tomatensoep

Recept tomatensoep, zo maak je het

tomatensoepZin om lekkere tomatensoep klaar te maken? In dit artikel vind je verschillende recepten om zelf verse tomatensoep klaar te maken.

To­ma­ten­soep met ver­se ba­si­li­cum

Binnen een half uur lekkere tomatensoep met verse basilicum op tafel serveren aan je gasten? Het kan echt. Voor vier personen heb je het volgende nodig:

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 750 g rijpe tomaten
  • 2 tl paprikapoeder
  • 15 g verse basilicum
  • 750 ml groentebouillon (van tablet)

Keukenspullen

  • staafmixer

Bereidingswijze
Voor de tomatensoep met verse basilicum ga je als volgt te werk:

  • Je neemt de sjalotten en deze snipper je eerst in kleine stukjes. De knoflook maak je ook fijn en dan verhit je het samen in de soeppan. Je bakt het op een laag vuur tot het doorzichtig is.
  • Neem de tomaten en snijd deze in kwarten. Doe deze ook in de pan en bak ze dan ongeveer vijf minuten mee en doe er dan een beetje paprikapoeder bij.
  • Pak de basilicum en haal hier de blaadjes vanaf en stop de steeltjes in de pan bij de tomaten.
  • Doe de bouillon er nu bij en laat het dan tien minuten zachtjes koken en pureer het geheel dan met een staafmixer. Doe er dan een beetje peper en eventueel een beetje zout bij (naar eigen behoefte).
  • Op het laatst voeg je de basilicumblaadjes toe aan de soep en roer je het door elkaar. Verdeel nu de soep over de kommen en serveer heerlijk verse tomatensoep!

De tomatensoep is een heerlijk voorgerecht en daar kun je lekker stokbrood bij warm maken met bijvoorbeeld kruidenboter! Je kunt er ook zelf brood bij bakken in de oven of roosteren. Kortom, een fijn gerecht om snel klaar te maken en wat goed te combineren is met verschillende andere gerechten. Ook wanneer er gasten komen is het heerlijk om deze soep te maken, want de meeste mensen lusten wel tomatensoep. Er zijn verschillende soorten die je klaar kunt maken en daar gaan we nu verder op in.

Chinese tomatensoep

Heb je zin om Chinese tomatensoep klaar te maken? Dit neemt ongeveer twee uur in beslag en voor acht personen heb je het volgende nodig:

  • 1 liter water
  • 1 liter tomatensap
  • 2 kipfilets
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • 6 el suiker
  • 4 el ketjap (manis)
  • 2 el azijn
  • 1 borrellepeltje sambal
  • 1 borrellepeltje djahe (gemberpoeder)
  • 1 borrellepeltje sereh (citroengras)
  • 2 el maïzena
  • Handje vol mihoen

Bereidingswijze
Voor de Chinese tomatensoep ga je eerst de kipfilet in blokjes snijden als voorbereiding. Dan kun je met de echte bereiding beginnen:

  • Neem de ui en ga deze roerbakken tot deze glazig is.
  • Voeg vervolgens het vlees toe en bak het even aan.
  • Neem de knoflook en de tomatenpuree en voeg deze toe.
  • Je blust het geheel nu af met een liter water en dan voeg je de bouillonblokjes toe. Het mag nu een uur zachtjes op blijven staan.
  • Vervolgens haal je na een uur het vlees uit de bouillon.
  • Dan voeg je een liter tomatensap toe en breng het dan rustig aan de kook.
  • Je neemt het vlees en zet dit in een apart schaaltje.
  • Neem een andere schaal en doe daar de suiker, de ketjap, de azijn, de sambal, de djahe en sereh in en roer het door elkaar en doe dit in de tomatenbouillon.
  • Roer nu de maïzena door een kopje koud water. Zorg dat het een gladde massa wordt en voeg het toe aan je soep.
  • Doe er nu mihoen in en laat alles twintig minuten doorkoken (zachtjes).
  • Voeg dan het vlees toe en dan kun je heerlijk van de Chinese tomatensoep genieten.

Romige tomatensoep met balletjes

Voor de romige tomatensoep met balletjes voor vier personen heb je het volgende nodig:

  • 1 kg rijpe tomaten (of 1 kg gepelde tomaten)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse tijm
  • een snufje suiker
  • 100 ml slagroom
  • voor de gehaktballetjes:
  • 100 g rundergehakt
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze
De romige tomatensoep met balletjes ga je als volgt klaarmaken:

  • Je neemt het rundergehakt en dit doe je in een kom. Kneed er vervolgens ook de ui, eierdooier en de komijn doorheen.
  • Je zet de kom dan minimaal een kwartier in de koelkast.
  • In de tussentijd kun je de tomaten wassen en dan verwijder je alvast de harde kern uit de tomaten en je snijdt ze in stukjes.
  • Je kunt de ui alvast fruiten in de olijfolie. Doe er ook een beetje knoflook, blokjes tomaat en tomatenpuree bij.
  • Je neemt het laurierblad en dat bind je op met een takje tijm. Dan kun je het op smaak brengen met een beetje zout en suiker.
  • Voeg vervolgens 250 ml water toe en breng het geheel dan aan de kook en zet het dan op lager vuur. De deksel kan dan van de pan en dan kan het een kwartier even sudderen.
  • Als de soep gaat koken dan kun je in de tussentijd de balletjes maken.
  • Je rolt met de hand kleine balletjes van het gehakt.
  • Dan verhit je de olijfolie in de pan en daar doe je de balletjes in tot ze gaar zijn.
  • Het geheel kan op smaak worden gebracht met zout en met peper.
  • Het takje tijm en het laurierblad mogen er nu uit worden gehaald.
  • De soep kun je nu pureren met een staafmixer. Doe er dan een beetje slagroom bij en dan kun je het nog verder op smaak brengen met zout en peper (indien gewenst).
  • De balletjes kunnen nu in de tomatensoep en dan laat je alles ongeveer vijf minuten goed warm worden.

Snelle tomatensoep met witte bonen

Voor de snelle tomatensoep met witte bonen die je kunt bereiden, heb je voor zes personen het volgende nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g tomaten, in stukjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 pot witte bonen (400 g), uitgelekt
  • klein handje selderijblad, fijngesneden

Bereiden
Voor de snelle tomatensoep met witte bonen ga je als volgt te werk:

  • Je verwarmt eerst de olie in een grote pan en daarin bak je dan de knoflook, de uien en de tomaten (dit duurt ongeveer vijf minuten).
  • Neem dan de bouillon en giet deze er alvast bij en laat het dan ongeveer vijf minuten rustig doorkoken (blijf er wel bij, zodat je af en toe kunt roeren).
  • Je gaat nu de tomatensoep pureren met een staafmixer. Als je dat wil kun je het eventueel nog afgieten met een zeef.
  • Je voegt dan de bonen en de selderij toe en dan verwarm je de soep goed, voordat je hem gaat serveren.

Serveer de soep als deze lekker warm is met bijvoorbeeld brood. Dit brood kun je dan lekker in de soep soppen! Smakelijk eten!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2557x
Toegevoegd: 23-12-2016 16:59
Gewijzigd: 31-01-2017 23:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!