Bloemkool recept
Bloemkool is een heel gezonde groente met verschillende vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Het is een traditionele groente voor een Hollandse maaltijd en het smaakt ook nog eens heerlijk. Vaak wordt bloemkool alleen gekookt en vervolgens gegeten, maar we kunnen er nog veel meer mee. In dit artikel vind je meer informatie over bloemkool en een aantal verrukkelijke bloemkool recepten.
Welke delen van de bloemkool kun je eten?
Meestal snijden we de roosjes van de bloemkool los en eten we enkel deze delen op. Veel mensen weten niet dat alle delen van een bloemkool gegeten kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld de gehele bloemkool ook in één keer koken. Of de roosjes van de bloemkool snijden en nog stukjes van de steel meekoken. Wel is het zo dat de roosjes vaak de meeste smaak hebben en het snelste gaar zijn. Als je de steel wilt meekoken duurt het meestal een stuk langer voordat de bloemkool gaat is.
Bloemkool koken
Als je bloemkool wilt gaan koken, kun je het beste in ieder geval de roosjes lossnijden. Je kunt er zelf nog voor kiezen of je ook de steel mee wilt koken. Snijd deze dan in kleine stukjes, zodat alle delen tegelijkertijd klaar zijn. Was daarna de roosjes (en eventueel de stukjes steel), zodat alle viezigheid eraf is. Indien je de bloemkool uit je eigen moestuin hebt gehaald, kun je de bloemkoolstukken het beste even in koud water met wat zout zetten. Dit zorgt ervoor dat ongedierte dat zich misschien op de bloemkool bevindt doodgaat.
Kook je enkel de bloemkoolroosjes? Dan is de kooktijd ongeveer 15 tot 20 minuten. Houd dit een beetje in de gaten en kijk wanneer de roosjes voor jou zacht genoeg zijn. Als je wat kleine stukjes steel meekookt, is de kooktijd niet veel langer. Echter als je ervoor kiest om de gehele bloemkool in één keer te koken, is de kooktijd wel wat langer. Wil je bloemkool gebruiken in een salade? Dan kun je het beste 5 tot 10 minuten aanhouden, zodat de stukken niet te zacht worden. Zodra de bloemkool gaat is kun je het afgieten en serveren. Je kunt ervoor kiezen om nog wat kruiden of een sausje toe te voegen.
Bloemkool recepten
De meeste mensen bereiden bloemkool op dezelfde manier: ze koken de groente en serveren het met wat aardappelen en vlees. Dit kan soms nogal saai zijn, zeker als je deze groente vaker zo eet. Probeer daarom eens om een lekker bloemkoolsausje te maken en de groente hiermee op te dienen of voeg wat andere groenten aan de bloemkool toe. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lekkere ovenschotel met bloemkool te maken. Ben je op zoek naar een nieuw bloemkool recept? Hieronder vind je een aantal heerlijke bloemkool recepten.
Bloemkool recept met worst en kaassaus
Op zoek naar een eenvoudig bloemkool recept? Met dit recept maak je een heerlijke kaassaus voor over de bloemkoolroosjes en vier braadworsten met een soort sausje. Gemakkelijk te bereiden en het smaakt heerlijk in combinatie met gekookte aardappelen of aardappelpuree!
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 4 braadworsten
- 500 ml melk
- 150 g geraspte emmentaler
- 60 g bloem
- 50 g boter
- 1 sjalotje
- nootmuskaat
- zout en peper
- boter om in te bakken
Bereidingswijze
- Snijd de roosjes los van de bloemkool en kook deze in gezouten water tot ze beetgaat zijn.
- Giet de groenten af, maar bewaar de helft van het kookwater.
- Smelt de boter in een pan en oven en voeg de bloem hieraan toe.
- Laat dit boter-bloemsausje nog even in de pan uitzweten.
- Meet 300 milliliter kookwater af en voeg dit al roerent aan het sausje toe.
- Voeg daarna ook de melk toe en blijf goed roeren tot de saus wat dikker is.
- Zet het vuur heel laag en meng de kaas met de saus.
- Breng de kaassaus op smaak met nootmuskaat, zout en peper en leg de bloemkoolroosjes in de kaassaus.
- Smelt wat boter in een pan en bak de worsten hierin aan beide kanten.
- Snipper het sjalotje en doe dit in de paan bij de worsten. Zet het vuur zachter.
