Heerlijke chocolade taart op plaat op tafel

Chocoladetaart recepten

Heerlijke chocolade taart op plaat op tafelBen je helemaal gek op chocolade? Dan zal een chocoladetaart jou waarschijnlijk ook heel goed smaken! Chocoladetaart recepten zijn er in allerlei varianten: witte chocolade, pure chocolade, met noten of met fruit. Je kunt zelfs een gezonde chocoladetaart maken! In dit artikel vind je aantal lekkere chocoladetaart recepten, zodat jij heerlijk kunt gaan kokkerellen.

Chocoladetaart maken

Je kunt een chocoladetaart voor jezelf maken of voor een feestje. Een punt chocoladetaart is heerlijk bij de koffie, maar het smaakt ook goed als nagerecht. Het is ook heel leuk om een chocoladetaart aan iemand cadeau te geven, want vrijwel iedereen houdt wel van chololade! Let er bij het maken van de taart op dat je de ingrediënten nauwkeurig afweegt en de oven op het juiste aantal graden instelt. Als de chocoladetaart nog een beetje vochtig uit de oven komt, kun je hem het beste nog iets langer in de oven zetten. Je kunt dit controleren door een satéprikker in de taart te steken en te kijken of deze er droog uitkomt. Houd dit wel goed in de gaten, want je wilt natuurlijk niet dat de taart verbrandt!

Basis chocoladetaart recept

Dit basis chocoladetaart recept smaakt heerlijk en is daarnaast ook nog eens niet zo heel moeilijk te bereiden. Je kunt de taart nog lekkerder maken door hem in te smeren wat jam of een fruitsaus. Of je kunt hem versieren met wat mooie decoratie aan de bovenkant, zoals marsepein, een handje fruit of kokos. De basis chocoladetaart is de ideale taart voor de beginner!

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade 72%
  • 150 g melkchocolade
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 100 g boter
  • Blik gecondenseerde melk (400 g)
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml gekookt water
  • 2 eieren
  • 4 el cacaopoeder
  • Mespuntje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Leg een vel bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de randen in met boter.
  3. Meng het bakmeel in een kom samen met de cacao en een mespuntje zout.
  4. Snijd de pure chocolade in grove stukken.
  5. Doe de helft van de pure chocolade in een pan samen met de gecondenseerde melk, kokend water, suiker en boter.
  6. Verwarm het mengsel in de pan al roerend tot een gladde massa op een laag vuur.
  7. Voeg deze mix toe aan het bakmeel mengsel in de kom en roer het geheel tot een stevig deeg.
  8. Klop de eieren los en meng ze met het deeg.
  9. Schep het mengsel in de taartvorm en bak dit gedurende 55 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Snijd de melkcholade in grove stukken en doe dit samen met de andere helft van de pure chocolade in een kom.
  11. Verwarm de slagroom in een pan totdat het bijna kookt en meng dit in de kom met de pure en melkchocolade.
  12. Zodra de chocolade gesmolten is, mix je dit tot een glanzende massa.
  13. Laat het mengsel op kamertemperatuur opstijven gedurende 30 minuten.
  14. Controleer of de taart in de oven gaat is en haal hem vervolgens uit de oven. Laat het daarna ongeveer 30 minuten afkoelen.
  15. Verwijder de vorm en laat de taart nogmaals gedurende 1,5 uur afkoelen.
  16. Snijd de taart horizontaal door de midden en smeer beide zijden en de bovenkant in met het chocolademengsel.
  17. Leg beide helften vervolgens weer op elkaar en je chocoladetaart is klaar!

Chocoladetaart recept met kwark

Houd je van kwarktaart? Dan kun je er ook voor kiezen om chocoladetaart met kwark te maken! In plaats van de bananenkwark kun je natuurlijk ook een andere smaak kiezen, maar zorg er wel voor dat deze smaak goed samen gaat met de smaak van chocolade. De kwark chocoladetaart is heerlijk luchtig en bijzonder smaakvol!

