Appeltaart

Appeltaart recept | verschillende recepten

AppeltaartAppeltaart is een heerlijke taart die vaak wordt opgediend bij de koffie of als nagerecht. De taart bestaat uit een eenvoudig soort deeg met een appelvulling. Vaak worden er suiker, kaneel, krenten en rozijnen aan de appeltaart toegevoegd, maar er zijn allerlei verschillende appeltaart recepten. Ben jij op zoek naar een lekker appeltaart recept? Bekijk dan de recepten in dit artikel!

Appeltaart: traditie in Nederland

Het eerste appeltaart recept in Nederland is geschreven in de 16e eeuw en het is nog steeds een ware traditie. Ondanks de verschillende varianten op de Hollandse appeltaart, blijft de basis nog steeds vrijwel hetzelfde. Het deeg en de appelvulling zijn twee belangrijke ingrediënten die de appeltaart veel smaak geven. Op verjaarden en bij andere feesten kun je vaak kiezen voor een lekkere punt appeltaart met slagroom en ook in restaurants is deze lekkernij erg populair.

Welke appels kun je het beste gebruiken?

Aangezien appels de grootste smaakmakers zijn van de appeltaart, is het belangrijk dat je de juiste appels uitkiest. De meeste appeltaart recepten bestaan uit fris-zure appels, soms ook in combinatie met handappels. Het voordeel van de fris-zure appels is dat ze niet snel in moes veranderen in de oven. Ze blijven juist hard en ook gris van smaak. In sommige gevallen worden er nog wel stukjes zoete appel op de appeltaart gelegd als decoratie of een gehele zoete appel.

Basis appeltaart recept

Het basis appeltaart recept is het gewone recept voor appeltaart zonder toevoegingen. Uiteraard kun je deze appeltaart wel een andere smaak geven door er een paar ingrediënten aan toe te voegen.

Ingrediënten

  • 150 g boter + boter voor invetten
  • 250 g bloem
  • 80 g suiker
  • 8 appels
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • snufje kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Kneed boter, bloem en eieren goed door elkaar, zodat het een deeg wordt.
  3. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze vervolgens in blokjes.
  4. Mix de appels met de suiker en een snufje kaneel.
  5. Vet een taartvorm in met boter.
  6. Rol het deeg uit en leg dit in de taartvorm.
  7. Schep vervolgens de vulling hierin en druk dit goed aan.
  8. Versier de bovenkant van de taart met wat restjes deeg.
  9. Zet de taart in de oven en laat dit in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin worden.

Hollandse appeltaart recept

Wil je een echte Hollandse appeltaart maken? Gebruik dan dit appeltaart recept voor Hollandse appeltaart!

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg een vel bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de randen in met boter. Je kunt ook de gehele taartvorm met boter insmeren
  3. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze vervolgens in plakjes.
  4. Mix de margarine, boter, suiker, vanillesuiker en zout in een kom tot een luchtige massa.
  5. Voeg daarna de één ei toe en mix het tot een egaal beslag.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng het geheel tot een samenhangend deeg.
  7. Leg de helft van het deeg in de taartvorm en schep hier vervolgens de helft van de appels op.
  8. Bestrooi de laag appels met één eetlepel kaneel.
  9. Schep de rest van de appels in de taartvorm en strooi hier de rest van het kaneel overheen.
  10. Rol de andere helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  11. Snijd hier één lange stook uit voor langs de rand van de taartvorm en acht stroken van ongeveer anderhalve centimeter breed.
  12. Leg de lange strook langs de rand van de taartvorm en de andere stroken over de appelvulling in een soort ruitpatroon.
  13. Klop het andere ei los en bestrijk de taartstroken en de rand hiermee.
  14. Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer anderhalf uur gaar en goudbruin.

Toffee appeltaart van Jamie Oliver

Een heerlijke variatie op de gewone appeltaart: toffee appeltaart van Jamie Oliver. Lekker zoet en toch fris!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 120 g boter
  • 250 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • 4 appels
  • 2 eidooiers
  • 2 blikken gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels melk
  • 8 g vanillesuiker
  • 1/2 citroenrasp

Bereidingswijze

  1. Mix de boter met de poedersuiker en het zout.
  2. Kneed hier vervolgens de bloem, eidooiers, citroenrasp en vanillesuiker doorheen.
  3. Meng ook de twee eetlepels melk door het deeg en kneed het tot een mooie bal.
  4. Bestrooi de bal met wat bloem en verpak het in wat keukenfolie. Leg het daarna gedurende een uur in de koelkast.
  5. Daarna snijd je het deeg in plakjes en leg je dit op de bodem en de wanden van de taartvorm.
  6. Druk de plakken goed aan en snijd de randen nog wat bij.
  7. Zet de vorm een uur lang in de vriezer.
  8. Verwarm de over voor op 180 graden.
  9. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
  10. Bestrooi de plakjes appel aan beide kanten met poedersuiker.
  11. Pak de taartvorm uit de vriezer en smeer de karamel uit de blikken gecondenseerde melk over het deeg.
  12. Leg hier vervolgens de plakjes appel op en giet eventueel sap van de appels hier overheen.
  13. Plaats de taart in de oven en bak hem ongeveer 40 minuten totdat de bodem krokant is en er een laag toffee op de appels zichtbaar is.
  14. Serveer de toffee appeltaart met vanille-ijs.

