gebraden ham

Kerstdiner, 8 recepten om je te inspireren

gebraden hamVerheug jij je ook zo enorm op de feestdagen? Overal veel gezelligheid om je heen in een ontspannen sfeer en mensen die bij je komen eten. Maar wat ga jij bereiden voor de feestdagen? We geven je in dit artikel acht recepten om je te inspireren voor een lekker kerstdiner!

Gebraden ham met honing-mosterdglazuur

Met de feestdagen eet je vaak met meerdere mensen, familie, vrienden en/of kennissen komen bij je eten. Het is leuk om dan wat speciaals klaar te maken. Een gebraden ham met honing-mosterdglazuur is een goede keuze en binnen twee en een half uur kun je dit kerstdiner bereiden. Word je al enthousiast? Lees dan verder.

Ingrediënten

Voor een gebraden ham met honing-mosterdglazuur voor tien personen heb je het volgende nodig:

  • 1 (2 tot 3kg) ongerookt stuk ham
  • 5 eetlepels Engelse mosterd
  • 5 eetlepels honing of (ahorn) siroop
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

Bereidingswijze

De voorbereiding kost je een kwartier. De bereiding twee uur en dan heb je nog een kwartier om het kerstdiner te snijden en op te dienen. Een recept zonder stress!!

  • Verwarm eerst de oven voor op 170 graden of op gasovenstand drie.
  • Dep vervolgens de ham droog met een stukje keukenrol.
  • Neem een ondiepe braadslee en leg daar de ham in.
  • Vet het in en meng in de kleine kom de mosterd, honing en de bruine suiker met elkaar.
  • Smeer de hele ham in met dit mengsel, dit kan met een lepel of met een kwast.
  • Je gaat de ham vervolgens twee uur in de voorverwarmde oven braden, dit doe je onafgedekt.
  • Laat het vervolgens een kwartier staan voordat je de ham kunt snijden, zodat je uitdrogen kunt voorkomen.

Gebraden kalkoen met sinaasappelglazuur

Een heerlijk kerstdiner recept dat je klaar kunt maken is de gebraden kalkoen met sinaasappelglazuur. In vier uur en een kwartier kun je dit diner bereiden.

Ingrediënten

Als je de gebraden kalkoen met sinaasappelglazuur wilt bereiden voor het kerstdiner, dan heb je het volgende nodig voor dertien personen:

  • 175g ongezouten boter
  • 175ml olijfolie
  • 350ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 hele kalkoen, nek en ingewanden apart houden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 400g worst vulling
  • 500ml kalkoenbouillon
  • 3 eetlepels bloem

Bereidingswijze

Je hebt drie kwartier nodig voor de voorbereiding, drie en een half uur voor de bereiding en dan wordt het smullen. Hoe moet je de gebraden kalkoen met sinaasappelglazuur bereiden? Je gaat als volgt te werk:

  • Je smelt eerst de helft van de boter met de olijfolie en het sinaasappelsap. Dit doe je in een steelpan op middelmatig vuur. Vervolgens haal je de pan van het vuur en je laat het geheel vervolgens vijf minuten afkoelen. Neem dan een stukje kaasdoek en doe dat in de mix.
  • Verwarm intussen de oven voor op gasovenstand 7 of op 220 graden. Je gaat nu de kalkoen schoonmaken en dan neem je de buikholte die je bestrooit met zout en peper.
  • Vervolgens vul jij de buikholte met worst vulling, dit doe je ook bij de nekholte.
  • Neem de poten en bind deze samen. Smeer nu de resterende boter over de kalkoen en doe er wat zout en peper overheen. Je neemt nu de kalkoen en legt deze in een ondiepe braadslee.
  • Je neemt de kalkoen en bakt deze nu in 25 minuten in de voorverwarmde oven en dan leg je de gedrenkte kaasdoek over de kalkoen heen. De oven moet nu naar 170 graden of naar gasovenstand 2. Laat het geheel nu een uur braden. Laat nu wel de doek over de kalkoen liggen en doe er wat sinaasappelmengsel overheen.
  • Het geheel laat je nu nog twee uur in de oven. De temperatuur in het dikste deel van de dij moet 80 graden zijn. De vulling moet 70 graden zijn. Als het deze temperatuur heeft bereikt, dan doe je de kaasdoek weg en neem je de kalkoen en deze leg je op een schaal. Het geheel kan nu 25 minuten rusten om op kamertemperatuur te komen, dan pas kun je het geheel snijden.
  • Je gaat nu het vet van het vocht uit de braadslee halen. Let op dat je vier eetlepels vet gaat bewaren! In de braadslee meng je nu het vocht met de helft van de kalkoenbouillon. Dit mag je nu koken op hoog vuur! Blijf het wel roeren, zodat de stukjes niet op de bodem vast komen te zitten!
  • Je gaat nu het geheel met een garde roeren in een steelpan en dat doe je op laag vuur. Je neemt de vier eetlepels vet en de bloem en zorgt dat het een dikker geheel wordt. Dit kan in drie minuten. Dan roer je daar het vocht uit de braadslee bij en ook de overgebleven kalkoenbouillon kun je hierbij doen en de nek en (eetbare) ingewanden.
  • Het geheel moet nu tien minuten sudderen. Blijf wel roeren tot alle ingewanden gaar zijn. Vervolgens kun je het geheel zeven en serveren met de kalkoen en met de vulling.

