Amersfoort

Amersfoort, tips voor dagjes uit

AmersfoortAls je een dagje naar Amersfoort gaat, dan is er veel te zien en te beleven. In dit artikel kom je meer te weten over leuke tips voor een dagje uit in deze plaats.

Amersfoort, de stad

Amersfoort is een prachtige stad met een rijke historie. Zij ligt in de provincie Utrecht in het midden van Nederland. Amersfoort heeft meer dan 150.000 inwoners. Ga je naar Amersfoort dan kun je daar met gemak de hele dag vertoeven. Amersfoort is zeer veelzijdig. Je vindt er diverse winkels, een rijke natuur en vergeet niet van de prachtige architectuur te genieten. Amersfoort is in het jaar 2015 uitgeroepen tot "Beste Hotelstad". Kortom: Amersfoort heeft voor elke bezoeker iets te bieden en dus is het de moeite waard om een uitstapje te maken naar Amersfoort, in de vakantie, in een weekend of op een andere dag die je op een gezellige manier wilt doorbrengen. Neem gerust je kinderen mee, ook voor hen is het leuk om Amersfoort te bezoeken. Kun je een keer alleen of met een vriend of vriendin de stad Amersfoort bezoeken, dan kun je er gezellig winkelen en/of mooie gebouwen bezoeken. Er is in Amersfoort genoeg te doen en te bekijken om er een interessante en ontspannen dag van te maken. Online kun je zien wat er op een bepaalde dag voor extra activiteiten zijn. Bekijk de Uitagenda, deze "vertelt" je wat er te doen is!  Zo kun je van te voren kiezen wat het dagprogramma zal worden als je besluit om Amersfoort te bezoeken. Je kunt zoeken op activiteit, bezienswaardigheid. Waar ligt jouw interesse? Ook de omgeving van Amersfoort zal je verrassen.

Bezienswaardigheden Amersfoort

De Amersfoortse Kei, deze reusachtige steen weegt 7.157 kg en is vroeger bij wijze van grap de stad binnen gekomen. Een jonkheer hield een weddenschap dat hij voldoende mensen kon krijgen om de steen binnen de muren van de stad te leggen. Dat lukte met 400 man sterk. Vervolgens werd hij er om uitgelachen en ermee bespot. De kei werd begraven op de Varkensmarkt uit schaamte. Pas in 1903 werd de reusachtige kei opgegraven en opnieuw zichtbaar voor iedereen. De Amersfoortse Kei heeft zijn plekje gekregen en niemand zal het in zijn hoofd halen deze te verplaatsen.

Het Archeologisch Centrum

Daar moet je heen! Heb je zelf wat opgravingen gedaan waarover je meer wilt weten, vraag het op woensdagmiddag in het Archeologisch Centrum. Er is ook een expositie en je kunt kijken naar restauratie- en conservatiewerkzaamheden. Heel interessant, zeker ook voor kinderen die geïnteresseerd zijn in opgravingen en geschiedenis.

Bierbrouwerij de Drie Ringen

In de Bierbrouwerij de Drie Ringen wordt een rondleiding gehouden en er is een bierproeverij. Voor beide moet je tevoren een afspraak maken. De locatie wordt ook ingezet als trouwlocatie of voor het houden van een receptie. De mogelijkheden dien je uiteraard vooraf te bespreken. Een unieke plek.

De nieuwe Stad

Een schitterend gebied aan de Eemhaven, vlakbij de historische binnenstad. Een unieke plek met authentieke winkels, exposities, ambachtelijke bedrijven, gezellige hofjes en plantsoenen. Op vrijdag worden er rondleidingen gehouden, de duur ervan is 1 uur.

Eemhaven Amersfoort

Een hele sfeervolle plek in Amersfoort is de Eemhaven voor de pleziervaart, maar ook voor campers. Een fijne recreatieplek aan de voet van de oude Koppelpoort.

Eemhuis

Schitterend cultureel gebouw.

