Zeg je Utrecht, dan zeg je de Dom. Maar naast deze beroemde toren zijn er nog vele andere bezienswaardigheden Utrecht.. In de centraal gelegen stad vind je immers ook musea, leuke themagerelateerde plaatsen en zelfs mooie stukken natuur. Hier lees je alles over deze bezienswaardigheden Utrecht.
De beroemde Domtoren is het epicentrum van Utrecht en is niet te missen wanneer je Utrecht gaat bezichtigen. Het is niet verwonderlijk dat de toren heeft gezorgd voor de bijnaam ‘Domstad’. De toren is 112 meter hoog en is in de wijde contreien nog te zien. Bezoekers kunnen de toren beklimmen, mits zij bereid zijn hiervoor talloze traptreden te beklimmen.
De eerste steen van de Dom zoals wij die nu kennen (een gotische kathedraal) gelegd in 1254. De bouw werd pas afgerond in de 16e eeuw. Aanvankelijk werden de Domtoren en de Domkerk als een geheel gebouwd. Een tornado die in 1674 over Utrecht raasde, zorgde ervoor dat de kerk van de toren werd gescheiden. De kerk is nog steeds in gebruik. Al met al een van de (bijna) verplichte bezienswaardigheden in Utrecht.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, kunst en religie is het catherijneconvent een aanrader. Dit museum heeft namelijk een perfecte combinatie van deze drie onderwerpen. Het museum bevindt zich vlakbij de dom, aan de Lange Nieuwstraat, en is ingericht in een oud klooster. Het museum beschikt over tal van religieuze kunstwerken. Pronkstukken uit de Middeleeuwen worden tentoongesteld in de schatkamer. Het museum is in de 21ste eeuw nog verbouwd en beter ingericht voor bezoekers.
Haaks op de oude kunstschatten die te zien zijn in het Catherijneconvent, staat de moderne kunst die je in het Centraal Museum vindt. Het is slechts een van de soorten kunst die te zien is in dit museum. Je kunt hier namelijk ook terecht voor informatie over de geschiedenis van de stad Utrecht en oudere kunst. Verder biedt het museum oude en moderne mode ter bezichtiging aan, net als toegepaste kunst.
Voor Data Terugwinnen in Utrecht - Herstel Uw Belangrijke Bestanden. Data Recovery Utrecht - Wij Helpen U.
In Nederland kent iedereen Nijntje, maar ook in het buitenland geniet het getekende konijn grote bekendheid. In 2003 werd Nijntje Pluis zelfs het gezicht van New York, toen het fictieve dier werd uitgeroepen tot ambassadeur voor het familietoerisme van de Amerikaanse wereldstad.
De geboorte van Nijntje vond plaats in Utrecht. De Nederlander Dick Bruna was bedenker van het tekenfiguur, dat de hoofdrol speelde in een hele serie kinderboeken. Later was Nijntje ook in geanimeerde versie op tv te zien. In het Dick Bruna huis kun je alles over Nijntje zien en lezen. Het Dick Bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum, het huis bevindt zich tegenover het museum. Naast het leven van Nijntje, kun je in het Dick Bruna alles leren over andere figuurtjes die Dick Bruna ontwierp. Zeker voor de echte Utrechter is dit een van de bezienswaardigheden in Utrecht die hij of zij minstens één keer gezien moet hebben.
Bij het bezoeken van bezienswaardigheden in Utrecht, kun je ook een uitstapje maken naar het buitenland. Hier ver, heel ver vandaan. In het Aboriginal Art Museum zie je namelijk alles van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. Iedere stam, iedere bevolkingsgroep brengt zijn eigen cultuur met zich mee, zo ook de Aboriginals. In vrijwel iedere cultuur speelt kunst een grote rol, het zegt veel over de identiteit van een volk en dus, over de cultuur. In het Aboriginal Art Museum kun je alles over de Aboriginals te weten komen en allerlei kunstwerken van Aboriginals aanschouwen in de tentoonstellingen die over drie verdiepingen verspreid zijn.
Voor de echte treinenfan kan een bezoekje aan het Spoorwegmuseum niet ontbreken. Hier kunnen bezoekers genieten van de allereerste (echte) stoomlocomotieven tot de meest moderne treinen. Het spoorwegmuseum geeft een mooi inkijkje in de ontwikkelingen door de jaren heen op en rond de rails. Het Spoorwegmuseum is te vinden aan de Oosterspoorweg in het Maliebaanstation.
De natuurliefhebber komt in Utrecht ook ruimschoots aan zijn trekken. Zo kan de bewonderaar van groen een bezoek brengen aan de Botanische tuinen. Hier komt hij of zij terecht in een wereld vol wonderschone natuur die we in Nederland niet kennen. Denk hierbij aan rotstuinen en tropische tuinen. De Botanische tuinen zijn vlakbij de universiteit gelegen, dit komt omdat ze ook eigendom zijn van de universiteit Utrecht. Naast bezichtigingen dienen de tuinen ook als onderzoeksmateriaal voor studenten.
Sterrenwacht Sonnenborgh is de plaats waar in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut werd opgericht. Nadat het KNMI naar de Bilt vertrok, kwam de focus echter op de sterrenwacht te liggen. Nu kunnen mensen er terecht bij het museum en de publieke sterrenwacht. Het gebouw staat er al sinds 1552 en heeft een fraaie ligging. In het museum kun je van alles te weten komen over onder andere sterrenkunde en weerkunde.
Naast de eerder genoemde bezienswaardigheden beschikt Utrecht over prachtige gebieden die de stad maken tot de stad die hij is. Mooie parken en fraaie forten geven de stad Utrecht en zijn omgeving een rustiek karakter, ondanks de drukte waar iedere grote stad in Nederland mee te kampen heeft.
In een drukke stad is het fijn om af en toe even tot rust te komen. In Utrecht zijn een aantal parken waar dit zeer goed kan. In de maanden dat de temperatuur stijgt, worden er tevens regelmatig kunst-, cultuur-, en/of muziekfestivals georganiseerd. De ideale gelegenheid om lekker rustig in het gras te genieten van alles wat er te zien en te horen is. De bekendste parken van Utrecht zijn het Wilhelminapar, het Griftpark, Lepelenburgpark (in het centrum) en het Julianapark en Park Transwijk (buiten het centrum).
Het is moeilijk voor te stellen dat er in de stad Utrecht nog oude forten staan die zijn overgebleven van vele eeuwen geleden. In de stad zelf zijn dit soort forten ook niet te vinden, maar wanneer je de fiets pakt en de provincie gaat verkennen, dan kun je maar liefst 8 prachtige forten bezoeken. Het zijn overgebleven verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie.