kantoor administratie

Belastingdienst ondernemers

kantoor administratieAls ondernemer heb je te maken met veel verantwoordelijkheden en daar hoort het belasting betalen en afdragen ook bij. In dit artikel staat de belastingdienst voor ondernemers centraal.

Eigen onderneming

Het is in deze tijd erg aantrekkelijk om een eigen onderneming te hebben. Steeds meer mensen willen een eigen onderneming starten, want het is steeds lastiger om een vast contract te krijgen bij een bedrijf. Maar het hebben van een eigen onderneming kost tijd en brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Het is van belang dat je op de hoogte bent van de belastingen en welke aangiften je moet doen als ondernemer. Als je alles bij blijft houden, dan kom je ook niet in de problemen en houd je overzicht.

Belastingen

Als je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk dat je je belastingzaken goed op orde hebt.

  • Zelfstandigenaftrek, je mag als zelfstandig ondernemer een vast bedrag aftrekken. Hierbij dien je wel aan te tonen bij de Belastingdienst dat je ondernemer bent. Je dient hierbij ook aan andere eisen te voldoen, namelijk dat je nog niet de leeftijd van 65 jaar hebt bereikt in het begin van het kalenderjaar en dat je aan het urencriterium voldoet.
  • Startersaftrek is erg interessant. Je moet hierbij ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Je dient in het jaar recht te hebben op zelfstandigenaftrek, je hebt de afgelopen vijf jaar niet eerder een eigen bedrijf gehad en je hebt in deze jaren niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek.
  • KOR, de kleine ondernemersregeling, als je per jaar niet meer dan een bepaald bedrag kwijt bent aan BTW (kan per jaar wisselen), dan kun je hiervoor in aanmerking komen, een extra fiscaal voordeel. Er gelden hierbij ook weer een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen om er gebruik van te kunnen maken.
  • Zorgtoeslag, hiervoor kun je in aanmerking komen als ZZP’er. Daarbij gelden wel voorwaarden, zoals dat je niet boven een bepaald bedrag mag verdienen (samen met je partner).
  • Investeringsaftrek kan ook gelden voor jou als ondernemer. Het kan namelijk zijn dat je in je bedrijf gaat investeren, zodat je je werkzaamheden beter uit kunt voeren. De meeste mensen met een eigen onderneming gaan investeren, maar dat hoeft uiteraard niet voor alle ondernemers te gelden (afhankelijk van de branche en het beroep).

Inloggen ondernemers

Bij het doen van belastingaangifte is het belangrijk dat je je gegevens bij de hand houdt. Als je wil inloggen als ondernemer, dan ga je naar de website van de belastingen en dan kies je voor inloggen ondernemers. Je kunt dan je gebruikersnaam en wachtwoord invullen en mocht je problemen hebben met inloggen, dan kun je op de website bekijken wat je in dat geval kunt doen. Het zou kunnen dat je je wachtwoord of je gebruikersnaam bent vergeten:

  • Als je je gebruikersnaam of wachtwoord bent vergeten, dan kun je via het inlogscherm een nieuw wachtwoord of een nieuwe gebruikersnaam aanvragen (of beide). Binnen 24 uur krijg je de gegevens dan binnen bij het door jou opgegeven e-mailadres.
  • Je kunt ook een nieuw wachtwoord of een nieuwe gebruikersnaam aanvragen bij de Belasting Telefoon. Je krijgt dan binnen tien dagen alles per post toegestuurd, zodat je weer in kunt loggen.

Als je in bent gelogd dan zie je een overzicht van je aangiften en je opgaven. Je kunt ook zien welke aangiften en opgaven je dan nog in moet sturen of al in hebt gestuurd. Je kunt vervolgens ook direct aangifte doen, dit kan online of offline. Als je het offline wil doen dan kun je een formulier downloaden en ondertekenen en dan weer insturen via de website onder het kopje inloggen ondernemers.

Aangifte doen

Als je aangifte gaat doen voor je fiscale eenheid, dan is het van belang je inloggegevens bij de hand te hebben.

  • Als je in wil loggen voor de aangifte omzetbelasting, dan log je in met je gegevens van de fiscale eenheid omzetbelasting. Als je dat hebt gedaan dan staan de gegevens voor je klaar.
  • Als je in wil loggen voor de aangifte vennootschapsbelasting, dan log je in met de inloggegevens van de moedermaatschappij van de fiscale eenheid. Log dus niet in met je eigen gegevens want het gaat nu over de vennootschapsbelasting.



Website Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst kunnen ondernemers veel antwoorden vinden op zakelijke vragen. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • Btw aangifte doen
  • Belastingaangifte
  • Modelovereenkomsten
  • Minder BTW betalen
  • Handboek loonheffingen
  • Problemen met inloggen

De website van de Belastingdienst geeft startende ondernemers ook veel informatie over bijvoorbeeld aangifte doen, belasting betalen of terugkrijgen, het starten van een onderneming, de administratie, bedrijfskosten en investeren, hoe werkt de BTW, BTW berekenen, BTW aftrekken, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en bijvoorbeeld dividendbelasting. Als ondernemer heb je vaak ook aftrekposten. Daarover kun je op de website ook veel informatie vinden zoals de zakelijke kosten, de investeringsaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB winstvrijstelling.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Niet alle ondernemers zijn ondernemer voor de inkomstenbelasting. Op het moment dat de werkzaamheden zich afspelen in het economisch verkeer en je winst gaat verwachten, dan is er sprake van een bron inkomen. Je bent dan mogelijk een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar wanneer de werkzaamheden zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, dan word je niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Er zijn voor de inkomstenbelasting drie bronnen van inkomen:

  • Winst uit onderneming
  • Loon uit dienstbetrekking
  • Resultaat uit overige werkzaamheden

Binnen welke bron je valt als ondernemer hangt af van een aantal factoren. Er worden namelijk eisen gesteld door de wet en de rechtspraak aan ondernemers. Na de aanmelding bij de Belastingdienst wordt er beoordeeld of je ondernemer bent. Daarbij wordt er gekeken of je winst maakt en zo ja hoeveel, hoe zelfstandig je onderneming is, of je over kapitaal beschikt, hoeveel tijd je steekt in de werkzaamheden, wie de opdrachtgevers zijn, hoe je je onderneming bekend maakt naar buiten, of je ondernemersrisico loopt en of je aansprakelijk bent voor schulden voor je eigen onderneming.

Digitaal aangifte

Als ondernemer kun je op verschillende manieren aangifte doen. Je kunt het digitaal doen via inloggen ondernemers, maar ook via Mijn Belastingdienst met speciale aangifte- of administratie software of via een fiscaal dienstverlener. Het is ook mogelijk dat je sommige belastingen zelf doet en andere belastingzaken uit gaat besteden. Als je ondernemer bent, dan ben je verplicht om de volgende aangiften en opgaven digitaal te doen:

  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Aangifte vennootschapsbelasting
  • Aangifte omzetbelasting
  • Opgaaf intracommunautaire prestaties
  • Aangifte loonheffingen
  • Eerstedagsmelding (in welke gevallen dat moet staat in het handboek loonheffingen)
  • Aangifte accijns en verbruiksbelastingen
  • Aangifte accijns goederentransport EMCS





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4173x
Toegevoegd: 16-09-2016 15:39
Gewijzigd: 14-10-2016 01:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!