Glutenvrije appeltaart

Ben je allergisch voor gluten of eet je altijd glutenvrij? Ook dan kun je appeltaart eten! Probeer eens dit heerlijke glutenvrije appeltaart recept.
Ingrediënten
  • 175 g koude margarine
  • 250 g glutenvrij meel of 150 gram rijstemeel + 100 gram boekweitmeel
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 kg fris-zure appels
  • 50 g rozijnen
  • Suiker
  • Abrikozenjam
  • Citroensap
  • Kaneel

Bereidingswijze

  1. Mix het glutenvrije meel in een kom samen met de basterdsuiker.
  2. Voeg de margarine toe aan dit mengsel en kneed of mix het geheel tot een deeg.
  3. Warm de oven voor op 160 graden.
  4. Vet de taartvorm in met wat margarine.
  5. Bedek de bodem en de wanden van de taartvorm met driekwart van het deeg.
  6. Was de rozijnen met wat water.
  7. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in plakjes.
  8. Voeg suiker, citroensap en kaneel aan de plakjes appel toe.
  9. Leg de appelplakjes over de deegbodem in de taartvorm en strooi de gewassen rozijhnen hiertussen.
  10. Rol de rest van het deeg uit en snijd er stroken uit.
  11. Versier de taart met deze stroken in een soort ruitpatroon.
  12. Plaats de taart in de oven en bak hem ongeveer 50 tot 60 minuten totdat de taart gaar en lichtbruin is.
  13. Laat de appeltaart afkoelen en verwijder vervolgens de taartvorm.
  14. Bestrijk de bovenkant van de taart met abrikozenjam en serveer.

Vegan appeltaart

Als je veganistisch bent, zijn er een heleboel producten in een normale appeltaart die je niet eet. Met dit heerlijke vegan appeltaart recept kun je toch genieten van een lekker punt appeltaart.

Ingrediënten

  • 110 ml kokosolie
  • 330 g (spelt)meel
  • 1 kg fris-zure appels
  • 5 verse dadels
  • 55 g rozijnen
  • 2 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2,5 theelepel bakpoeder (wijnsteen)
  • 2 theelepels kaneel
  • 0,5 theelepel zout
  • Rasp van een citroen
  • Jam om de taart te bestrijken

 Bereidingswijze

  1. Week de dadels en rozijnen in warm water gedurende ongeveer vijf minuten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Snijd de dadels zo fijn mogelijk of maal ze fijn.
  4. Kneed de kokosolie, meel, dadels, water, bakpoeder, halve citroenrasp en zout in een grote kom.
  5. Voeg eventueel nog wat water toe, als het deeg te droog blijft. Kneed hier vervolgens met je handen een bal van en leg dit in de koelkast.
  6. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vervolgens in blokjes.
  7. Meng de blokjes appel in een kom samen met de rozijnen, kaneel, citroensap en het resterende citroensap.
  8. Haal het deeg uit de koelkast en leg ongeveer 2/3 hiervan op de bodem en de wanden van de taartvorm.
  9. Bestooi de deegbodem met twee eetlepels havermout.
  10. Schep vervolgens het appelmengsel in de taartvorm.
  11. Rol de rest van het deeg uit en maak hier stroken van. Versier vervolgens de bovenkant van de taart hiermee.
  12. Smeer de bovenkant van de stroken deeg in met een beetje jam.
  13. Plaats de appeltaart in de oven en bak het gedurende 50 minuten totdat de taart goudbruin ziet.

Appeltaart bewaren

Veel mensen vragen zich af hoe en of je een appeltaart kunt bewaren. Voor een verjaardag of een feestje kan het soms namelijk handig zijn om de appeltaart van tevoren te maken en het kan zijn dat je wat restjes over houdt. Je kunt een zelfgemaakte appeltaart ongeveer één dag afgedekt bewaren in de koelkast.

Meer appeltaart recepten

Wil je nog meer varianten vinden op het normale appeltaart recept? Dan kun je ook eens een kijkje nemen op de website Appeltaartrecepten.com. Hier vind je informatie over de appeltaart en een aantal heerlijke recepten. Elke maand worden er wel weer een aantal nieuwe appeltaart recepten op deze website geplaatst en je kunt dus blijven variëren!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2817x
Toegevoegd: 21-12-2015 15:12
Gewijzigd: 29-12-2015 15:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2220 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!