hebben voor jouw werk zoals veiligheidsneuzen van staal of composiet, ondersteuning voor middenvoetsbeentjes, lekbestendige zolen of zolen die beschermen tegen chemicaliën of elektrische gevaren.

Koop veiligheidsschoenen in de juiste maat

In tegenstelling tot de meeste gewone leren schoenen, zijn veiligheidsschoenen veel stugger en behoorlijk inflexibel. Dat is waarschijnlijk de reden dat sommige mensen liever veiligheidsschoenen kopen die een beetje te groot zijn, zodat je meer ruimte voor hun voeten hebben. Het gevaar van te grote schoenen is echter dat je erin kunt gaan slippen of je enkel verdraaien. Dat kan leiden tot verwondingen zoals verstuikingen, botbreuken en hersenschuddingen. Te kleine schoenen kunnen daarentegen er weer toe leiden dat je voeten bekneld raken of dat je verkeerd gaat lopen wat op de lange duur voetletsel kan veroorzaken. Bij de juiste maat veiligheidsschoen heb je nog genoeg ruimte om met je tenen te kunnen wiebelen. Koop daarom altijd veiligheidsschoenen met de juiste pasvorm.






Neem de tijd om veiligheidsschoenen te kopen

Zoeken naar het perfecte paar veiligheidsschoenen kan een groot gedeelte van je kostbare tijd in beslag nemen. Maar toch is het beter deze tijdsinvestering te doen dan later letterlijk op de blaren te lopen. Maak daarom voldoende tijd vrij voor het kiezen van de juiste schoenen, aangezien het niet gemakkelijk is om veiligheidsschoenen te vinden die bij de vorm van je voeten passen. De veiligheidsschoen moet meteen comfortabel zitten als je hem aanpast. Door de stugheid van het gebruikte materiaal is inlopen er namelijk niet bij. Loop er mee heen en weer in de winkel, ook op andere ondergronden dan zacht tapijt zodat je een goed beeld krijgt van de demping en de grip van de zool.

Ga niet af op het uiterlijk maar op het draagcomfort

Volg altijd de gouden regel om jezelf niet te laten beïnvloeden door het uiterlijk van de schoenen. Je focus zou eerder op comfort moeten liggen. De meeste veiligheidsschoenen zien er aan de buitenkant prachtig uit, maar kunnen ronduit pijnlijk en te lomp zijn om te dragen. Probeer daarom altijd verschillende soorten veiligheidsschoenen om de juiste pasvorm te vinden. Als de schoenen al in de winkel knellen of schuren, koop ze dan niet. Koop ook geen schoenen die niet genoeg ondersteuning bieden aan je voetholte, hielen en enkels. Door de juiste ondersteuning kun je de veiligheidsschoenen langer dragen en kun je ook langer lopen of staan.

Koop meerdere paren veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn meestal gemaakt van dik en stug leer. Dat betekent dat je voeten vrij snel warm zullen worden en gaan transpireren., Omdat het materiaal zo dik is duurt het een tijdje voordat al het vocht is verdampt. Meestal duurt het 2 x zo lang om het vocht kwijt te raken dan dat je ze hebt aangehad. Heb je dus 8 uur lang je veiligheidsschoenen gedragen, dan moeten ze 16 uur uitdampen. Doe je dat niet dan blijft de binnenkant van je schoen vochtig wat weer voetschimmel of blaren kan veroorzaken. Wissel daarom van schoenen en geef het paar dat je net gedragen hebt de tijd om op te drogen.

Verzorg je voeten

Veiligheidsschoenen zijn warmer en stugger dan normale schoenen. Je voeten zullen daar dan ook meer door belast worden. Verzorg je voeten daarom goed. Draag elke dag nieuwe schone sokken in je veiligheidsschoenen, het liefst van een ademend en warmte regulerend materiaal. Trek na het werk meteen de werkschoenen uit, en neem bijvoorbeeld gewone schoenen mee om van en naar je werk mee te reizen. Was bij thuiskomst je voeten goed, en droog ze ook goed af, vooral tussen je tenen. Pauzeer regelmatig tijdens je werk om je voeten rust te geven en als je je voeten zwaar hebt belast, ga dan bij thuiskomst even met je voeten omhoog zitten.

Zorg goed voor je veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen kunnen lang meegaan als je ze goed onderhoud. Laat de schoenen als je ze niet gebruikt in een droge goed geventileerde ruimte staan. Bewaar ze niet in een hele warme of juist hele koude ruimte. Loop niet met je veiligheidsschoenen door plassen water als het niet hoeft en zeker niet als ze daar niet tegen kunnen. Mochten ze toch nat worden, laat ze dan rustig opdrogen met een prop krantenpapier erin, maar zet ze niet tegen de verwarming aan. Als je schoenen vuil zijn maak je ze schoon met een vochtige doek of een borstel, gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen om je veiligheidsschoenen te reinigen. Gooi je veiligheidsschoenen weg als je er een ongeluk mee hebt gehad, ook al heb je er geen letsel aan overgehouden. Het materiaal kan bijvoorbeeld zijn aangetast waardoor het geen chemicaliën of scherpe voorwerpen meer kan tegenhouden, of de stalen neus kan zijn verbogen zodat je tenen daardoor kunnen worden beschadigd.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 1258x
Toegevoegd: 11-12-2020 09:15
Gewijzigd: 11-12-2020 11:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!