Sushi-recepten

Sushi recepten

Sushi-receptenHeb je zin in lekkere sushi? Met deze sushi recepten kun je nu zelf heerlijke sushi serveren aan je gasten. Mogelijkheden genoeg, dus bekijk ze snel.

Sushi benodigdheden

Als je sushi wil bereiden, is het belangrijk dat je producten koopt van goede kwaliteit. Om sushi te kunnen maken moet je ook goede en de juiste materialen in de keuken hebben. We hebben op een rijtje gezet wat je allemaal kunt gebruiken:

  • Als je sushirijst wil koken, dan kun je daarvoor een rijstkoker gebruiken of je kunt een pan nemen met een dikke bodem en ook een goede deksel.
  • Je hebt ook een schone theedoek nodig. Deze doek leg je na het koken over de pan heen.
  • Als je dressing voor de rijst gaat maken, dan heb je een steelpan nodig.
  • De rijst moet de mogelijkheid krijgen om af te koelen en dat kun je het beste doen in een houten, plastic, aardewerk of glazen kom. Neem geen metalen kom! Als je het echt vaker maakt kun je ook een hangiri gebruiken.
  • Als je met sushi aan de slag gaat, moet je ook je handen nat maken en daarvoor kun je een kommetje met water gebruiken met een beetje (natuur)azijn. Er zijn ook speciale handschoenen verkrijgbaar die je kunt gebruiken.
  • Als je het bamboematje om wil wikkelen kun je het beste huishoudfolie gebruiken. Maar je hebt ook speciale sushi folie die je daarvoor kunt gebruiken. 
  • Je hebt een scherp mes nodig als je het professioneel aan wil pakken en een snijplank mag ook niet vergeten worden.
  • Een spatel van plastic of metaal om de rijst om te scheppen.
  • Als je de rijst af wil laten koelen kun je daarvoor een waaier gebruiken.

Sushi maken, de basis

Om sushi klaar te maken, dien je goed te weten wat de basis is. De basis bestaat uit:

  • Norivellen (zeewiervellen)
  • Sushirijst (géén andere soort rijst)
  • Kant-en-klare Sushi azijn of rijstazijn (en suiker & zout)
  • Wasabi
  • Sojasaus
  • Ingelegde gember
  • Bamboematje

Je hebt de basis nu klaar staan, maar denk ook na over de vulling van de sushi. Deze kun je naar eigen smaak en eigen wens kiezen.

Variëren met sushi

Er zijn veel mogelijkheden als je kiest voor sushi. Zeker mensen die vegetariër zijn en dol zijn op verse groenten kunnen alle kanten op met sushi. Groenten en fruit zijn ideaal om te combineren met sushi, je zou daarbij eens kunnen denken aan komkommer, avocado, rode bieten, ijsbergsla, groene asperges, bieslook, mango, perziken, aardbeien, meloen, witte druiven, winterpeen en cranberry’s. Eindeloos experimenteren en je hebt iedere keer een andere sushi smaak te pakken.

Sushi en vis

Als je vis wil gebruiken voor de sushi, dan kun je het beste naar een goede visboer gaan die mooie rauwe vis verkoopt. Tonijn en rauwe zalm zijn daarvoor een goede keuze. Als je de rauwe zalm neemt en je gaat deze verwerken in de sushi, dan gebruik je altijd de vis zonder de huid. De huid kan er ook af worden gehaald door de visboer, als je dat van tevoren vraagt doet hij of zij dat graag voor je. Waar let je op bij het kopen van vis?

  • De kwaliteit van de vis is erg belangrijk dus let hier altijd goed op!
  • Je kunt aan de visboer vragen of dat de vis van sashimi kwaliteit is (extreem vers en van goede kwaliteit).
  • Na een paar keer weet je welke vis goed is, want de erg verse zalm en tonijn zullen neutraal ruiken. Ze zullen dan ook direct op je tong smelten.
  • Bij de vis is ook de structuur van groot belang. Als je witte draden hebt in je tonijn, dan kan dat er op wijzen dat hij erg taai is.
  • Het is ook belangrijk dat verse en rauwe vis altijd even kort ingevroren is geweest. De Europese regels geven aan dat vis die rauw gegeten gaat worden, in totaal minimaal 24 uur bewaard moet worden bij -20 graden Celsius. Waarom? Omdat de larven van haringworm dan, wanneer deze aanwezig zijn, gedood worden.

