Aneurysma-spurium

Aneurysma spurium

Aneurysma-spuriumBij een aneurysma is de wand van het bloedvat op een bepaalde plek dun en zwak geworden. Hierdoor gaat de wand op deze plek uiteenzetten en ontstaat er een plaatselijke verwijding van het bloedvat. We spreken van een aneurysma spurium als er buiten de slagader een afgekapselde ruimte is ontstaan waardoor het bloed stroomt. In dit artikel beschrijven lees je meer over een aneurysma spurium.

Wat is een aneurysma spurium?

Een aneurysma spurium wordt ook wel een 'vals' aneurysma genoemd. Bij een 'waar' aneurysma wordt de verwijding gevormd door de slagaderwand zelf of nieuw gevormd bindweefsel dat buiten de slagader ligt. Dit is bij een aneurysma spurium niet het geval. Er is bij dit type aneurysma een afgekapselde ruimte buiten de slagader ontstaan en hier stroomt het bloed doorheen via een opening in de slagaderwand. Het kan ook zo zijn dat er zich in deze ruimte bloedstolsels bevinden.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Een aneurysma spurium ontstaat als gevolg van geweld van buitenaf. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een trauma of een operatie. Ook is het mogelijk dat deze 'valse' vaatverwijding ontstaat als gevolg van catheterisatie.

Wat zijn de symptomen?

Soms duurt het lang voordat een aneurysma spurium wordt ontdekt. Het kan echter ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om direct een arts te raadplegen als je last hebt van de symptomen. Een belangrijk kenmerk van aneurysma spurium is een pulserende zwelling op de aangedane plaats die pijnlijk aanvoelt. Verder kan er sprake zijn van een hematoom of bloeduitstorting. Het bloed komt dan terecht in de omliggende weefsels en dit kun je van buitenaf zien in de vorm van een blauwe plek.

Ook kun je te maken krijgen met souffle of hartruis. Dit is een geluid dat ontstaat als de doorstroming van het bloed weerstand ondervindt. Over het algemeen is dit symptoom onschuldig, maar het kan wel wijzen op een aneurysma spurium of een andere afwijking aan het hart.

Een ander symptoom van een aneurysma spurium is neuropatische pijn of zenuwpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging. De beschadiging zorgt ervoor dat er kortsluiting en spontane prikkels in de aangedane zenuw ontstaan. Deze pijn lijkt niet op gewone pijn, maar voelt schrijnend, brandend en koud of warm aan. Ook gaat deze pijn meestal samen met tintelingen. Het aangedane gebied voelt doof aan en doet tegelijkertijd toch pijn. Niet-pijnlijke prikkels - zoals de wrijving van kleding of het strelen van de huid - kunnen bij een zenuwbeschadiging ook een hevige pijnreactie veroorzaken.

Wat zijn de complicaties?

Een aneurysma spurium kan verschillende complicaties met zich meebrengen. Zo ken er bijvoorbeeld een ruptuur ontstaan. Dit is een scheurtje in de vaatwand die ontstaat doordat de wand op de plaats van het aneurysma zo kwetsbaar is. Indien er een scheurtje ontstaat heeft dit een grote bloeding tot gevolg. Een ruptuur is daardoor ook levensbedreigend. Als er een ruptuur ontstaat, moet er daarom direct worden ingegrepen. Het risico op een ruptuur is hoger wanneer het aneurysma spurium groter is.

Daarnaast kan er bij een aneurysma spurium ook een embolie ontstaan. De verwijding van het bloedvat zorgt voor een soort werveling van de bloedstroom, waardoor de bloedstroom wordt verstoord. Als gevolg hiervan kunnen er bloedstolsels ontstaan. Een deel van zo'n bloedstolsel kan losschieten en met de bloedstroom mee worden gevoerd naar een kleiner bloedvat. Hier kan het een verstopping ontstaan en dit noemen we ook wel een embolie.

Verder kan een aneurysma spurium necrose tot gevolg hebben. De bloedstroom wordt namelijk verstoord, doordat het bloed in het verwijde gedeelte rond wervelt. De verstoring van de bloedstroom zorgt ervoor dat er minder bloed naar de verschillende delen van het lichaam kan worden vervoerd, waardoor deze delen een tekort krijgen aan zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan het lichaamsweefsel gaan afsterven en dit noemen we ook wel necrose. Meestal treedt nercose voornamelijk op in de uiterste delen van het lichaam, zoals de tenen en de voeten.

Diagnose

Een zeer groot aneurysma spurium kan worden gezien op een overzichtsröntgenfoto. In andere gevallen wordt er een echo gemaakt. Als het gaat om een zeer kleine slagaderverwijding is er vaak een speciaal röntgenonderzoek van de slagaders nodig. Dit wordt ook wel arteriografie genoemd. Hierbij wordt er röntgencontraststof in de slagader gespoten en daarna wordt er met grote snelheid een serie röntgenfoto's geschoten.

Hoe kan het worden behandeld?

Een aneurysma spurium kan conservatief worden behandeld. Dit zijn alle behandelingen zonder te opereren. Hiervoor wordt gekozen indien de diameter van de slagader kleiner is dan vijf centimeter. De scheurkans is dan namelijk 2% per jaar. Dit betekent dat ondanks de minder snelle behandeling het risico op een ruptuur niet groot is. De conservatieve behandeling brengt dan minder gevaren met zich mee dan een operatie.

Daarnaast kan er worden gekozen voor een chirurgische behandeling waarbij de cliënt wordt geopereerd. Dit is een relatief snelle oplossing, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Een operatie wordt meestal alleen overwogen als de diameter van de slagader groter is dan zes centimeter. Tijdens de operatie wordt er een kunststof buisje aangebracht op de plek van het aneurysma spurium.

Tegenwoordig is er ook een nieuwe methode om een aneurysma spurium de behandelen: duplexgeleide compressie. Hierbij wordt er een compressie uitgevoerd, waardoor er volledige trombosering van het aneurysma spurium volledig zal optreden. Wel is het belangrijk dat het lekgat voor deze behandeling exact kan worden gelokaliseerd en dat het aneurysma in een vroeg stadium is ontdekt. Ook kan er worden gekozen voor een duplexgeleide trombine-injectie waarmee ook volledige trombosering van het aneurysma spurium kan worden uitgelokt. Nadat het aneurysma volledig is getromboseerd, is de cliënt hersteld en kan hij of zij naar huis.

Behandeling met medicijnen

Helaas zijn er geen medicijnen die helpen tegen vaatziekten, maar er zijn wel medicijnen die de kans op complicaties van vaarziekten verminderen. Zo kan de behandelend arts bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven om de aanwezige risicofactoren te verminderen, zoals hoog cholesterol, een hoge bloeddruk of suikerziekte. De arts zal dan bijvoorbeeld een plaatsjesremmer, één of meerdere bloeddrukverlagers en/of een cholesterolverlager voorschrijven.

Wat kun je zelf doen?

Als je een aneurysma spurium hebt en rookt, is het belangrijk om te stoppen met roken. Dit is namelijk een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Indien je ervoor kiest om te blijven roken, is de kans op complicaties groter. Daarnaast is het van belang om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Met een aneurysma spurium is het verder gewoon mogelijk om alles te blijven doen. De kans op een ruptuur zal niet toenemen door lichamelijke inspanning, omdat de verwijding alleen scheurt door druk van binnenuit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 21485x
Toegevoegd: 26-07-2016 16:13
Gewijzigd: 09-08-2016 21:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!