Kerst recepten, 9 originele ideeën
Weet je al wat je klaar gaat maken met de kerstdagen? Na het lezen van dit artikel weet je het, want je vindt hier negen originele ideeën voor kerst recepten.
Bruschetta maken
Met de kerstdagen kun je heerlijke bruschetta bereiden. Binnen twintig minuten kun je dit klaarmaken en kun je je gasten wat lekkers opdienen! Het is een lekker Italiaans hapje met tomaten en gesmolten mozarella.
Ingrediënten
Om deze lekkere bruschetta te maken voor twaalf personen heb je het volgende nodig:
- 1 baguette
- 3 tomaten, zaad verwijderd en in stukjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 snufje zout
- 1 mespuntje gemalen zwarte peper
- 250 gr mozzarella, in plakjes
Bereidingswijze
Om de bruschetta klaar te maken ga je het volgende doen:
- Je neemt een kleine mengkom en daarin doe je de tomaat, knoflook, ui, de basilicum, de oregano, het zout en de peper. Dit meng je met elkaar, dek je vervolgens af en zet je in de koelkast.
- Verwarm nu de oven voor op 190 graden of op gasstand 5.
- Snijd nu een stokbrood diagonaal in twaalf stukken. Verdeel het brood dan over de bakplaat en doe het vijf minuten in de oven, zodat deze goudbruin wordt geroosterd.
- Verzet nu de ovenstand naar 125 graden of naar gasstand een of twee.
- Verdeel het tomaten mengsel over het brood. Beleg het vervolgens met de plakjes mozzarella. Zet het nog ongeveer twee minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en serveer het dan direct.
Cappuccinomousse
Een lekker toetje om klaar te maken met de feestdagen is de cappuccinomousse. Deze kan binnen vijf minuten al klaar zijn!
Ingrediënten
Om de cappuccinomousse klaar te maken, heb je het volgende nodig:
- 500 ml geklopte slagroom
- 125 ml vanille vla
- 1 stick espresso-oploskoffie
- 1 tl cacaopoeder
Hulpmiddelen
Bereidingswijze
De cappuccinomousse klaarmaken doe je als volgt:
- Je neemt de slagroom en deze spatel je luchtig door de vanille vla. Het moet een egale mousse worden.
- Verdeel het mengsel nu over de glazen of de kopjes, net waar je voor gekozen hebt.
- Neem de oploskoffie en doe deze over de mousse.
- Je kunt een satéprikker gebruiken om krullen te maken door de mousse.
- Doe er dan de rest van de slagroom overheen.
- Bestrooi alles met cacaopoeder.
Beschuitpudding
Heb je zin om met de kerstdagen lekkere beschuitpudding te maken? Daarvoor heb je het volgende nodig:
- 1 l melk
- 65 g custard (pak a 400 g)
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 g suiker
- 75 g aardbeienjam (of frambozenjam)
- 6 beschuiten
- 1 bakje frambozen (125 g)
Het hulpmiddel dat je kunt gebruiken is een glazen schaal met een inhoud van 2,5 dl.
Bereidingswijze
Om de lekkere beschuitpudding klaar te maken, ga je als volgt te werk:
- Je neemt de melk en brengt deze aan de kook (zorg dat je 3 of 4 eetlepels koude melk overhoudt).
- Je mengt vervolgens de custard met twee soorten suiker en dit roer je door de koude melk.
- Vervolgens maak je een glad papje van de custard. Doe er vervolgens drie eetlepels gekookte melk doorheen.
- Neem nu het custardpapje en doe dat met beetjes door de gekookte melk.
- Laat het geheel dan op een laag vuur staan, zodat het twee minuten kan koken, let op dat je blijft roeren.
- Vervolgens laat je de custard tien minuten afkoelen.
- Neem de jam en meng deze met 150 ml water en roer deze tot een sausje (laat het langzaam verwarmen).
- De beschuiten zijn nu aan de beurt en deze verkruimel je. Deze verdeel je over zes glazen en daar doe je alvast de helft van het sausje bij.
- Je verdeelt nu de custard over alle glazen. Doe er nu het restje van de saus overheen.
- Het garneren kan met frambozen en dan doe je er de pudding bij die is afgekoeld.
Traditionele rosbief
Met de feestdagen is de traditionele rosbief een veel gebruikt kerst recept! Als je deze ook klaar wil maken, dan heb je daarvoor het volgende nodig:
- 750 g rosbief
- 1 kaneelstokje (van 4 cm)
- 4 kruidnagels
- 2 mandarijnen
- 1 citroen
- 2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)
- 1 g nootmuskaat
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl grove mosterd
- 1 el olijfolie
Hulpmiddelen die je kunt gebruiken zijn een vijzel en een braadslee.
