Badkamer uitzoeken; van inspiratie tot installatie

Badkamer uitzoeken; van inspiratie tot installatie

Badkamer uitzoeken; van inspiratie tot installatieHet is een hele klus om een nieuwe badkamer uit te zoeken. Je kunt namelijk niet zomaar ergens beginnen. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe badkamer. Denk aan je budget, de stijl van de badkamer, de benodigdheden, de installatie, etc. Het is daarom een hele klus, waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Hopelijk helpen deze tips je op weg!

Oriënteer je online

Gelukkig staat er genoeg informatie en inspiratie op internet. Het is daarom ook aan te raden om te beginnen je online te oriënteren alvorens je een showroom of badkamerzaak bezoekt. Er zijn veel verschillende websites met badkamers in allerlei stijlen en sferen. Zo kun je snel zien welke stijl het best bij je past en wat voor items je graag in je nieuwe badkamer wil.

Daarnaast is internet natuurlijk ook erg handig voor het vergelijken van prijzen. Waarschijnlijk heb je een budget voor de verbouwing, dus is het handig om online te kijken wat je met dit budget kunt doen. Kijk niet alleen naar de aanschaf van nieuwe producten, maar ook wat het kost om dit te installeren. Het is vaak niet nodig om alles te vervangen. Je kunt je oude spullen misschien nog prima gebruiken, maar dan in een nieuwe omgeving. Naast inspiratiemagazines zijn er veel hobbyisten en doe-het-zelvers online te vinden. Zij geven je vaak goede tips over het hergebruiken van je oude materialen. Kijk vooral even op YouTube!

Kies je stijl

De meest voorkomende badkamerstijlen zijn:

Klassiek
Bij een klassieke badkamer hoef je niet bang te zijn dat alles ook daadwerkelijk honderd jaar oud is en na een week gaat lekken. Bij een klassieke badkamer worden moderne items gecombineerd met klassieke elementen. Op die manier krijgt de badkamer een uniek klassiek karakter. Je kunt een klassieke badkamer het best omschrijven als sierlijk.

Landelijk
Een landelijke badkamer helpt je volledig tot rust te komen. Door een landelijke inrichting krijgt je nieuwe badkamer een warme en rustige uitstraling. Kenmerkend voor een landelijke badkamer zijn de ruwe, robuuste materialen. Er worden vaak natuurstenen waskommen en tegels gebruikt, maar ook houttinten zijn niet ongebruikelijk.

Luxe
Luxe betekent niet automatisch onbetaalbaar. Je kunt er voor kiezen om voor allerlei nieuwe snufjes in je badkamer te laten plaatsen zoals elektrische toiletten, infrarood-douches en jacuzzi’s. Om de uitstraling van een luxe badkamer te creëren is dit niet per se nodig. Met wat luxe tinten en sierlijke kranen kom je al een heel eind!

Modern
De meest gekozen badkamerstijl is nog steeds de moderne stijl. Moderne badkamers kenmerken zich door strakke lijnen en moderne, gladde materialen. Denk hierbij aan glas, keramiek, RVS en chroom. Qua kleuren kun je alle kanten uit, al is het verstandig om het kleurgebruik aan te passen op de grootte van je badkamer. Zo voorkom je dat je badkamer overdreven groot of klein lijkt.

Houd rekening met de grootte

Het is heel belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van je ruimte. Materiaal- en kleurgebruik zijn hierbij cruciaal. Je kunt een kleine badkamer een stuk groter laten lijken met een grote spiegel en lichte tegels. Ook een inloopdouche met doorzichtige douchewant doet veel aan het aanblik van de badkamer. Zo kun je ook in een kleine badkamer alle ruimte creëren.

Andersom geldt dat ook. Is de badkamer erg groot en mag hij wel wat knusser? Gebruik dan juist wat donkerdere kleuren en deel de ruimte op in delen. Een zijwandje naast het toilet of een uitbouw voor het bad maken de ruimte kleiner. Natuurlijk is dit niet altijd nodig. Als je met veel man tegelijk de badkamer moet gebruiken is al die ruimte natuurlijk wel handig.


Meer tips voor kleine badkamers

Een kleine badkamer hoeft allang geen probleem meer te zijn. Er zijn voldoende slimme oplossing om ook in de kleinste badkamer alles te kunnen doen wat je nodig hebt. Met hoge kasten, slimme ladeverdelers en multifunctionele elementen benut je de ruimte optimaal. Zo hou je voldoende ruimte op je spullen in op te bergen, maar lever je niet in op bewegingsruimte. Bedenk je goed welke spullen je absoluut in de badkamer op wil bergen. Misschien is het wel makkelijker om je handdoeken in een kast op de gang te bewaren als je daar meer ruimte hebt!

 




Hoe veel personen? 

Als je maar met tweeën bent en meer dan genoeg ruimte hebt, kun je er voor kiezen om te gaan voor wat meer comfort. Denk hierbij aan een groter bad of ruimere douchecabine. Je badkamer wordt zo echt een plek om te relaxen. Denk er echter goed bij na met hoe veel personen je tegelijk in de badkamer moet zijn. Afhankelijk van de drukte ’s ochtends kan het handig zijn om juist voor praktisch nut te kiezen. Een groter bad inruilen voor een extra wastafel is zeker aan te raden als ’s ochtends iedereen tegelijk zijn tanden moet poetsen. Je kunt de ochtendlogistiek zo wat gestroomlijnder laten verlopen. Dat scheelt je een hoop stress!

Zorg voor voldoende ventilatie

Niet iedere badkamer beschikt over een raampje wat je even lekker open kunt zetten. Het is toch belangrijk om je badkamer voldoende te ventileren. Gebeurt dit niet, dan blijft je badkamer altijd vochtig. Daar gaan je badkamerkasten na een tijdje flink onder lijden en dat is zonde. Langdurige blootstelling aan vocht is slecht voor het materiaal, ook al zijn (de meeste) badkamerkasten vochtbestendig. Permanent vocht in de badkamer trekt in het hout van de kasten waardoor strakke vormen en kleuren verloren gaan.

Installatie

Bij veel bedrijven moet je de installatie van je nieuwe badkamer zelf regelen. Loodgieters zijn tegenwoordig schaars en hebben het ontzettend druk. Begin daarom tijdig met het regelen van de installatie! Niemand wil lang zonder badkamer zitten. Een goede planning is daarom erg belangrijk. Gelukkig zijn er ook badkamerzaken die wél de installatie voor u regelen. Hier betaalt u soms wel een meerprijs voor, maar dan weet u in ieder geval zeker dat het goed geregeld wordt!

Belangrijk is dat je terug kunt vallen op de leverancier wanneer iets foutief geïnstalleerd wordt en voor problemen zorgt. Regel je de loodgieter zelf, dan is het altijd de vraag of problemen veroorzaakt worden door een gebrekkig product of gebrekkige installatie. Bespaar je het getouwtrek en huur altijd een vakman in.

Hopelijk heb je als lezer wat gehad aan deze tips. De badkamer is de plek waar je een nieuwe dag begint en deze hem weer afsluit. Je moet er daarom voor zorgen dat je jezelf comfortabel voelt in de ruimte. Het maken van weloverwogen keuzes daarbij cruciaal!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Happy
Aantal keer gelezen: 2752x
Toegevoegd: 19-09-2019 16:43
Gewijzigd: 11-10-2019 09:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!