Stifado van konijn

Als kerstdiner kun je stifado van konijn klaarmaken. Binnen twee uur en tien minuten kun je dit gerecht klaarmaken. Het is een heerlijke Griekse stoofschotel.

Ingrediënten

Voor zes personen stifado van konijn heb je het volgende nodig:

  • 1 (2 kg) konijn, in stukken gesneden
  • 100 ml olijfolie
  • 750 gr kleine sjalotjes, geschild en heel gelaten
  • 3 hele teentjes knoflook
  • 500 gr passata (gezeefde tomatensaus)
  • 200 ml water
  • 2 hele kruidnagels
  • 1 theelepel hele pimentkorrels
  • 2 laurierbladeren
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

De voorbereiding van de stifado van konijn neemt veertig minuten in beslag en de bereiding anderhalf uur.

  • Je neemt de olijfolie en deze doe je in een grote braadpan. Laat de olie warm worden op middelhoog vuur en bak dan het konijn aan alle kanten bruin. Dit kan in vijf minuten.
  • Als je dat hebt gedaan dan haal je het konijn uit de pan en zet je het even weg.
  • Je neemt nu de sjalotjes en de knoflook en deze kook je een beetje zacht tot het geheel goudbruin is, in drie tot vijf minuten.
  • Je doet nu het konijn weer terug in de pan en dat leg je op de bodem met veel sjalotjes er bovenop. Doe er nu de passata, het water en de kruiden bij. Het geheel kan nu af worden gedekt en dan zet je het vuur op medium-laag. Het geheel kan nu in 75 minuten sudderen (niet roeren). Het laatste kwartier kan de deksel er af en dan kan de overtollige vloeistof verdampen.

Gevulde eend met clementines

Met kerst eten veel mensen gevuld wild. Je zou ook als kerstdiner gevulde eend met clementines kunnen maken. Binnen een uur en veertig minuten kun je deze maaltijd bereiden.

Ingrediënten

Als je de gevulde eend met clementines voor vier personen wil bereiden, heb je het volgende nodig:

  • 1 schoongemaakte (jonge) eend van 1-1,2 kg
  • 200 gr gehakt
  • 12 clementines
  • 2 gekonfijte mandarijnen, grof gesneden
  • 1 dl Grand Marnier
  • 100 gr boter
  • 4 sjalotjes, apart te verwerken
  • 50 gr gedroogd broodkruim of paneermeel
  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 1 dl crème fraïche
  • 5 cl sherryazijn
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel olie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

De voorbereiding van de gevulde eend met clementines neemt veertig minuten in beslag en de bereiding een uur. Je gaat als volgt te werk:

