Bitcoin

Bitcoins kopen: hoe doe je dat?

BitcoinNog niet zo lang had iedereen het erover, de Bitcoin. Een digitale munteenheid waar sommige mensen ineens heel rijk van werden. Veel mensen luisterden in vertwijfeling naar nieuwsberichten over dit fenomeen. Hoe kun je nu rijk worden van een munteenheid die alleen online bestaat en hoe kan het zijn dat je virtuele munten ineens kunt omwisselen voor tastbare munten. En vooral: Hoe kun je aan Bitcoins komen?

Wat is een bitcoin precies?

De bitcoin wordt gezien als een aparte munteenheid. Een digitale munteenheid wel te verstaan. Net als ‘tastbaar’ geld is de bitcoin bedoeld om simpelweg dingen te kopen. Verder is het mogelijk om transacties te doen met andere mensen. Dit kan inhouden dat je een simpele ruil doet met iemand anders, dat iemand iets van je koopt met de bitcoin of dat iemand je met bitcoins beloont voor bewezen diensten.

Net als de Euro en de Dollar heeft de bitcoin zijn eigen koersverloop. Het is dan ook mogelijk om je bitcoins weer om te ruilen voor Euro’s of Dollars. Het grote voordeel van de digitale munt is dat hij makkelijk en snel te verhandelen is op het internet. Dit is goedkoper dan de banktransacties zoals wij die nu kennen, omdat er geen bank is die hier kosten voor in rekening brengt.

Gebruikers creëren zelf een bitcoinnetwerk

Er zijn geen banken die in de gaten houden wat er precies gebeurt op het gebied van uitwisselingen van bitcoins, dit doen de gebruikers zelf. Zij creëren zelf een netwerk. Dit doen ze door het installeren van bitcoinsoftware. Met de software kun je transacties in bitcoins doen en in contact komen met medegebruikers. Zo ontstaat er een zelf gecreëerd digitaal betalingsnetwerk. Zonder wetten, zonder voorwaarden, zonder scheidsrechter.

Het vreemdste aan de bitcoin, is dat je niet weet waar het geld zich bevindt. Het bevindt zich, zoals ze dat in de digitale wereld noemen, ‘in de cloud’. Het zweeft als het ware ergens waar je het niet kunt zien. Toch heb je wel altijd de beschikking over je bitcoins en je kunt ze te allen tijde naar andere mensen sturen of er andere transacties mee doen. Een transactie stuur jij, en jij alleen. Je hebt geen bankrekening waar je gegevens op staan, een automatische incasso bestaat niet en het geld wordt alleen verzonden wanneer jij dat wilt.

Bitcoins verzamel je ook in het netwerk zelf. Het netwerk genereert de bitcoins en verdeelt deze onder gebruikers door om de 10 minuten 25 bitcoins te verloten. Deze manier van het verdelen van de bitcoins wordt mining genoemd en gaat net zolang door tot er 21 miljoen bitcoins ‘in de cloud’ aanwezig zijn. Ook zijn er tussenpersonen die bitcoins verkopen.

Het gebruik van bitcoins

De mate waarin de bitcoins geschikt zijn voor gebruik is afhankelijk van de populariteit van de munt. Hoe meer mensen de bitcoinsoftware gebruiken, hoe meer mogelijkheden er zijn, omdat er meer mensen zijn die de bitcoin als betaalmiddel accepteren. Hier schuilt echter ook direct het gevaar: Wanneer mensen het niet meer zien zitten in de bitcoin en massaal hun bitcoins omwisselen voor bijvoorbeeld Euro’s, dan is de bitcoin vrijwel nutteloos.

Waar kan ik bitcoins kopen?

Zoals eerder vermeld zijn er meerdere manieren om aan bitcoins te komen. Via mining worden er nieuwe bitcoins het netwerk in geholpen. Wanneer de bitcoins ‘in de markt’ zijn kun je ze verdienen, of je kunt ze kopen bij tussenpersonen. Er zijn echter meerdere plekken waar je bitcoins kunt kopen (en verkopen). Zo kun je terecht bij een bitcoin-wisselkantoor, een bitcoin ruilbeurs en je kunt ze kopen bij andere bitcoin gebruikers. Ook kun je Bitcoins kopen met iDEAL.

Eenvoudig bitcoins kopen bij een ‘wisselkantoor’

Een bitcoin-wisselkantoor is eigenlijk niet meer dan een website waar de bitcoins kunnen worden gekocht dan wel verkocht. Het aanschaffen van bitcoins gaat vrijwel hetzelfde in zijn werk als online shoppen. Je selecteert wat je wilt kopen en rekent af met bijvoorbeeld iDEAL. Om transacties bij een ‘wisselkantoor’ te kunnen doen, moet je wel geregistreerd zijn bij de aanbieder en hier eenmalig een controlebedrag overmaken. Dit hoort bij het identificatieproces en zorgt ervoor dat de handel in bitcoins veilig blijft. Wisselkantoren zijn weliswaar snel, en het is makkelijk om hier bitcoins te kopen en verkopen, maar ze rekenen wel een tarief voor de transacties. Het is dus niet de meest goedkope optie.

Ruilen met gebruikers op de beurs

Het is ook mogelijk om bitcoins te ruilen met andere gebruikers. Hiervoor worden speciale ruilbeurzen georganiseerd. Het principe is hetzelfde als iedere andere beurs: mensen bieden er bitcoins aan en geïnteresseerde mensen gaan langs bij de mensen die de bitcoins aanbieden om een mooie deal te sluiten. Het voordeel ten opzichte van het kopen van bitcoins bij een wisselkantoor is dat er geen onkosten in rekening worden gebracht. Het geld blijft bij de personen die de transactie voltrekken.

Omdat het ruilen op de beurs over het algemeen gebeurt met volstrekt vreemde mensen, is het identificatieproces echter wel ingewikkelder. Personen die bij de handel betrokken zijn moeten immers zeker weten dat ze met een echt persoon te maken hebben en dat de persoon te vertrouwen is. Hierdoor kost het handelen op de beurs meer tijd dan het kopen of verkopen bij een wisselkantoor.

Direct ruilen met gebruikers

Het ruilen met andere gebruikers hoef niet per se op een hiervoor georganiseerde beurs. Je kunt ook direct met andere bitcoingebruikers ruilen. Er zijn veel bitcoinhandelaren die hun bitcoins aanbieden in ‘real life’. Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar advertenties. De advertenties kun je overal tegenkomen, van Marktplaats tot het mededelingenbord in het plaatselijke buurthuis. Ook zijn er speciale websites waar handelaren hun bitcoins te koop kunnen aanbieden. Andersom kun je uiteraard ook zelf op deze plaatsen een advertentie plaatsen wanneer je je eigen bitcoins wil verkopen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3529x
Toegevoegd: 16-01-2016 06:21
Gewijzigd: 18-03-2016 12:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!