Bereidingswijze
De traditionele rosbief bereiden doe je als volgt:
- Verwarm eerst de oven voor op 150 graden.
- Haal alvast het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Intussen kun je de kaneel en de kruidnagels in een vijzel mengen tot een poeder.
- Je raspt vervolgens de schil van een mandarijn en de citroen en dat doe je boven de vijzel.
- Vervolgens hak je de rozemarijnblaadjes fijn en deze voeg je ook toe aan de vijzel.
- Doe nu een mespunt peper en zout bij de nootmuskaat.
- Schep het nu goed door elkaar.
- Je neemt de laurierblaadjes en deze leg je in het midden van een braadslee. Leg daar het vlees op en wrijf het vlees dan in met de mosterd.
- Neem het kruidenmengsel en strooi dat over het vlees en duw het een beetje aan.
- Doe er nu wat olijfolie overheen.
- Bak nu het vlees in vijftig minuten in de oven of wacht tot het mooi roze is.
- Haal de braadslee dan uit de oven en laat het tien minuten rusten.
- Vervolgens kun je alles snijden en opdienen.
Crostini met tomatentapenade en gerookte zalm
Wil je met de kerstdagen de Crostini met tomatentapenade en gerookte zalm bereiden? Daarvoor heb je het volgende nodig:
- 8 semi-gedroogde cherrytomaatjes
- 3¾ g basilicum
- 20 scrocchi met zeezout
- 200 g gerookte zalmblokjes
Bereiding
Als je de Crostini met tomatentapenade en gerookte zalm wil maken, halveer dan eerst de semi-gedroogde cherrytomaatjes en snijd dan de basilicum eerst fijn. Verdeel het geheel nu over de scrocchi en verdeel daarover dan de zalm.
Vegetarische kerstlasagne
Met de kerstdagen kan het zijn dat je vegetariërs te eten krijgt, dan kun je de vegetarische kerstlasagne klaarmaken. Daarvoor heb je het volgende nodig voor vier personen:
- 1 bakje gedroogd eekhoorntjesbrood (30 gram)
- 2 dunne winterwortels (ca. 300 gram)
- 1 pastinaak (300 gram)
- 1 dunne courgette
- 6 bosuitjes
- 25 gram boter
- 100 ml witte wijn
- 200 ml crème fraîche
- 4 vellen koelverse lasagne (gehalveerd)
- 100 gram Parmezaanse kaas (versgeraspt)
Bereidingswijze
Om de vegetarische kerstlasagne klaar te maken, ga je als volgt te werk:
- Je neemt de paddenstoelen en deze week je tien minuten in 150 ml heet water.
- Je schilt nu de wortel en de pastinaak met een dunschiller. Je schaaft ze dan met een kaasschaaf in lange dunne slierten.
- Neem de courgette en maak hier dunne linten van (schaven).
- De bosuitjes kun je nu halveren (in de lengte).
- Smelt nu de boter in een pan en doe daar de groenten bij, maar ook de bosuitjes en de paddenstoelen met het weekwater.
- Voeg de wijn er nu aan toe en voeg naar smaak peper en zout toe. Je gaat nu groenten smoren in een afgedekte pan en dat doe je ongeveer tien minuten.
- Je kunt nu de groenten op een bord scheppen.
- Het groentevocht ga je voor twee derde inkoken. Dan roer je daar de crème fraîche doorheen en dit breng je weer op smaak met peper en zout.
- Ga naar de oven en verwarm de grill van de oven nu voor.
- Je gaat nu de lasagnevellen koken per drie of vier vellen. Dit doe je in de pan met ruim kokend water. Je kunt er een beetje zout bij doen, zorg dat het beetgaar is, dat duurt maximaal vier minuten.
- Laat de bladen dan uitlekken over de rand van de vergiet.
- De uitgelekte vellen leg je dan op vier ingevette en vuurvaste borden. Doe er de helft van de saus overheen en vervolgens de groenten.
- Neem dan een vel lasagne en leg dat er overheen en dan verdeel je daarover de overige saus en de kaas.
- Je kunt borden nu per twee in de oven doen en dan laat je de kaas een licht kleurtje krijgen.
