Kippensoep

5x kippensoep recept

KippensoepKippensoep is heerlijk en verveeld nooit. Zeker niet met deze 5 recepten. Lees snel verder voor twee recepten voor Hollandse kippensoep en nog 3 lekkere variaties.

1: Hollandse kippensoep

Deze kippensoep is overheerlijk omdat we bij dit recept de tijd nemen om bouillon te maken van een soepkip. Dit geeft een krachtige smaak aan de soep, die je met een bouillonblokje niet kan evenaren.

Wat heb je nodig?

  • 3 liter water
  • 1 soepkip van ongeveer 1 kilo (of 1 kilo kippenbouten)
  • 1 winterpeen of 3 kleine wortels
  • 1 grote ui of 2 kleine uien
  • 2 stengels prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • 5 takjes krulpeterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • Handje vermicelli
  • 1 theelepel peperkorrels (zwart)
  • Snufje gemalen foelie
  • 25 gram zout

Zo maak je de soep:

  • Begin ruim van te voren met dit recept. We laten de bouillon namelijk drie uur trekken om een lekker sterke smaak te krijgen.
  • Neem een grote soeppan en breng 3 liter water aan de kook. Maak ondertussen de soepkip of kipstukken schoon.
  • Snijd één van de bleekselderijstengels in grove stukken.
  • Schil de helft van de winterpeen of de helft van de wortels in snijd in blokjes.
  • Pel de ui(en) en snijd in grove stukken.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Doe de groentes die je gesneden hebt samen met de kip, laurierblaadjes, foelie, peperkorrels, zout en de peterselie in de soeppan.
  • Breng het water opnieuw aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager en laat je de bouillon zo’n 3 uur trekken op laag vuur. Wat korter kan ook, maar als je de bouillon drie uur laat trekken, krijg je een krachtigere smaak.
  • Na drie uur pruttelen haal je de kipstukken uit de pan. Leg deze op een bord om wat af te koelen.
  • Giet de bouillon door een zeef en vang de bouillon op in een andere grote pan.
  • Snijd de overige groentes in stukken van de gewenste grootte.
  • Doe de groentes in de bouillon en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg ook een handje vermicelli toe aan de bouillon. Meer kan uiteraard ook als je dat lekker vindt.
  • Laat de soep nog zo’n 10 à 15 minuten koken tot de groentes gaar zijn (afhankelijk van hoe klein of grof je ze hebt gesneden).
  • Haal ondertussen het kippenvlees van de botten af en snijd in kleine stukjes. Voeg ook dit aan de soep toe en laat een paar minuten meekoken.
  • Proef of de soep nog wat extra peper of zout nodig heeft.
  • Je zelfgemaakte soep is klaar om te serveren.

2: Snelle versie Hollandse kippensoep

Het kippensoep hierboven is heerlijk, maar kost je wel wat tijd. Daarom hebben we hier ook een snel en makkelijk recept, dat nog steeds heel erg lekker is. Om tijd te besparen gebruiken we bouillonblokjes in plaats van zelf een bouillon te trekken. Ook gebruiken we gedroogde peterselie en kipfilet of kippendijen voor het gemak.

Wat heb je nodig?

  • 2 liter water
  • 400 gram kipfilet of kippendijen
  • 500 gram soepgroentes naar keuze (prei, bleekselderij, wortel, venkel)
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1 theelepel bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kippenbouillonblokjes (groentebouillonblokjes zijn ook geschikt)
  • Handje vermicelli.
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je de soep:

  • Breng twee liter water aan de kook met het laurierblaadje, de bouillonblokjes, zout en peper.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukjes.
  • Snijd de soepgroentes in grove of fijne stukken, net wat je zelf lekker vindt
  • Doe alle ingrediënten in de pan.
  • Breng het water opnieuw aan de kook en laat zo’n 10 tot 15 minuten koken, afhankelijk van wanneer je groentes gaar zijn.
  • Proef of de soep genoeg smaak heeft. Voeg indien nodig nog wat extra zout en peper toe.
  • Haal het laurierblaadje voor het serveren uit de soep.

Variatietip: wil je de soep wat extra smaak geven? Doe er dan ook eens een theelepeltje kerriepoeder doorheen.


3: Kippensoep met noedels en een Aziatisch tintje

Dit is een heerlijke Aziatische versie van kippensoep. We gebruiken in dit recept kipfilet omdat dit sneller is, maar voor deze soep kan je uiteraard ook je eigen bouillon trekken van een soepkip of kippenbouten, dat maakt de soep nog lekkerder.

Wat heb je nodig?

  • 2 liter water
  • 300 gram kipfilet of kippendijen
  • 2 bosuien
  • 1 rode paprika
  • 100 gram taugé
  • 1 cm verse gember of 1 theelepel gember
  • 1 Spaanse peper
  • 3 bouillonblokjes
  • 100 gram rijstnoedels
  • Twee eetlepel Sojasaus
  • Zout en peper naar smaak
  • Handje cashewnoten
  • Handje gebakken uitjes

Zo maak je de soep:

  • Breng het water aan de kook samen met de bouillonblokjes.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Snijd de bosuien in ringen en de paprika in blokjes.
  • Schil de gember en rasp deze fijn.
  • Snijd de rode peper in kleine stukjes of ringetjes. Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten.
  • Zodra het water kookt, doe je de kip, de gember en de gesneden groentes in de pan. De taugé houd je nog even apart.
  • Breng het water opnieuw aan de kook en laat 5 minuten koken.
  • Voeg de ketjap of sojasaus en de rijstnoedels toe en kook zo’n 5 à 10 minuten (controleer de kooktijd van jouw noedels op de verpakking)
  • Voeg ondertussen een flinke snuf zwarte peper aan de soep toe. Zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillonblokjes en ketjap of sojasaus.
  • Proef of de soep goed op smaak is en voeg indien nodig nog wat peper of zout toe.
  • Zodra de soep klaar is, roer je de taugé er doorheen. Deze hoeft niet gekookt te worden.
  • Serveer de soep en bestrooi iedere kom met wat cashewnoten en gebakken uitjes.

4: Romige kippensoep met champignon

Voor wie wat variatie wil op heldere kippensoepen. Deze soep is heerlijk romig en vult goed dankzij de kip, champignons en kookroom.

Wat heb je nodig?

  • 1250 ml water
  • 300 gram kipfilet
  • 300 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 250 ml kookroom
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • Scheutje olie
  • ½ theelepel gedroogde selderij
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je de soep:

  • Pel en snipper de ui.
  • Bak de ui even aan in een soeppan met een scheutje olie.
  • Pers de knoflookteentjes en voeg toe aan de ui in de pan.
  • Laat de knoflook kort meebakken en doe daarna het water in de pan samen met de bouillonblokjes.
  • Snijd de kipfilet in kleine stukjes.
  • Snijd de champignons in plakjes of blokjes.
  • Voeg de kip, champignons, selderij, peper en een snuf zout toe aan de pan.
  • Laat de soep 5 minuten koken en voeg vervolgens de kookroom toe.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en laat weer 5 minuten koken.
  • Proef of de soep nog wat extra zout of peper nodig heeft.
  • Je romige kippensoep is klaar. Serveer er eventueel een frisse salade bij.

Variatietip: in plaats van alleen champignons aan de soep toe te voegen, kan je ook voor een paddenstoelenmelange kiezen.

5: Mexicaanse kippensoep

Deze pittige kippensoep heeft een Mexicaans tintje. De soep doet het prima als maaltijdsoep omdat hij goed gevuld is met onder andere kip, Kidneybonen en maïs. Serveer eventueel met een frisse salade.

Wat heb je nodig?

  • 1,5 liter water
  • 300 gram kipfilet
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 klein blikje Kidneybonen
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 3 knoflookteentjes
  • Paar takjes verse koriander of 2 theelepels gedroogde korianderblad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Scheutje olie
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: twee handen tortillachips

Zo maak je de soep:

  • Snijd de rode ui fijn en pers de knoflook uit.
  • Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de ui hierin enkele minuten.
  • Voeg vervolgens ook de uitgeperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe het water in de pan en breng aan de kook samen met de bouillonblokjes.
  • Snijd de kipfilet in kleine stukjes en voeg aan de bouillon toe.
  • Snijd de rode peper in kleine stukjes of ringetjes. Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten.
  • Laat de maïs en Kidneybonen uitlekken.
  • Snijd de koriander fijn indien je verse koriander gebruikt.
  • Doe alle ingrediënten behalve de chips in de soep en breng de soep opnieuw aan de kook. Laat vervolgens een kwartiertje doorkoken.
  • Proef of de soep nog wat extra zout of peper nodig heeft.
  • Schep de soep in de kommen en strooi er indien gewenst wat tortillachips over.

Extra kippensoep tips

  • Om tijd te besparen kan je gebruik maken van kant-en-klare groentemixen. Je kan voor standaard soepgroentes kiezen, maar een Aziatische, Mexicaanse of Italiaanse wokmix kan ook verrassend lekker zijn in een kippensoep.
  • Zorg dat je altijd wat soepgroentes en kip in de vriezer hebt liggen. Zo heb je altijd ingrediënten in huis om snel een soepje te maken op dagen dat je geen tijd of zin hebt om lang in de keuken te staan.
  • Je kan diepvries soepgroentes kopen, maar je kan ook zelf verse groentemixen invriezen. Dat is handig op momenten dat de groentemixen in de aanbieding zijn.
  • Om het jezelf nog makkelijker te maken, kan je in een keer veel kipfilet of kippendijen in kleine stukjes snijden en dit per portie invriezen.
  • Zelf bouillon maken kost wat tijd. Zeker als je een klein huishouden hebt, is het handig om in één keer een grote pan bouillon te maken en deze bouillon in te vriezen. De bouillon kan je vervolgens gebruiken om verse soep mee te maken.
  • Kippensoep is ook prima in de vriezen. Het smaakt natuurlijk niet helemaal hetzelfde als verse soep, maar het is nog steeds erg lekker.
  • Heb je kippensoep over? Dit is de volgende dag heerlijk als voedzame lunch.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 506x
Toegevoegd: 15-02-2017 15:38
Gewijzigd: 29-05-2017 12:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2154 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!