jager in boot met geweer

Jagen, verschillende mogelijkheden

jager in boot met geweerHet woord jagen heeft verschillende betekenissen. In dit artikel worden de verschillende betekenissen nader toegelicht, op welke jacht ga jij?

Jagen, algemeen

In Nederland wordt op vijf soorten wild gejaagd. Dit zijn: het konijn, de haas, de fazant, de wilde eend en de houtduif. Iedereen die wil jagen heeft hiervoor een jachtakte nodig. Zonder jachtakte mag er niet gejaagd worden. De jachtakte vraag je aan bij de politie. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om voor een jachtakte in aanmerking te komen. De voorwaarden zijn:

 • Je moet 18 jaar zijn.
 • Je moet een jachtexamen hebben afgelegd en in het bezit zijn van een jachtdiploma.
 • Je moet een WA verzekering hebben speciaal voor de jacht, dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
 • Je mag geen strafblad hebben.

Je mag alleen jagen tussen zonsopgang en zonsondergang. Er zijn bepaalde regels opgesteld op welke dieren je wanneer mag jagen:

 • De eend, 15 augustus tot en met 31 januari.
 • De haas, 15 oktober tot en met 31 december.
 • De fazant hen, 15 oktober tot en met 31 december.
 • De fazant haan, 15 oktober tot en met 31 januari.
 • De houtduif, 15 oktober tot en met 31 januari.
 • Het konijn, 15 augustus tot en met 31 januari.

Ga jij buiten deze tijden om jagen dan ben je in overtreding van de wet en kun je een flinke boete, bekeuring verwachten.

Stropen

Je spreek van stropen wanneer mensen illegaal jagen, maar ook vissen zonder vergunning hoort daarbij. Wordt iemand betrapt bij illegaal jagen dan is de boete niet mals. In Nederland wordt er gestroopt met behulp van een fret, een wildstrik, een geweer, met honden, met lichtbak. Maar ook in andere landen wordt illegaal jacht gemaakt op dieren. Denk aan het illegaal jagen op die prachtige olifant, neushoorn enz. En dat jagen gebeurt alleen omdat het ivoor geld opbrengt. Gelukkig zit men er bovenop om deze manier van jagen de kop in te drukken. Men bedenkt van alles om deze dieren te redden, maar er wordt nog steeds op gejaagd.

Jagen als beroep

Bij jagen als beroep kun je twee verschillende doelen voor ogen hebben namelijk het eerste doel het jagen op fazant, konijn, houtduif, haas en wilde eend en een tweede doel overlast beperken of voorkomen, denk aan schade aan de natuur en veiligheid door dieren in de buurt van een vliegveld of een drukke verkeersweg denk aan dieren als edelhert, moeflon, reewild en wilde zwijnen. De jager heeft een bepaald gebied om te jagen. De jager gaat alleen of met zijn hond het veld in en doet er zijn werk.

Hij maakt gebruik van zichtjacht (tijd stil staan om prooi in het vizier te krijgen), sluipjacht (besluipt zijn prooi), drukjacht (dieren worden opgedreven, waardoor ze eenvoudig kunnen worden afgeschoten, lijkt op drijfjacht die op grofwild inmiddels verboden is) en lokjacht (lokken van dieren waarop gejaagd wordt naar een bepaalde plaats waar de jacht plaats vindt). De jager moet zich tijdens het uitoefenen van zijn beroep jagen aan strenge regels houden. De jager moet een wapenvergunning hebben. Deze kan hij zomaar kwijtraken als hij zich niet aan de vele strenge regels houdt. De jager moet de flora- en faunawet kennen en daarnaar handelen.

Hij moet een jachtakte hebben. Hij heeft minimaal de basisopleiding jacht en faunabeheer met goed resultaat gevolgd en afgesloten hebben. Jagers zijn natuurbeheerders al zal niet iedereen het hiermee eens zijn. Er zijn veel mensen die vinden dat jagen helemaal verboden zou moeten worden.

Jagen op Pokémon

Je zult zeker wel gehoord hebben van de nieuwe rage: jagen op Pokémon. Kijk om je heen en je ziet de Pokémon jagers overal opdoemen. Een geweldig nieuwe uitdaging voor de Pokémon liefhebbers en dat zijn er heel veel. Jagen op Pokémon is favoriet bij jong en oud, waarbij je allerlei Pokémon  moet zoeken en allerlei opdrachten onderweg moet uitvoeren. In het nieuws is al melding gemaakt van het gevaar dat jagen op Pokémon met zich meer kan brengen. Ze kunnen namelijk overal verstopt zijn. Pokémon jagers begeven zich daarom op de raarste plekken. Laat echter het plezier van Pokémon niet bederven en laat iedereen zijn of haar eigen verantwoording nemen, ook de makers van het spel "Jagen op Pokémon".

Jagen op koopjes

Sommige mensen hebben er alles voor over om goedkoop kleding of andere spullen te kopen. Ze bezoeken de ene outlet na de andere. Ze bieden op veilingen en houden in de gaten welke zaak er failliet is en wanneer daar uitverkoop is. Als je dat vaak doet word je als koopjesjager daar uiteraard zeer gedreven in en weet je precies waarmee je rekening dient te houden bij het jagen op koopjes:

 • Bij een veiling dien je te weten hoe de uiteindelijke prijs wordt berekend
 • Bij een uitverkoop of faillissement dien je te weten of er garantie zit op de spullen die je koopt, vraag er om, want elke verkoper reageert hier anders op. Heeft de wet hiervoor iets geregeld?

Jagen op koopjes kan je veel geld opleveren als je ten minste spullen koopt die je echt nodig hebt. Jagen op koopjes kan ook erg "gevaarlijk" zijn en je hebberig maken. De aantrekkelijke prijzen halen je over om producten te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als jij jagen op koopjes op de juiste manier doet, bewust, dan verdien je geld en anders geef je toch teveel uit.

Jagen in het verkeer

Een veel voorkomende klacht van mensen op de weg is het jagen in het verkeer. Iedereen lijkt tegenwoordig haast te hebben. En hoeveel minuten heb je verdiend aan het einde van de dag door te jagen in het verkeer? Niet veel en soms verlies je veel tijd als je bij een ongeval betrokken raakt bijvoorbeeld, ook dat wordt vaak veroorzaakt door jagen in het verkeer, of als je door de politie wordt aangehouden? Geef elkaar voldoende ruimte en de tijd op de weg, niet iedereen reageert namelijk even snel. Vertrek liever een kwartier eerder van huis dan te gaan jagen in het verkeer. Denk aan je veiligheid en die van andere weggebruikers, maar houd ook rekening met een fikse boete als je geflitst wordt of aangehouden wordt voor roekeloos rijgedrag. De hoogte van de boete liegt er niet om. Zou je dat geld niet liever anders besteden? Jagen in het verkeer, niet doen, het verhoogt de stress.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4529x
Toegevoegd: 02-08-2016 19:24
Gewijzigd: 17-08-2016 21:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!