pad naar theethuin

Theetuinen in Nederland

pad naar theethuinWil je graag meer te weten komen over de theetuinen in Nederland? Dan kun je er nu achter komen wat de mogelijkheden zijn. De theetuinen in Nederland kun je nu een bezoekje brengen en volop genieten van een dagje uit! Lees hier meer over de theetuinen in Nederland.

Dagje uit naar de theetuinen in Nederland

In Nederland kun je in elke provincie wel een prachtige theetuin vinden en vaak wel meer dan één. Ze zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Vroeger was de theetuin een combinatie van een tuin met een terras en een speeltuin voor een dagje uit van de ouders met hun kinderen. Een theetuin houdt nu veel meer in, doordat thee op een totaal andere manier onder de aandacht van de mensen is gekomen. Denk daarbij aan de kruidenthee, High-Tea en "het beleven van thee". Een theetuin is een ontspannen plek om heen te gaan. Deze tuin heeft één maar vaak ook meerdere terrassen waar je kunt genieten van het uitzicht en een heerlijke kop thee. De openingstijden zijn ruim, want er is ook bij slecht weer binnen plaats om een kop thee te drinken.

Wat is een theetuin?

Een theetuin heeft een theehuis of theeschenkerij en een prachtige tuin om van te genieten. Er wordt thee en koffie geschonken en vaak wordt er iets lekkers bij geserveerd, eigen gebakken taart of een streekproduct. De theetuin in tegenwoordig veel meer dan een tuin om te bekijken. Naast de commerciële theetuinen zijn er steeds meer particuliere initiatieven op dit gebied. Veel particulieren stellen hun tuin open voor publiek en daar komt dat kopje koffie of thee om de hoek kijken. Fietsroutes lopen langs deze inmiddels bekende theetuinen en je kunt er genieten van zelf gebakken taart en de tuin en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In deze ontspannen en gezellige sfeer smaakt een kop thee uiteraard heerlijk! Ook boeren met hun prachtige boomgaarden gaan steeds meer hun prachtige land laten zien. De openingstuinen zijn bij particuliere theetuinen beperkt en seizoensgebonden.

Waar liggen de theetuinen in Nederland?

De theetuinen liggen door heel Nederland. Onderstaand worden er enkele genoemd.

 • In de provincie Groningen ligt Theetuin De Zonnehoed in Warffum, die een bezoek meer dan waard is. Je kunt er biologische thee drinken, vruchtensap en nespresso met een stuk overheerlijke taart. Er is een gezellig terras, waardoor je er ook met slecht weer van het prachtige uitzicht kunt genieten.
 • Ook in de provincie Groningen ligt Theetuin De Kainstobbe in Wildervanksterdallen. De tuin ligt in een rustig en landelijk gebied. Een prachtige fruitboomgaard is er te bekijken, ook leuk voor de kinderen. Er is binnen voldoende gelegenheid om koffie of thee te drinken. Je kunt er tevens een historische koffie- en theeverzameling bewonderen. Deze accommodatie is een mooie plek om een feest te organiseren.
 • In de provincie Friesland in Nijeholtpade vind jij een romantische theetuin. Je kunt er binnen en buiten vertoeven. Binnen zijn gezellig ingerichte Engelse kamers. De lekkernijen die bij de High Tea worden geserveerd maakt de chef-kok zelf.
 • In Bakel gelegen in de provincie Noord-Brabant kunt u Theetuin De wilde Framboos bezoeken. Het is een zeer geschikte rustplaats voor wandelaars en/of fietsers die op gezellige zitjes kunnen uitrusten en kunnen genieten van de omgeving. Je kunt er ook zelfgemaakte taart eten en genieten van een heerlijke kop thee, bijvoorbeeld muntthee of koffie. De ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de streek.
 • Ook in Noord-Brabant gelegen in het plaatsje Zeeland wacht Theehuis Op Kreitsberg op haar bezoekers met koffie en thee, gebak of je eet er je meegenomen brood op. Er worden diverse soorten kruidenthee geschonken bijvoorbeeld vriendinnenthee en boerenmelange.
 • Een voorbeeld van een theetuin in Overijssel is De Stokte in Dalfsen. Deze accommodatie is geschikt voor een high tea, workshop, om te vergaderen en te feesten, maar uiteraard ook een prachtige plek voor voorbijgangers, wandelaars en fietsers. Je kunt er een prachtige bloementuin bekijken, zitten onder de veranda of binnenshuis met heerlijke koffie en thee geserveerd met eigen gebakken taart, ovenvers brood, krentenwegge enz. Alle producten komen zoveel mogelijk uit de streek het Vechtdal.   
 • In de provincie Zeeland liggen diverse theetuinen. Een ervan is Mary's Place op Zuid-Beveland in het plaatsje Driewegen. In en rondom een omgebouwde stal is het heerlijk verblijven op de zitjes die tussen de fruitbomen staan.
 • Er wordt koffie en thee geschonken met wat lekkers. Het is hier ook leuk voor de kinderen, zij kunnen hier onder andere op de trampoline spelen.
 • Woon je in de provincie Drenthe of ben je daar op vakantie? Ook daar vind je diverse theetuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Tea Time in Echten bijvoorbeeld, alsof je in een oude Engelse thee salon zit. Er is een leuk winkeltje bij waar je thee, theepotten enz. kunt kopen. Leuk als je een souvenir wilt kopen als aandenken aan een heel leuke dag in de theetuin.
 • Aan de rand van een mooi natuurgebied ligt Theetuin De Roode Vennen in het plaatsje Broekhuizen in Limburg. In de serre, op een overdekt terras is het genieten van de omgeving en de diverse theeën en koffie die er worden geschonken. Geniet tevens van het zelfgemaakte gebak. Er worden zoveel mogelijk streekproducten en seizoengebonden producten geserveerd.
 • Ook de provincie Utrecht kent diverse theetuinen. Bijvoorbeeld  Theehuis Eemnes, gelegen op een prachtige locatie voor een gezellige brunch, lunch, high tea enz. Bijzonder is de gezellige winkel in de plantenkas.
 • Theetuin Hortus Alkmaar in Noord-Holland verwent je met heerlijke kruidenthee. De theeblaadjes kun je zelf plukken denk daarbij aan vlier, lavendel, kamille, goudsbloem enz. Lekker geserveerd met een heerlijk stuk appeltaart.
 • Voor de workshop high tea bij Pluktea in Boskoop in de provincie Zuid-Holland dien je te reserveren. Het wordt een dagje proeven en plukken en je komt (bijna) alles te weten over thee. Raadpleeg de website voor de openingstijden en reserveer op tijd.
 • In de provincie Gelderland kun je terecht bij diverse koffie- en theeschenkerijen met het lekkerste gebak, een broodje, soep en wat dacht je van ijs met aardbeien? Een ervan is De Uitspanning te Heukelum, gelegen in een prachtig gebied langs de Linge.

Dit is slechts een gedeelte van de vele theetuinen en theehuizen. Er zijn er veel van in Nederland, allemaal gelegen in een prachtige omgeving waar de koffie en thee veel lekkerder smaken dan thuis. Bekijk voordat je aanrijdt de website voor de actuele openingstijden. Op de meeste plaatsen kunnen ook de kinderen zich prima vermaken. Een leuk uitstapje voor het hele gezin.  


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3592x
Toegevoegd: 20-04-2016 14:08
Gewijzigd: 11-05-2016 00:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!