  • Je gaat eerst de oven voorverwarmen op 210 graden of op gasstand zeven. Vet de ovenschaal in met 20 gram boter.
  • Neem een kommetje en doe daar de stukjes mandarijn in en laat ze inweken in de Grand Marnier.
  • Halveer nu twee sjalotjes en laat ze in 20 gram boter op zacht vuur fruiten.
  • Neem nu het broodkruim en doe dat in een beetje melk en laat het hierin weken (vervolgens laat je het uitlekken).
  • Je neemt nu een saladekom en daarin doe je het gehakt, de uitgelekte sjalotjes, maar ook het geweekte broodkruim, een ei en de helft van de gekonfijte mandarijnen. Neem ook de geweekte mandarijn en een klein beetje van het weekvocht  en meng dat allemaal op smaak met zout en peper.
  • Meng alles goed met elkaar en vul dan de buikholte van de eend met het gehakt.
  • De buikopening sluit je met keukengaren of met cocktailprikkers.
  • Dan neem je de eend en deze leg je in de ovenschaal en je doet er een beetje zout, peper en 30 gram boter bij.
  • Schuif het geheel nu in de oven en rooster de eend nu in ongeveer 50-60 minuten gaar.
  • Halverwege de baktijd is het aan te raden om de eend een keer om te draaien.
  • In de tussentijd kun je de clementines alvast persen.  
  • Haal de schil van de uitgeperste clementines weg en verdeel ze in partjes. Snijd nu ook de laatste twee sjalotjes fijn en doe de resterende boter en olie in de pan. Verhit dit en fruit de sjalotjes tot ze een lichte kleur hebben. Doe hier ook de partjes clementine in en eventueel zout en peper en suiker voor de smaak. Het is belangrijk goed te mengen, zodat de smaak er goed in kan trekken.
  • Je neemt nu een grote koekenpan en daarin doe je de gekarameliseerde clementines samen met het weekvocht en azijn en het sap van de clementines. Laat het tot een bouillon inkoken.
  • Haal de eend uit de oven en leg deze op een voorverwarmde schaal. Doe een beetje water in de ovenschaal. De stukjes die nu loslaten doe je in een koekenpan en daar voeg je crème fraîche aan toe. Breng het geheel aan de kook en wacht tot het een zachte en gladde saus is.
  • Je kunt nu de eend aansnijden en de vulling snijd je in plakjes. Leg aan de andere kant van het bord de clementines en zet de saus apart op tafel.

Gevulde varkenshaas met pruimedanten

Met de kerst wordt de varkenshaas veel gegeten. Als kerstdiner kun je nu de gevulde varkenshaas met pruimedanten maken. Binnen anderhalf uur kun je dit gerecht bereiden.

Ingrediënten

Als je voor vier personen een kerstdiner gaat maken, dan heb je het volgende nodig voor de gevulde varkenshaas met pruimedanten:

  • 2 kleine varkenshaasjes, elk ca. 175 g
  • 1 grote sinaasappel
  • 50 g zachte, gedroogde pruimen, in dunne reepjes
  • 3 gemberbolletjes op siroop, uitgelekt en in dunne plakjes
  • 6 dikke plakken magere, ongerookte bacon
  • 400 g krielaardappeltjes, schoongeboend en in plakjes van 1/2 cm
  • 2 stuks prei, in dikke ringen
  • 2 wortels, geschrapt en in dikke plakjes
  • 2 rode handappels
  • 5 dl droge cider
  • 2 eetl. peterselie, fijngesneden

Bereidingswijze

De voorbereiding van de gevulde varkenshaas met pruimedanten neemt een uur in beslag en de bereiding een half uur.

  • Je verwarmt als eerste de oven voor op 200 graden of op gasstand 6. Je legt de varkenshaasjes op de snijplank en dan snijd je deze overlangs diep in. Je klapt ze dan als een soort boek open en dan druk je het vlees plat.
  • Maak nu dunne sliertjes van de sinaasappelschil en leg deze in een kom. Dan schil je de sinaasappels dik af en dan snijd je de partjes los. Je verdeelt de partjes nu over de varkenshaasjes en dan leg je daar op de reepjes pruimedant. Dan leg je daar de plakjes gember en de sinaasappelsliertjes op. Het geheel kan op smaak worden gebracht met peper en zout.
  • Je gaat nu alle belegde varkenshaasjes afdekken met een tweede varkenshaasje. Deze druk je nu licht aan en deze wikkel je nu samen in een plakje bacon. Je kunt ze nu dichtbinden met keukengaren.
  • Je verdeelt vervolgens de aardappelplakjes, de plakjes wortel en de preiringen over de bodem van de grote braadslee. Je maakt nu ook de appels alvast schoon en snijd deze in flinke parten en leg ze dan in de braadslee. Leg nu het pakketje vlees er op en doe de cider er overheen.
  • Je neemt nu de braadslee en zet deze een uur in de oven tot alles gaar is (de aardappelen en groenten). Laat het geheel dan tien minuten rusten.
  • Je verwarmt nu de braadslee op het vuur en dan laat je de vloeistof op hoog vuur ongeveer tot 1.5 dl inkoken. Je kunt het nu op smaak maken en peterselie en zout en eventueel peper erbij doen.
  • Het vlees kun je nu in plakjes snijden en serveren met groenten en aardappelen.

