Het is in deze tijd erg aantrekkelijk om een eigen onderneming te hebben. Steeds meer mensen willen een eigen onderneming starten, want het is steeds lastiger om een vast contract te krijgen bij een bedrijf. Maar het hebben van een eigen onderneming kost tijd en brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Het is van belang dat je op de hoogte bent van de belastingen en welke aangiften je moet doen als ondernemer. Als je alles bij blijft houden, dan kom je ook niet in de problemen en houd je overzicht.
Als je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk dat je je belastingzaken goed op orde hebt.
Bij het doen van belastingaangifte is het belangrijk dat je je gegevens bij de hand houdt. Als je wil inloggen als ondernemer, dan ga je naar de website van de belastingen en dan kies je voor inloggen ondernemers. Je kunt dan je gebruikersnaam en wachtwoord invullen en mocht je problemen hebben met inloggen, dan kun je op de website bekijken wat je in dat geval kunt doen. Het zou kunnen dat je je wachtwoord of je gebruikersnaam bent vergeten:
Als je in bent gelogd dan zie je een overzicht van je aangiften en je opgaven. Je kunt ook zien welke aangiften en opgaven je dan nog in moet sturen of al in hebt gestuurd. Je kunt vervolgens ook direct aangifte doen, dit kan online of offline. Als je het offline wil doen dan kun je een formulier downloaden en ondertekenen en dan weer insturen via de website onder het kopje inloggen ondernemers.
Als je aangifte gaat doen voor je fiscale eenheid, dan is het van belang je inloggegevens bij de hand te hebben.
Op de website van de Belastingdienst kunnen ondernemers veel antwoorden vinden op zakelijke vragen. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld:
De website van de Belastingdienst geeft startende ondernemers ook veel informatie over bijvoorbeeld aangifte doen, belasting betalen of terugkrijgen, het starten van een onderneming, de administratie, bedrijfskosten en investeren, hoe werkt de BTW, BTW berekenen, BTW aftrekken, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en bijvoorbeeld dividendbelasting. Als ondernemer heb je vaak ook aftrekposten. Daarover kun je op de website ook veel informatie vinden zoals de zakelijke kosten, de investeringsaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB winstvrijstelling.
Niet alle ondernemers zijn ondernemer voor de inkomstenbelasting. Op het moment dat de werkzaamheden zich afspelen in het economisch verkeer en je winst gaat verwachten, dan is er sprake van een bron inkomen. Je bent dan mogelijk een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar wanneer de werkzaamheden zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, dan word je niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Er zijn voor de inkomstenbelasting drie bronnen van inkomen:
Binnen welke bron je valt als ondernemer hangt af van een aantal factoren. Er worden namelijk eisen gesteld door de wet en de rechtspraak aan ondernemers. Na de aanmelding bij de Belastingdienst wordt er beoordeeld of je ondernemer bent. Daarbij wordt er gekeken of je winst maakt en zo ja hoeveel, hoe zelfstandig je onderneming is, of je over kapitaal beschikt, hoeveel tijd je steekt in de werkzaamheden, wie de opdrachtgevers zijn, hoe je je onderneming bekend maakt naar buiten, of je ondernemersrisico loopt en of je aansprakelijk bent voor schulden voor je eigen onderneming.
Als ondernemer kun je op verschillende manieren aangifte doen. Je kunt het digitaal doen via inloggen ondernemers, maar ook via Mijn Belastingdienst met speciale aangifte- of administratie software of via een fiscaal dienstverlener. Het is ook mogelijk dat je sommige belastingen zelf doet en andere belastingzaken uit gaat besteden. Als je ondernemer bent, dan ben je verplicht om de volgende aangiften en opgaven digitaal te doen: