Simpel koken, tips en recepten
Zin om een keer een eenvoudige maaltijd klaar te maken? Kies dan voor simpel koken, in dit artikel geven we je tips en recepten.
Wat versta jij onder simpel koken?
- Bij simpel koken zal iedereen iets anders in gedachte hebben. Het ligt eraan wat je gewend bent. Kook jij elke dag uitgebreid verse soep, verse aardappels, verse groente, bak je elke dag vlees of vis en maak je zelf een toetje? In dat geval is simpel koken een blik soep, een pot groente en kant-en-klaar aardappelen, een hamburger of vissticks en een kant-en-klaar toetje in een plastic bakje.
- Haal jij echter elke dag kant-en-klaar maaltijden dan zal simpel koken wellicht het eten van een gebakken ei zijn of een pannenkoek. In beide gevallen is simpel koken dus koken zonder dat je er veel tijd mee kwijt bent.
- Het gevolg van simpel koken is: soms weinig boodschappen en van houdbare boodschappen kun je een voorraad aanleggen, zodat je niet elke dag naar de winkel hoeft, de maaltijd kost minder geld, je hebt minder afwas en zit korter aan tafel.
- Het nadeel van simpel koken is dat velen na een uur alweer trek hebben in "iets", dat je wellicht niet alle bouwstoffen en vitaminen binnen krijgt en dat er korter aan tafel gezeten wordt waardoor de sociale contacten er niet beter op worden (hap, slik, weg en iedereen gaat weer zijn eigen gang, onvoldoende tijd voor elkaar en om naar elkaar te luisteren).
Elke dag simpel koken
In een maatschappij waar de meeste mensen die samenwonen en/of samen een gezin met kinderen hebben allebei werken, is elke dag simpel koken bijna een must. Je komt moe van je werk en vervolgens kun je aan het aanrecht gaan staan om te koken. Om dit vol te kunnen houden zal er vaak gekozen worden voor simpel koken: soep uit een pak, of uit een blik, kant-en-klaar aardappeltjes om te bakken en een pot groente of groente uit de diepvries. Alleen vis en/of vlees moet dan nog gebakken worden, want kant-en-klaar toetjes zijn er ook volop te koop.
Je kunt ervoor kiezen om het koken één dag in de week heel gemakkelijk aan te pakken, je bakt of kookt een ei en voegt er sla, paprika, augurk en/of ui aan toe en doet dat op een broodje. Ook pannenkoeken bakken eens per week is erg gewild en zeker niet alleen bij kinderen. De pannenkoeken kun je serveren met bijvoorbeeld spek, ananas, banaan, stroop, ijs en wat jij er lekker bij vindt. Een broodje hamburger met sla, paprika en ui is ook een geliefde maaltijd. Als je elke dag simpel kookt loop je de kans dat je bouwstoffen en vitaminen te kort komt, maar eens per week kan dat best, zeker als je de andere dagen uitgebreid en verantwoord kookt.
Leer je kinderen simpel koken
Hoe fijn is het om je kinderen op te voeden naar zelfstandigheid. Koken hoort daar ook bij. Je kunt beginnen met het aanleren van simpel koken. Geef een van de kinderen af en toe de verantwoordelijkheid om een maaltijd op tafel te zetten. Ga niet meteen uit van een heel speciaal menu. Laat je kind er zijn of haar eigen ideeën op los laten. Als jij al vaak het goede voorbeeld hebt gegeven dan is daar zeker veel van blijven hangen bij je kinderen. Leg niet al jouw kook- en bakkennis op, maar laat de kinderen zelf experimenteren. Met jonge kinderen ga je samen simpel koken, vooral ook voor de veiligheid. Als jij de kinderen al jong bij het koken betrekt dan zullen zij dit later zelf ook doen, maar laat ze daarin wel vrij. Hoeveel tijd heeft jouw kind straks om te koken als het op eigen benen staat? Leer je kinderen ook daarom simpel koken. Simpel koken, koken zonder dat het je veel tijd kost. Maar ook koken met de juiste voedingsmiddelen en het gebruik van producten waarin voldoende vitaminen aanwezig zijn. Simpel koken hoeft niet per definitie ongezond koken te zijn.
Simpel koken, waarom niet?
Weet je nog dat je moeder uren in de keuken stond om aardappelen te schillen, groenten schoon te maken, vlees te bakken of te braden, om appelmoes te maken en pudding of pap te koken? Dat kun je nu nog steeds doen, lekker warme appelmoes!! De tijd echter om uitgebreid en alles vers te koken is er bijna niet meer, ten minste niet elke dag. Dus wat doe je? Je gaat simpel koken, waarom niet? Als je goed bekijkt wat je eet en ervoor zorgt dat je de juiste voedingstoffen en vitaminen binnen krijgt dan kun je verantwoord simpel koken.
Wat ook simpel koken is, is dat je voor twee dagen eten bereidt en de tweede dag alleen het voedsel in bijvoorbeeld de magnetron hoeft te verwarmen. Stamppot is daarvan een goed voorbeeld. Verse stamppot is de eerst dag wellicht veel werk, maar de tweede dag kost het je geen tijd, alleen het opwarmen van het gerecht. De kant-en-klaar producten die je in de winkel koopt zijn vaak al schoongemaakt en gewassen, dus wat een gemak! Het schoonmaken en wassen gebeurt allemaal snel, de verpakking is goed en de vitamines worden daardoor behouden. Dus je kunt verantwoord stellen: Simpel koken, waarom niet?
Simpel koken na een lange werkdag of na een (kinder)feestje overdag
Geen zin om langdurig aan het aanrecht te staan na een (kinder)feest of geen tijd om een uitgebreide maaltijd te bereiden na een lange werkdag? In dat geval is simpel koken de oplossing. Simpel koken na een lange werkdag of na een (kinder)feestje wordt steeds vaker gedaan.
- De supermarkten zijn er goed op voorbereid. Je vindt er steeds meer kant-en-klaar gerechten, maaltijdsoepen in een pak, groenten die zijn schoongemaakt en gewassen, aardappeltjes die rechtstreeks uit de zak de pan in kunnen en toetjes in een plastic bakje, je hebt alleen nog een lepeltje nodig. Het wordt je heel gemakkelijk gemaakt om simpel te koken.
- Als je zelf voor afwisseling zorgt, krijg je de juiste voedingsstoffen en vitaminen binnen, ook met simpel koken. Simpel koken is geen synoniem voor slecht koken.
- Simpel koken is een maaltijd op tafel zetten, waar je niet zoveel tijd in hoeft te investeren en die toch compleet en erg lekker kan zijn. Simpel koken kan ook zijn een ei bakken met toebehoren of een lekkere pannenkoek. En als jij je maaltijd zo af en toe op die manier afwisselt is dat geen enkel probleem.
- Op deze manier blijft koken leuk, uitgebreid koken past niet altijd in ons dagelijks leven.
- De winkels hebben alles al op simpel koken aangepast. Het is aan jou om er verantwoord mee om te gaan.
Recepten simpel koken
Een paar recepten om simpel te koken zijn hier verder voor je uitgewerkt. Om te beginnen een recept om tomaten met mozzarella klaar te maken. Binnen een kwartier kun je dit gerecht bereiden. Welke ingrediënten heb je nodig?
- Vlees tomaten
- Mozzarella
- Verse basilicum
- Zout
- Peper
- Olijfolie
Bereidingswijze tomaten en mozzarella
- Je begint met het snijden van de tomaten in dikke plakjes en deze leg je op een groot bord neer.
- Snijd dan de mozzarella in plakjes en leg deze bovenop de tomaten.
- Strooi op ieder stukje wat peper en zout.
- Neem de verse basilicum en snipper deze over de tomaat en mozzarella.
- Pak dan de olijfolie en sprenkel deze over het geheel.
- Smakelijk eten!
Recept groenten met spekjes
Nog een recept wat je kunt bereiden, de groenten met spekjes, binnen twintig minuten klaar. Je hebt het volgende nodig:
- Zout
- 1 prei
- 1 sla
- bakje gerookte spekreepjes
- 1 paprika (kleur naar keus)
- 1 komkommer
- 1 bakje champignons
- 1 courgette
- 2 tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze groenten met spekjes
- Je begint met een halve prei en deze snijd je in stukjes.
- Neem dan drie bladeren sla en spoel deze af en deze snijd je ook klein.
- Snijd nu ook de paprika, tomaten en courgette (halve) in stukjes.
- Snijd nu vijf champignons in stukjes en neem een halve komkommer en snijd ook deze in stukjes.
- Neem een beetje bakboter en doe deze in de pan, daar doe je de spekjes in met een beetje zout.
- Bak de spekjes tot ze een kleurtje krijgen.
- Doe er vervolgens de champignons bij tot ze bruin gebakken zijn en voeg daar de groenten aan toe.
- Roer het geheel door elkaar en laat het even sudderen. Vervolgens doe je er de sla en twee eetlepels olijfolie bij.
- Dan roer je het geheel nog een keer goed door elkaar en laat je het een minuut sudderen op middel vuur.
- Smakelijk eten!
Recept aardbeien yoghurt
Binnen zeven minuten kun je een heerlijke aardbeien yoghurt klaar maken, dit hoort ook bij simpel koken. Je hebt het volgende nodig:
Bereidingswijze
Om de aardbeien yoghurt klaar te maken, doorloop je de volgende stappen:
- Je neemt de aardbeien, snijd de kroontjes er af en dan was je de aardbeien.
- Snijd vier aardbeien in kleine stukjes.
- Doe twee of drie aardbeien in een bakje, prak deze fijn en doe er yoghurt overheen.
- Roer het geheel door elkaar.
- Een paar theelepels suiker erbij, roeren en smullen maar!