Besparen op onderhoudskosten; 8 handige tips

Besparen op onderhoudskosten; 8 handige tips

Besparen op onderhoudskosten; 8 handige tipsDe helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder heeft een eigen auto. Een handig vervoermiddel dat bij de meeste mensen echter ook voor hoge maandelijkse kosten zorgt. Naast de kosten voor de wegenbelasting, verzekering en benzine, moet er immers ook geld worden uitgetrokken voor het onderhoud. Het is verstandig om de auto goed te onderhouden om autopech en snellere slijtage te voorkomen. Toch zijn er diverse manieren waarop je kunt besparen op onderhoudskosten.

1. Hanteer een nette rijstijl

Om onnodige onderhoudskosten te voorkomen is het belangrijke om een goede rijstijl te hanteren. Te hard door de bochten gaan en plotseling remmen vraagt veel van je auto en van de banden. Hierdoor zal je bepaalde auto-onderdelen sneller moeten vervangen, wat uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt. Zo zullen de banden en remblokken eerder slijten, maar loop je ook een hoger risico op schade of autopech. Los van de onderhoudskosten is het overigens ook voor het verbruik van de auto gunstiger om rustig te rijden.

2. Koelvloeistof aanvullen indien nodig

Het koelvloeistofsysteem is een essentieel onderdeel van de motor. Om deze goed te laten functioneren is het noodzakelijk dat er altijd voldoende koelvloeistof aanwezig is. Deze vloeistof zorgt er namelijk voor dat eventuele overtollige warmte goed kan worden afgevoerd. Het bijvullen van de koelvloeistof kun je zelf doen. Hierdoor spaar je niet alleen geld uit voor deze handeling, maar voorkom je ook dat de motor beschadigd raakt door een tekort aan vloeistof. Zorg er wel voor dat je de juiste koelvloeistof voor jouw auto kiest en zorg ervoor dat de motor koud is voordat je begint met bijvullen. Merk je dat je zeer regelmatig te weinig koelvloeistof hebt? Dan is er mogelijk sprake van een lekkage. Ga dan altijd direct naar een reparateur zodat deze op tijd kan ingrijpen. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de motor uiteindelijk oververhit verhit raakt en je een veel duurdere reparatie moet laten uitvoeren.

3. Ander klein auto onderhoud zelf uitvoeren

Om op de onderhoudskosten van je auto te besparen is het verstandig om de auto geregeld zelf te controleren. Ga bijvoorbeeld regelmatig na of de bandenspanning nog correct is, zodat je banden niet sneller verslijten dan nodig. Ook het oliepeil kun je zelf eenvoudig controleren en bijvullen, zo voorkom je schade aan de motor. Vind je het toch lastig om dit zelf aan de hand van online informatie te doen? Kijk dan eerst een keer mee als een kennis deze werkzaamheden uitvoert. Als je eenmaal weet hoe het werkt zijn het zeer eenvoudige handelingen.

4. Kies voor tweedehands auto onderdelen

Hoe goed je ook voor je auto zorgt er breekt altijd een moment aan waarop sommige onderdelen vervangen dienen te worden. Het is echter niet altijd nodig om deze onderdelen te laten vervangen door prijzige merkonderdelen. Op websites zoals marktplaats worden vele tweedehands- of imitatie onderdelen aangeboden. Let er echter wel op dat je een deugdelijk en correct tweedehands product koopt. Ook zijn er garages die voor jou een tweedehands- of gereviseerd onderdeel kunnen plaatsen. Kies wel altijd een garage die garantie biedt op deze onderdelen. Zo voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt.




5. Zelf de autolampen vervangen

Het laten vervangen van de autolampen kan bijzonder prijzig zijn. Het is echter vaak mogelijk om de lampjes zelf te verwisselen. Op die manier bespaar je dus flink op de kosten. Hoe doe je dit? Koop de juiste lampjes bij een autobedrijf of tankstation. In het instructieboekje van je auto staat welke standaardmaat koplamp je nodig hebt. In dit boekje lees je ook waar het te vervangen lampje zich bevindt. Vergeet niet om de lampjes pas te vervangen wanneer deze al een tijdje niet branden. Lampen worden immers erg warm en je wilt hieraan je vingers niet branden. Let overigens op: xenonlampen kun je niet zelf vervangen en ook sommige moderne auto’s laten het zelf wisselen van lampen niet toe. Een monteur zal hiervoor eerst enkele onderdelen moet demonteren.

6. Houd rekening met de winter

Een Nederlandse automobilist dient echt rekening te houden met de vier seizoenen. Zeker voor het winterse seizoen dient de auto goed voorbereid te worden. In koud en nat weer hebben auto’s meer te lijden en het is slim om hier goed op te anticiperen. Zorg allereerst voor een goed stel winterbanden met een profiel dat niet versleten is. Dit, tezamen met een goede bandenspanning, voorkomt ongelukken doordat je stabieler op de weg ligt. Daarnaast is een passend stel banden vereist om onnodig brandstofgebruik te voorkomen. Met name in de winter is het van belang om altijd voldoende antivries- en koelvloeistof bij de hand te hebben. Ook werkende ruitenwissers en goed werkende (mist)lampen zijn in de winter uitermate belangrijk om autopech te voorkomen. Om esthetisch onderhoud te voorkomen is het slim om je auto te beschermen met een hoes. Voorkom ten slotte het vast vriezen van de handrem door deze tijdens vorst niet te gebruiken. Smeer deuren in om dichtvriezen te voorkomen en belast de motor niet extra door deze alvast in stilstand ‘warm te draaien’. Het is een fabeltje dat dit goed is voor de auto.

7. Laat je niet verrassen: maak prijsafspraken

Soms is het laten uitvoeren van onderhoud of een reparatie niet te voorkomen. Zorg er in die gevallen echter wel voor dat je vooraf weet waar je aan toe bent. Laat je auto dus niet zomaar achter, maar maak vooraf duidelijke afspraken. Vraag van te voren welke werkzaamheden er naar verwachting uitgevoerd zullen worden en welke kosten er gemaakt moeten worden. Spreek daarbij een prijslimiet af, zodat je niet onverwacht met een enorme rekening geconfronteerd kunt worden. Ook wanneer je gericht een bepaalde reparatie gaat laten verrichten is het slim om vooraf bindende prijsafspraken te maken. Leg daarbij expliciet vast dat een bepaald bedrag niet overschreven mag worden. Zo voorkom je dat je achteraf toch een hogere rekening krijgt dan afgesproken was.


8. Kies een voordelige maar kundige garage

Om je onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden is het ten slotte belangrijk om je garage slim te kiezen. Heb je nog recht op garantie ga dan gewoon naar je dealer. Zo voorkom je achteraf discussies over de rekening. Zit je niet meer in je garantieperiode dan is een zelfstandige universele garage meestal goedkoper, doordat zij een lager uurtarief hanteren. Let er wel op dat je alleen bij een BOVAG-garage altijd profiteert van drie maanden garantie. Wil je gebruik maken van tweedehands onderdelen dan is het in veel gevallen slim om aan te kloppen bij een merkspecialist. Deze weten alles over jouw auto, kunnen het juiste onderdeel aanschaffen en hebben vaak toegang tot goede tweedehands onderdelen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 2491x
Toegevoegd: 02-03-2020 15:13
Gewijzigd: 03-03-2020 09:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!