Kiprollade met pesto en mozzarella

Met de kerst is het heerlijk om kiprollade met pesto en mozzarella te eten. In een uur kun je dit kerstdiner bereiden.

Ingrediënten

Als je je kerstdiner voor vier personen klaar gaat maken, dan heb je voor de kiprollade met pesto en mozzarella het volgende nodig:

  • 4 kipfilets, platgeslagen tot 5 mm dikte
  • 250 ml basilicum-pesto
  • 4 dikke plakken mozzarella

Bereidingswijze

Om te beginnen ga je de oven voorverwarmen op 180 graden. Dan smeer je twee of drie eetlepels pesto op iedere platte kipfilet. Dan neem je een plakje mozzarella en dat doe je over de pesto. Je rolt het geheel dan strak op en dan zet je het vast met cocktailprikkers. De ovenschaal die je gaat gebruiken is licht ingevet en daar leg je nu alles in. In 45-50 minuten kun je de rollades nu bruin en gaar bakken.

Zalm met kruiden uit de oven

Met de kerst heerlijke zalm met kruiden uit de oven eten? Dat kan. Binnen een uur kun je dit gerecht bereiden!

Ingrediënten

Als je met kerst dit jaar met zes personen bent, dan kun je de zalm met kruiden uit de oven bereiden. Voor zes porties zalm met kruiden uit de oven heb je het volgende nodig:

  • 30 gr verse dille, gehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 tot 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 stuk (1 kilo) zalmfilet

Bereidingswijze

Als je de zalm met kruiden uit de oven gaat bereiden, ga je als volgt te werk:

  • Je neemt de gehakte dille, de honing, het citroensap, de koriander, de olijfolie, de knoflook en zout en peper (naar eigen smaak).
  • Spoel alvast de zalmfilet af en dep deze dan weer droog. De huidzijde van de zalm leg je naar beneden op plastic huishoudfolie en dan bedek je het met het dille mengsel. Dan wikkel je de folie goed om de zalm heen en dit laat je dan een half uur marineren.
  • Je verwarmt de oven nu voor op 220 graden.
  • Na dat half uur haal je de folie van de zalm af en dan leg je de zalm met de marinade naar beneden op de bakplaat. In 12-15 minuten bak je de zalm.

Lamsbout met honing, rozemarijn en citroen

Wil je als kerstdiner een lamsbout met honing, rozemarijn en citroen bereiden? Dan kan dat binnen anderhalf uur al gerealiseerd worden! Let wel op dat je een avond van tevoren begint!

Ingrediënten

Als je met de feestdagen met ongeveer zeven personen bent, dan heb je voor een lamsbout met honing, rozemarijn en citroen het volgende nodig:

  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2.25 kg lamsbout
  • 1 theelepel grof zeezout

Bereidingswijze

Om de lamsbout met honing, rozemarijn en citroen te bereiden, ga je als volgt te werk:

  • Je neemt de honing, de gemalen zwarte peper, de knoflook, de citroenschil, de rozemarijn en de mosterd en deze doe je in de kom en meng je door elkaar. Dan smeer je de lamsbout in met deze marinade en dat laat je een nacht in de koelkast staan.
  • De oven kan voor worden verwarmd op gasovenstand 8 of op 230 graden.
  • Neem de lamsbout en leg deze op een rooster in de braadslee. Je kunt er zout overheen doen (kijk naar je eigen smaak).
  • Je kunt de lamsbout nu in 20 minuten braden, na de 20 minuten zet je de temperatuur op gasovenstand 6 of op 200 graden. Je laat het geheel dan nog 55-60 minuten braden. Als de temperatuur van de lamsbout binnenin minimaal 63 graden is, dan is hij gaar.
  • Voordat je het vlees gaat snijden, kun je het beter tien minuten laten rusten.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2331x
Toegevoegd: 05-12-2016 19:12
Gewijzigd: 05-12-2016 22:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!