Blini’s met bietenconfit en geitenkaas
Als je met de kerstdagen een origineel kerst recept wil, probeer dan eens de Blini’s met bietenconfit en geitenkaas. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor twaalf blini’s:
- 50 gram boekweitmeel
- 225 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 150 ml karnemelk
- 20 gram gesmolten boter
- mespuntje zout
- 1 grote of 2 kleine rode bieten
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 kleine wortel
- 2 eetlepels witte balsamicoazijn
- 1 theelepel suiker
- 125 gram zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Chevre Blanc)
- een paar takjes verse tijm ter garnering
Bereidingswijze
Om Blini’s met bietenconfit en geitenkaas klaar te maken, ga je als volgt te werk:
- Neem de bieten en schil deze, net als de wortels en snijd deze in kleine blokjes van een halve cm.
- De bieten en de wortelblokjes ga je nu sudderen samen met de sjalot, balsamicoazijn en suiker. Doe er ook een paar eetlepels water bij tot de groenten zacht zijn. Dit zal ongeveer een kwartier duren.
- De laatste paar minuten dien je de deksel van de pan te laten.
- Je kunt nu beginnen aan het blini beslag. Daarvoor zeef je het boekweitmeel, maar ook de bloem, het zout en het bakpoeder. Je voegt hier een losgeklopt ei aan toe en ook de boter en een deel van de karnemelk.
- Klop het beslag nu met een garde tot het egaal en vrij dik is.
- Neem een klontje boter en verhit dat in de pan, daarin bak je de blini’s met twee theelepels beslag.
- Draai ze op tijd om, zodat ze goudbruin worden.
- Laat het dan allemaal afkoelen tot je het gaat gebruiken.
- Als je het gaat serveren, plaats dan de blini’s op een schaal en leg op iedere blini een theelepel bietenconfit. De geitenkaas kun je er nu overheen kruimelen, doe er dan wat blaadjes tijm bij.
Kerstsalade met eendenborst, peer en vijgen
Met de kerst een heerlijke kerstsalade maken met eendenborst, peren en vijgen? Dan heb je het volgende nodig voor vier personen:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 1 eetlepel bramenjam
- 1 zak rucola slamelange (150 gram)
- 1 peer (bijv. doyenne du comice)
- 2 pakjes gerookte eendenborstfilet (a 100 gram)
- 6 gewelde vijgen (zak 250 gram), in plakjes
Bereidingswijze
Om dit gerecht klaar te maken ga je eerst de olie, de azijn en de jam in een kom samenvoegen.
- Klop het geheel nu met een garde tot het een mooie dressing is.
- Je kunt het op smaak brengen met peper en zout. Dan verdeel je de sla over vier borden en snijd je de ongeschilde peer in partjes.
- Je haalt het klokhuis er uit en snijd deze dan in kwarten in de lengte in partjes.
- Verdeel het dan over de sla.
- Je verdeelt nu de eendenborst en de vijgen over de salade en daar doe je dan als laatste de dressing overheen.
Gebraden varkensvlees
Gebraden varkensvlees klaarmaken met de feestdagen voor acht personen? Je hebt het volgende nodig:
- 1,6 kg ontbeende varkenslende
- 4 kleine uien, in vieren (of 2 grote uien, in 8 partjes)
- 1 liter appelsap, bij voorkeur zelf geperst
- 100 g Maldon zout of 50 g tafelzout
- de stelen van een grote bos peterselie (desgewenst)
- de teentjes van 1 bol knoflook, gekneusd, maar niet gepeld
- 250 ml ciderazijn
- 80 ml ahornsiroop
- 4 theelepels knoflookolie
- 1 theelepel kardamompitjes
- 1 theelepel karwijzaad
Bereidingswijze
Om dit kerst gerecht klaar te maken, ga je als volgt te werk:
- Als voorbereiding leg je eerst het ontbeende, opgerolde stuk varkensvlees in de pan of in een stoofpot met een deksel.
- Je voegt er nu een liter water aan toe en dan de rest van de ingrediënten. Let op de knoflook nog niet!
- Doe nu de deksel op de pan en zet deze 24 uur in de koelkast.
- Als je het gerecht gaat bereiden, verhit dan de oven een half uur voordat je het varkensvlees er in moet doen. Voorverwarmen kan op 200 graden of op gasovenstand 6.
- Je haalt nu het vlees uit het pekelvocht en dan leg je dit op het rooster in de gootsteen. Hierdoor kan het vocht uitlekken.
- Leg dan het vlees op de braadslee en giet er knoflookolie overheen. Het kan nu anderhalf uur gebraden worden.
- Dan leg je het vlees op de snijplank en snijd je het in dunne plakjes.