- Haal de worsten uit de pan na ongeveer 10 minuten en blus het aanbaksel in de pan met wat water.
- Laat dit vervolgens indikken tot een sausje en voeg nog een paar klontjes boter toe.
- Serveer de bloemkool en de worsten naast elkaar.
- Serveer de bloemkool met de worsten. Lekker met puree of gekookte aardappelen.
Bloemkool recept met spek en room
Bloemkool is een heerlijke groente voor de herfst of de winter. Met dit bloemkool recept met spek en room maak je een heerlijk winters gerecht klaar! Serveer eventueel met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 10 plakjes ontbijtspek
- 200 ml slagroom
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel boter
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Laat de boter smelten in een grote pan (hier moet straks ook de bloemkool in).
- Snijd de ui in dunne plakjes en pers de knoflook uit.
- Fruit de ui en de knoflook in de pan op matig vuur gedurende ongeveer vijf minuten.
- Giet de slagroom in de pan en leg hier vervolgens de hele bloemkool in.
- Bestrooi de bloemkool met wat peper en zout en leg de plakjes ontbijtspek hier bovenop.
- Dek de pan af en stoof de bloemkool ongeveer 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de grootte).
Bloemkool ovenschotel met gehakt
Deze bloemkool ovenschotel met gehakt smaakt verrukkelijk! Het voordeel is dat je het gerecht al van tevoren helemaal klaar kunt maken en vervolgens hoef je het voor het serveren enkel nog even in de oven te zetten.
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 300 g gehakt
- 4 eieren
- 1 dl melk
- Paneermeel of geraspte kaas
- Boter voor invetten
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Was de bloemkool en snijd de roosjes los. Kook de roosjes gaar in een pan water met zout.
- Bak het gehakt rul en vet de ovenschaal in met een beetje boter.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pureer de helft van de gekookte bloemkoolroosjes.
- Klop de eieren los in een kom en voeg hier de melk aan toe.
- Voeg vervolgens ook de bloemkoolpuree toe aan dit mengsel en daarna het gehakt.
- Meng het geheel goed met wat nootmuskaat, peper en zout naar smaak.
- Schep het mengsel in de overschaal en leg de resterende bloemkoolroosjes hier bovenop.
- Bestrooi de overschotel met wat geraspte kaas of paneermeel.
- Plaats de ovenschaal in de oven en laat het gerecht in ongeveer 40 minuten gaar worden.
Bloemkool recept met paprika en zure room
Weer een ander bloemkool recept met een lekker sausje. Dit gerecht is heerlijk als je een liefhebber bent van paprika. Lekker met gehaktballen of braadworsten en gekookte aardappels!
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- ½ groene paprika
- ½ rode paprika
- 1 bekertje zure room
- 2 eetlepels melk
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Snijd de roosjes los van de bloemkool en kook de roosjes in water met zout in ongeveer vijftijn minuten gaar.
- Snijd de groene en de rode paprikaa in piepkleini blokjes en blancheer de blokjes in ruim kokend water met zout gedurende één minuut.
- Spoel de stukjes paprika met koud water af in een zeef.
- Meng de zure room samen met de melk in een kom en breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
- Giet de bloemkoolroosjes af en leg ze in een schaal.
- Giet de zure room saus hieroverheen en bestrooi dit vervolgens met de stukjes paprika.
Bloemkool bewaren
Een verse bloemkool kan ongeveer zeven tot tien dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt de groente ook in de diepvries bewaren, dan blijft het ongeveer twaalf maanden goed. Als je de bloemkool hebt gekookt, kun je dit nog gemiddeld twee dagen in de koelkast bewaren. Dan blijft de bloemkool ook nog lekker. Heb je de bloemkoolroosjes enkel geblancheert? In dat geval kun je er oook voor kiezen om ze in te vriezen. Het is dan mogelijk om ze zes maanden in de diepvriezer te bewaren.
Meer bloemkool recepten
Bloemkool is een heerlijke en gezonde groente, maar het kan soms een beetje saai worden. De vier bloemkool recepten zijn in ieder geval zeker de moeite waard om een keer te proberen. Ben je op zoek naar nog meer bloemkool recepten? Dan kun je ook eens de website Bloemkool-recept.nl bezoeken. Hier vind je nog meer bloemkool recepten en ook meer informatie over bloemkool. Op de website zijn elke maand wel weer een aantal nieuwe bloemkool recepten te vinden, dus je kunt blijven variëren!