Ingrediënten

  • 500 g bananenkwark
  • 250 ml slagroom
  • 1 flesje puddingsaus (bosvruchten)
  • 175 g zachte boter
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 25 g cacao
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels rum
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voorop 150 graden.
  2. Klop de boter, basterdsuiker en abrikozenjam in een kom totdat het mengsel zacht en romig wordt.
  3. Klop de eieren één voor één door dit mengsel.
  4. Roer het zelfrijzend bakmeel en de cacao hier doorheen.
  5. Vet een taartvorm in met wat boter of olie en schep vervolgens het beslag hierin.
  6. Plaats de chocoladetaart in de oven en bak het in ongeveer zestig minuten gaar en bruin.
  7. Laat de taart ongeveer vijf minuten afkoelen in vorm en plaats het daarna op een taartrooster om verder af te koelen.
  8. Week de gelatine gedurende vijf minuten in koud water.
  9. Verwarm de twee eetlepels rum in een steelpan.
  10. Knijp de gelatine goed uit, zodat er geen water meer achterblijft. Los de gelatineblaadjes daarna op in de rum.
  11. Meng de mix van rum en gelatine met de kwark.
  12. Klop de slagroom stijf en meng deze room met het kwarkmengsel.
  13. Snijd de chocoladetaart horizontaal in drie verschillende lagen.
  14. Bestrijk de onderste helft met de helft van het kwarkmengsel en leg de middelste laag hier bovenop.
  15. Bestrijk de bovenkant van de middelste helft met de rest van het kwarkmengsel en leg de bovenste laag hier bovenop.
  16. Haal vervolgens de overtollige kwark langs de zijkanten weg.
  17. Laat de chocoladetaart minstens zestig minuten opstijven in de koelkast.
  18. Bestrooi de taart royaal met poedersuiker, schep de puddingsaus hierover en serveer.

Witte chocoladetaart recept

Niet iedereen is er gek op, maar toch zijn er wel veel mensen die helemaal fan zijn van witte chocolade. Een belangrijk ingrediënt van dit chocoladetaart recept zijn de aardbeien en in combinatie met witte chocolade smaakt dit fruit verrukkelijk! Als je niet van aardbeien of fruit houdt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dit ingrediënt weg te laten.

Ingrediënten

  • 675 g aardbeien
  • 365 g witte chocolade
  • 225 g bloem
  • 175 g suiker
  • 115 g boter
  • 12,2 dl slagroom
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels rum
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de witte chocolade in blokjes.
  2. Vet twee taartvormen in met een formaat van ongeveer 23 centimeter. Bestrooi de ingevette taartvormen met wat bloem.
  3. Leg een vel bakpapier op de bodem van de taartvormen.
  4. Verwarm 1,2 dl slagroom in een pan totdat het bijna kookt.
  5. Voeg 115 gram witte chocolade aan de slagroom toe en laat het al roerend smelten.
  6. Meng de melk en 1 eetlepel rum met dit gladde mengsel. Laat het vervolgens afkoelen.
  7. Klop de boter en suiker samen in een kom, totdat het schuimig en licht wordt.
  8. Klop nu één voor één de eieren door dit mengsel.
  9. Meng de bloem samen met het bakpoeder en het zout in een andere kom.
  10. Meng het chocolademengsel en het bloemmengsel met het eimengsel. Doe dit door afwisselend een beetje van de mengsels toe te voegen.
  11. Schep het beslag in de taartvormen en strijk de bovenkant van de taarten glad.
  12. Plaats beide taarten in de oven (of één voor één als er niet voldoende ruimte is) en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.
  13. Laat de taarten gedurende 10 minuten afkoelen en plaats ze op een taartrooster om verder af te koelen.
  14. Warm 3,5 deciliter slagroom op tot het bijna kookt en roer de rest van de witte chocolade hierdoor. Laat de chocolade weer smelten.
  15. Roer twee eetlepels rum door dit mengsel en laat het geheel afkoelen en iets opstijven in een kommetje.
  16. Klop het slagroommengsel licht op met een garde.
  17. Snijd allebei de taarten in twee lagen en bestrijk één van de onderste lagen met 1/3 van het slagroommengsel.
  18. Snijd de aardbeien in plakjes en leg 1/3 van de plakjes op de mousse.
  19. Leg de volgende taartlaag hierop en bestrijk weer met het slagroommengsel en de aardbeienplakjes. Herhaal dit tot de taart vier lagen hoog is.
  20. Klop de rest van de slagroom met de rest van de rum stijf.
  21. Bestrijk de boven- en de zijkanten van de taart met de helft van dit mengsel.
  22. Gebruik het resterende deel van het mengsel om de taart te decoreren met behulp van een spuitzak.

Pure chocoladetaart recept

Heb je toch liever pure chocolade? Bereid dan eens dit verrukkelijke pure chocoladetaart recept. Eenvoudig te bereiden en met de echte smaak van pure chocolade! Natuurlijk kun je de taart altijd nog lekkerder maken door hem in lagen te snijden en kwark of saus tussen deze lagen te smeren.

Ingrediënten

  • 450 g suiker
  • 350 g witte bloem
  • 225 g boter + boter voor invetten
  • 75 g cacaopoeder
  • 475 ml kokend water
  • 4 eieren
  • 2 theelepels baksoda
  • 1 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet drie taartvormen van ongeveer 23 centimter in met wat boter.
  3. Doe het cacaopoeder in een kom en schenk hier het kokend water over. Roer dit tot een glad mengsel en laat het afkoelen.
  4. Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een kom.
  5. Klop de boter en het suiker luchtig en licht in een kom.
  6. Klop de eieren één voor één door het botermengsel en roer hier vervolgens het vanille-extract doorheen.
  7. Voeg het bloemmengsel en het chocolademengsel afwisselend aan het botermengsel toe.
  8. Giet dit beslag in de drie ingevette taartvormen en verdeel het gelijkmatig.
  9. Plaats de taartvormen in de oven en bak de taarten gedurende 25 tot 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  10. Laat de taarten afkoelen en plaats ze vervolgens op elkaar. Eventueel kun je de bovenkanten van de taartlagen besmeren met jam of puddingsaus.

Chocoladetaart met aarbei en munt

Een ander lekker chocoladetaart recept met aardbei. Heerlijk gecombineerd met de frisse smaak van munt!

Ingrediënten

  • 230 gr pure of melkchocolade
  • 200 g suiker
  • 80 g boter
  • 50 g witte bloem
  • 100 ml aardbeiensaus
  • 5 eieren
  • 10 muntblaadjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt wat boter en vet hiermee een taartvorm van ongeveer 23 centimeter mee in. Strooi hier wat bloem overheen.
  3. Snij de chocolade in grove stukken en smelt het au bain-marie op een laag vuur.
  4. Scheid de eidooiers van de eiwitten en klop de suiker door de dooiers tot een schuimig mengsel.
  5. Klop de eiwitten in een andere kom tot ze stijf zijn.
  6. Doe de gesmolten chocolade in een kom en voeg de boter toe. Blijf roeren totdat de boter helemaal gesmolten is.
  7. Voeg vervolgens het mengsel van eidooiers, de bloem, de aardbeiensaus en de munt toe aan de gesmolten chocolade en roer dit goed.
  8. Roer ook de geklopte eiwitten hierdoor tot een glad beslag.
  9. Giet het mengsel in de taartvorm en plaats het in de oven. Laat het ongeveer 45 minuten bakken totdat het gaar is.
  10. Haal de taart uit de oven en uit de taartvorm. Laat het daarna afkoelen op een taartrek.

Gezonde paleo chocoladetaart

Wil je graag een chocoladetaart maken en tegelijkertijd letten op de lijn? Probeer dan eens dit lekkere en gezonde paleo chocoladetaart recept!

Ingrediënten

  • 340 gram cashewnoten
  • 175 g amandelmeel
  • 140 g kokosolie + extra voor invetten
  • 120 g pitloze dadels
  • 80 g cacaopoeder
  • 25 g geraspte kokos
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel water
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3 bananen
  • Handje vers fruit

Bereidingswijze

  1. Smelt een beetje kokosolie en vet hiermee een taartvorm van 18 tot 23 centimeter mee in. Leg een vel bakpapier op de bodem.
  2. Mix het amandelmeel met de pitloze dadels, vanille extract, water en 15 gram kokos tot een egaal mengsel.
  3. Schep dit mengsel in de taartvorm en verdeel het goed over de gehele bodem. Druk het deeg goed aan.
  4. Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze plakjes over de bodem van de taartvorm.
  5. Plaats de taartvorm in de koelkast en smelt de kokosolie.
  6. Mix de kokosolie samen met de cashewnoten, kokosmelk, twee bananen en cacaopoeder tot een glad mengsel.
  7. Haal de taartvorm uit de koelkast en schep het kokosolie-mengsel hierop.
  8. Laat de paleo chocoladetaart ongeveer vijf uur lang opstijven in de koelkast.
  9. Versier de taart met de rest van de geraspte kokos en wat vers fruit.

Chocoladetaart recept met peren

Als je een taart met fruit lekker vindt, is dit chocoladetaart recept met peren echt iets voor jou. Je kunt het deeg ook vervangen door normaal bladerdeeg, zodat deze taart helemaal eenvoudig te bereiden is!

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 200 g pure chocolade 70%
  • 150 g bevroren boter
  • 150 ml water
  • 50 g poedersuiker
  • 5 g zout
  • 6 eetlepels crème fraîche
  • 1 blik peren op siroop (825 g)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • Boter voor invetten

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem en het zout in een grote kom.
  2. Rasp de bevroten boter over de bloem en roer dit er doorheen.
  3. Giet hier maximaal 150 ml water bij en mix het mengsel tot een gelijkmatig deeg.
  4. Kneed het deeg tot een bal en leg het gedurende zestig minuten afgedekt in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer één centimeter.
  6. Vouw de deeglap in drieën en rol het vervolgens weer uit tot een lange lap.
  7. Vouw het nogmaals in drieën en leg het weer zestig minuten in de koelkast. Herhaal dit tweemaal.
  8. Rol het deeg uit en prik er gaatjes in met een vork.
  9. Vet een taartvorm in met wat boter.
  10. Rol de deeglap vervolgens om met een deegroller en rol het daarna met de gaatjes naar beneden uit in de taartvorm.
  11. Plaats de taartvorm ongeveer dertig minuten lang in de koelkast.
  12. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  13. Plaats de taartvorm met het deeg in de oven en laat dit twintig minuten bakken.
  14. Klop het ei en de eidooier lichtjes op.

  15. Breek de pure chocolade in grove stukken en laat het au bain-marie of in de magnetron smelten.

  16. Voeg vervolgens de crème fraîche en de poedersuiker toe aan de gesmolten chocolade. Laat dit mengsel afkoelen.

  17. Stel de oven nu in op 180 graden.

  18. Giet de helft van het chocolademengsel over het deeg en meng de rest van de chocolade met de geklopte eieren.

  19. Giet het tweede chocolademengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig.

  20. Leg de peren op dit chocolademengsel en druk ze een beetje aan.

  21. Plaats de chocoladetaart in de oven en bak hem in ongeveer twintig minuten gaar.

Chocoladetaart met hazelnoten en zonder bloem

Eet je glutenvrij of houd je gewoon erg van hazelnoten? Maak dan dit lekkere chocoladetaart recept, waarbij geen bloem maar hazelnootmeel wordt gebruiktm

Ingrediënten

  • 275 g lichtbruine basterdsuiker 
  • 150 g boter + extra voor invetten
  • 150 g pure chocolade
  • 125 g hazelnootmeel
  • 35 g cacaopoeder + 1 eetlepel extra
  • 80 ml heet water
  • 4 eieren

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt een beetje boter en vet de taartvorm in.
  3. Leg vervolgens een vel bakpapier op de bodem tot over de randen.
  4. Meng 35 g cacaopoeder met heet water in een grote kom tot een glad papje.
  5. Breek de pure chocolade in stukken en meng dit door het cacaopoeder mengsel.
  6. Scheid de eidooiers van de eiwitten en smelt de boter.
  7. Roer vervolgens de eidooiers samen met de boter, de suiker en het hazelnootmeel door het chocolademengsel.
  8. Klop de eiwitten stijf en voeg ze in twee porties toe aan het chocolademengsel.
  9. Giet het beslag in de taartvorm en plaats de chocoladetaart in de oven. Laat dit ongeveer een uur bakken totdat de taart gaar is.
  10. Haal de taart uit de oven en laat hem ongeveer vijftien minuten afkoelen in de taartvorm.
  11. Haal de taart vervolgens uit de vorm en laat het nog even op een roester helemaal afkoelen.
  12. Strooi de eetlepel cacaopoeder ter garnering over de chocoladetaart en serveer.

Chocoladetaart bewaren

Maak je een chocoladetaart voor een verjaardag of een ander feestje? Dan kan het soms handig zijn om de taart van tevoren al te maken. Je kunt de chocoladetaart één dag van tevoren bereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. De taart is de volgende dag dan nog helemaal goed en behoudt ook zijn smaak. Als je de taart op de dag zelf hebt bereid en nog wat stukken over hebt, kun je dit dus ook de volgende dag nog eten mits je de taart in de koelkast zet.

Meer chocoladetaart recepten

Ben je op zoek naar nog meer chocoladetaart recepten? Dan kun je ook eens een kijkje nemen op Chocoladetaartrecepten.nl. Hier vind je heel veel verschillende varianten op het basis chocoladetaart recept, zoals de Duitse of Amerikaanse chocoladetaart, een chocoladetaart met pecannoten en dadels of een lekkere chocolade pannenkoekentaart. Elke maand worden er weer een aantal nieuwe chocoladetaart recepten op deze website geplaatst. Zo kom je altijd weer fijne chocolade recepten tegen die de ingrediënten bevatten die jij lekker vindt!

Eet smakelijk!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6727x
Toegevoegd: 21-12-2015 17:31
Gewijzigd: 14-01-2016 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2240 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!