Vissoorten die je bij sushi kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld zalm zonder huid, gerookte zalm, haring, zeebaars, krab, garnalen, Japanse paling, octopus en rivierkreeftjes.

Sushi en vlees

Vlees is ook heerlijk om bij sushi te gebruiken. Je kunt denken aan gerookte kip, maar ook aan kipfilet, rosbief, eendenborst, rauwe ham en bijvoorbeeld ossenhaas.

Sushi en overige ingrediënten

Er zijn veel ingrediënten die je kunt gebruiken voor sushi. Vis en vlees, maar ook sesamzaadjes bijvoorbeeld, tempura, walnoten, zachte geitenkaas en mascarpone bijvoorbeeld. Je kunt ook de Japanse mayonaise eens gebruiken. Bij sushi is een standaard vulling lekker, maar ook de mayonaise mag niet vergeten worden. Het is echt een hele romige, lichtzure mayonaise en deze zorgt voor een frisse en volle smaak.

Tori Teriyaki recept

Als je sushi gaat bereiden en je wil een recept dat vaak wordt gebruikt, probeer dan eens Tori Teriyaki. Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Een deciliter sojasaus
  • Een deciliter mirin
  • Drie eetlepels suiker
  • Drie eetlepels zonnebloemolie
  • Een halve kilo kippendijen zonder bot
  • Een centimeter verse gember fijngesneden, of geraspt
  • Een theelepel geroosterde sesamzaadjes
  • Twee bosuitjes in fijne ringetjes

Bereidingswijze

  • Om te beginnen neem je de mirin en deze doe je in een pannetje om te verwarmen.
  • Je doet er vervolgens een beetje sojasaus en suiker bij. Het geheel wordt op deze manier een mooie saus.
  • Je neemt nog een pan en daarin bak jij de kip mooi bruin.
  • Je doet er een beetje van de saus bij en laat het geheel inkoken.
  • Voeg dan de gember toe.
  • Rijst en verse groenten maken het gerecht af wanneer je het gaat serveren!

Kabocha

Een lekker gerecht om klaar te maken is de Kabocha. Het staat bekend als een Japans gerecht met zoete pompoen. Je hebt het volgende nodig om dit gerecht te kunnen bereiden:

  • Een halve kilo pompoen
  • 240 milliliter dashi
  • Twee eetlepels sake
  • Twee eetlepels mirin
  • Anderhalve eetlepel suiker
  • Anderhalve eetlepel sojasaus

Bereidingswijze

  • Je begint eerst met het snijden van de pompoen in blokjes van ongeveer twee centimeter. Schillen is niet nodig (wel schoonmaken).
  • Je doet alle ingrediënten samen met de pompoen in de pan en dit laat je allemaal samen langzaam koken. Je zet dan het vuur wat lager en laat het geheel dan een kwartier koken.
  • Giet na een kwartier het vocht af en dan kun je je pompoen serveren aan je gasten.

Dorayaki

Dorayaki is een smaakvol gerecht en je hebt het volgende nodig:

  • Een groot geklopt ei
  • Een halve eetlepel honing
  • 90 gram bloem
  • Een halve theelepel bakpoeder
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Een blikje zoete bonenpasta

Bereidingswijze

  • Je neemt het ei en dit meng je met honing en suiker in een kom.
  • Doe er wat boter bij en los dan de bakpoeder op in de boter.
  • Dan maak je een mooi beslag, een geheel.
  • Doe wat olie in de pan en verhit deze. Vervolgens doe je er drie eetlepels van het beslag bij in de pan.
  • Je maakt nu een mooie cirkel van ongeveer acht cm doorsnede.
  • Je maakt drie mooie pannenkoeken in de pan, dit kun je doen tot het beslag op is.
  • Als je klaar bent doe je in het midden van de pannenkoeken wat bonenpasta en dan vouw je deze dubbel en vervolgens kun je ze serveren.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3092x
Toegevoegd: 17-11-2016 18:51
Gewijzigd: 07-12-2016 17:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!