Voorgerechten kerst, 10 recepten
Ga je met de kerst aan de slag in de keuken? In dit artikel vind je tien voorgerechten die je met de kerstdagen kunt bereiden.
Voorgerechten, algemeen
Wanneer je een kerstdiner moet bereiden of een andere maaltijd moet verzorgen stem de gangen van het eten op elkaar af. Als je een enorm voorgerecht serveert is de kans erg groot dat het hoofdgerecht voor de helft niet op gaat en ook minder lekker smaakt omdat de gasten al behoorlijk verzadigd zijn. Houd daar bij alles wat je doet op het gebied van het samenstellen van een etentje rekening mee. Ook met het feit dat mensen minder eten, omdat ze gezonder willen leven en zich energieker willen voelen moet je rekening houden.
Je kunt veel diverse gangen opdienen, maar maak de porties niet zo groot. Voor kinderen dien je sowieso kleinere porties te maken. Wat nog veel eenvoudiger werkt is het serveren van gerechten op schalen en deze op tafel plaatsen, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Geen gedoe met het fraai opdienen van een bordje voor elke gast apart, maar de schalen met eten op tafel zetten. Op die manier kan de kok zelf ook gezellig aan tafel zitten en genieten van de gasten en het eten. Een gezellig gedekte tafel is erg prettig, maar teveel toeters en bellen zorgen ervoor dat het belangrijkste, het samenzijn en van elkaar genieten, niet wordt bereikt door teveel gedoe er omheen.
Voorgerechten kerst
Onderstaand volgen enkele voorgerechten die je eenvoudig zelf kunt bereiden. Je dient zelf te bekijken of het een beetje past in de "sfeer" van de andere gerechten van het kerstdiner en uiteraard houd je rekening met de smaak van de gasten en vooral als er kinderen bij aanwezig zijn. Je wil namelijk dat iedereen lekker zit te smullen van jouw gerechten. Sommige voorgerechten kun je geruime tijd voor het eten klaarmaken zoals soep, andere gerechten moeten meteen na de bereiding worden opgediend. Houd daar rekening mee als je het menu samenstelt wat tijdens jouw kerstdiner het meest praktisch is en uiteraard ook wat je lekker vindt.
- Een pasteitje met champignonragout, kippenragout of rundvleesragout. Je kunt de ragout in blik kopen, bij de slager halen en je kunt ook zelf ragout maken, dat kun je gerust een dag voor het kerstdiner doen. Kies je voor kippen/champignonragout dan heb je voor 4 pasteitjes de volgende ingrediënten nodig: 4 bakjes van bladerdeeg, 30 gram boter, 30 gram bloem, 150 gram kipfilet, peper en zout, 100 gram champignons, een half tablet kippenbouillon, peterselie (fijn gehakt), water en een scheutje koffiemelk. Maak naast de ragout ook de pasteitjes (van bladerdeeg) goed warm in de oven op 200 graden, anders koelt de ragout erg snel af. Voor kinderen, maar ook als je kleine hapjes wilt maken kun je kleine pastei vormpjes van bladerdeeg nemen. Leg naast de pasteitjes wat slabladeren en tomaat.
- Carpaccio, een heerlijk voorgerecht dat snel klaar is. Carpaccio koop je in plakjes en deze leg je op een schaal. Je maakt vervolgens een dressing van azijn, olie, peper en zout. Deze dressing druppel je over de carpaccio. Je serveert de carpaccio met bijvoorbeeld rucola. Ten slotte leg je dunne plakjes Parmezaanse kaas op de carpaccio.
- Serveer gesneden stokbrood met kruidenboter.
- Een kopje of kom soep of bouillon is een prima voorgerecht en een pan soep of bouillon kan ruim tevoren worden gemaakt. Maak geen goed gevulde soep, want dat is een maaltijd op zich.
- Een fleurig en eenvoudig voorgerecht is het fleurige torentje van tomatenringen. Tussen de ringen zit makreel en op de top liggen stukjes komkommer. Serveer dit gerecht met geroosterd brood.
- Geroosterde peren met geitenkaas en dressing voor 8 personen. Je hebt nodig: 150 gram sla (gemengde sla), 60 gram pijnboompitten, zonnebloempitten en/of pompoenpitten, 5 handperen, citroensap, 30 gram boter, 2 eetlepels honing en 350 gram geitenkaas. Voor de dressing heb je nodig: 4 eetlepels citroensap, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel mosterd, 4 eetlepels walnotenolie, 5 eetlepels extra vergine olijfolie, peper en zout. Je begint met het roosteren van de pitten in de koekenpan. Maak vervolgens de dressing. Was en snijd de peren. Vermeng de plakken peer met citroensap. Doe boter in de koekenpan en bak de plakken peer maximaal 4 minuten. Doe wat honing over de plakken peer en laat het karamelliseren, draai af en toe de plakken om. Leg sla op de borden en doe er wat dressing overheen, bewaar een beetje dressing. Leg de plakken peer op de sla, brokkel de geitenkaas over de peren en vervolgens gaan de pitten er op. De overgebleven dressing gaat over het eindresultaat.
- Een feestprikker als voorgerecht, daarvoor heb je het volgende nodig: een stuk kaas, blauwe druiven, een kiwi en een mandarijn. Snijd de kaas in dobbelsteentjes, was de druiven, schil de kiwi en doe alles in een kom. Pel de mandarijn en verdeel deze in partjes en doe ook deze partjes in de kom. Neem een lange prikker en steek om en om de druiven, de stukjes kaas, de stukjes kiwi en een partje mandarijn aan de prikker. Maak de prikker nog feestelijker door er een kerstlintje omheen te doen. Laat het uiteinde van de prikker over de rand van de schaal uitsteken, dan kunnen de gasten de prikker eenvoudiger van de schaal nemen. Hoeveel fruit en kaas je nodig hebt hangt af van het aantal gasten, maar je kunt eenvoudig wat prikkers extra maken als je tekort komt.
- Maak witte muizen als voorgerecht. Je hebt nodig: eieren, spaghetti, slabladeren, worteltjes, ½ eetlepel mayonaise, bieslook, maggi, zwarte peperkorrels. Breek de spaghettistengels doormidden, kook de eieren hard en doe de spaghettistengels er even bij. Laat eieren en spaghetti respectievelijk afkoelen en uitlekken. Was de sla en leg de bladeren op een bordje, rasp en snijd de worteltjes in dunne plakjes. Pel de eieren en snijd ze in de lengte door. Haal de dooiers eruit en doe die in een kom. Prak de dooiers fijn doe er mayonaise, bieslook en maggi naar smaak bij. Het mengsel gaat nu in de halve eieren, leg vervolgens de eieren met de bolle kant naar boven op het blad sla. Maak een staartje van de spaghettisliert. Maak van de peperkorrels de oogjes van het muisje (let op dat kleine kinderen de korrels niet per ongeluk opeten). Maak van de plakjes wortel de oren van de muis.
- Serveer een heerlijk kaasplankje, eenvoudig en lekker.
- Succes verzekerd met een kipcocktail als voorgerecht, die je 's ochtends kunt maken en koel moet bewaren. Je hebt nodig voor 4 personen: 200 gram kipfilet, bouillonblok, sla, blik mandarijnen, 1 dl slagroom, 1 dl mayonaise, ½ dl sap van de mandarijnen uit blik, citroensap, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel worcestershiresaus, 10 halve walnoten. Gaar de kip in een pan water met bouillonblok. Laat geheel daarna afkoelen. Klop de room bijna stijf en voeg de mayonaise, de worcestershiresaus, het sap van de mandarijnen, de citroensap en een beetje zout toe. Meng dit alles. Voeg de mandarijnen en de gehakte walnoten toe. Houd enkele stukjes walnoot apart. Leg een blad sla in een glas, verdeel de kip over de glazen, doe de saus erbij en maak het geheel af door een stukje mandarijn en een stukje walnoot bovenop te leggen.