Kamp Amersfoort in Leusden

Hier zie je overblijfselen en monumenten van het Kamp Amersfoort. Op het terrein is gedeeltelijk vrije toegang. De Wachttoren, het Lijkenhuisje enz. tegenover de bezoekersplaats kennen geen openingstijden. De Bunker, het Stil Appel, het herinneringsgebouw met op de muur schilderingen zijn op bepaalde tijden te bekijken.

Lutherse Kerk

Deze kerk staat op de oudste plek van Amersfoort. Het gebouw dateert uit 1686, het is een neoclassicistisch gebouw. In 1837 is de kerk voorzien van een nieuwe gevel. De Lutherse Kerk is elke zaterdag voor publiek toegankelijk vanaf 11.00 uur. Een gids kan je rondleiden. Je bezoekt de kerk voor een moment van bezinning of omdat je geïnteresseerd bent in oude kerken. Het is tevens een expositieplaats voor kunstenaars.

Oud Katholieke Kerk Joris op 't Zand

In deze prachtige kerk hangen schilderijen uit ongeveer 1650. Een mooi paneel is de trekpleister. Dit paneel toont de vondst van het beeldje van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort uit 1444. De kerk is op zaterdag geopend van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Pelgrimsdeur Toren

De Pelgrimsdeur wordt het levenswerk van Eric Claus genoemd. Het is een deur met 23 panelen, de deur weegt 1700 kg. Je vindt de Pelgrimsdeur van Amersfoort aan de voet van de Onze Lieve Vrouwtoren. De Pelgrimsdeur 2014 is hoofdzakelijk mogelijk gemaakt met particulier geld, bedrijven hebben een klein aandeel daarin gehad. In maart 2014 is deze bronzen deur onthuld. De deur 'vertelt' een verhaal: het Mirakel van Amersfoort, het verhaal over de Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en het Verhaal over Goed en Kwaad (dat laatste verhaal is niet tijdgebonden). Eric Claus heeft de verhalen uitgewerkt met een Blauwe Madonna. Maria de beschermvrouw is over twee deuren verspreid, over de timpaan en de blindboog.

De St. Joriskerk

De St. Joriskerk is een imposant gebouw. Bezichtiging is mogelijk. Er worden exposities gehouden. Elke zondag is er een kerkdienst. Verder wordt deze kerk verhuurd voor concerten, congressen en recepties.

In de buurt van Amersfoort

Ben je een dagje in Amersfoort dan ben je in de buurt van Paleis Soestdijk, Kamp Amersfoort in Leusden, Kasteel Groeneveld in Baarn, Kasteel Stoutenberg in Stoutenberg. Alle zijn ze de moeite van het bekijken zeker waard. Ga je liever de natuur in, ook dat kan heel goed rondom Amersfoort. Er zijn veel prachtige natuurgebieden in de omgeving van Amersfoort: de Gelderse Vallei, de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe enz. Geniet van bossen, heide en zandverstuivingen. Kies prachtige fiets- en/of wandelroutes. Je kunt vanuit huis al een mooie route uitstippelen met de Fietsfolder. Je kunt kiezen uit diverse routes: de Gelderse Vallei route, de Koninklijke route, Grebbelinie route, de Eem route, een Rondje Eemmeer enz. Ga online en bekijk de routes en maak vervolgens de keuze waar jij graag langs wilt fietsen. De route vermeldt tevens de bezienswaardigheden langs de weg, die je uiteraard gaat bekijken. Heerlijk uitwaaien op de fiets en genieten van de prachtige natuur dat kan op elk moment van het jaar. Tijd en afstand worden vermeld, dus je kunt voor jezelf, voor je gezin of vrienden een leuk uitstapje regelen. Vergeet niet om onderweg af te stappen en te genieten van wat lekkers.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3769x
Toegevoegd: 02-09-2016 18:41
Gewijzigd: 27-09-2016 00:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!