Bootverzekering boot die zinkt

Bootverzekering afsluiten

Bootverzekering boot die zinktBen je in het bezit van een boot? Een bootverzekering afsluiten kan dan een goede keuze zijn. Wettelijk gezien is het niet verplicht voor bezitters van boten om deze verzekering af te sluiten, maar zonder een bootverzekering moet je schade aan derden en aan je eigen boot zelf vergoeden. We vertellen je in dit artikel meer over de verschillende soorten bootverzekeringen en het afsluiten van een bootverzekering.

Welke soorten bootverzekeringen zijn er?

Net als bij het verzekeren van je auto kun je bij het afsluiten van een bootverzekering kiezen uit drie verschillende soorten, namelijk de WA bootverzekering, de WA beperkt casco bootverzekering en de all risk bootverzekering. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen deze drie bootverzekeringen.

WA bootverzekering

De WA bootverzekering vergoedt net als een WA autoverzekering de schade die je veroorzaakt aan andere boten. Hiermee kun je voorkomen dat je zelf voor hoge kosten komt te staan, als je schade aan een andere boot veroorzaakt. Het is het goedkoopste soort bootverzekering dat je kunt afsluiten. Als je zelf niet een erg dure boot heeft, kan het zijn dat je er weinig belang aan hebt dat de schade aan je eigen boot wordt vergoed. In dat geval kun je het beste een WA bootverzekering afsluiten.

WA beperkt casco bootverzekering

Met een WA beperkt casco bootverzekering ben je niet alleen verzekerd tegen schade die je veroorzaakt bij andere boten, ook wordt de schade aan jouw boot vergoed in bepaalde situaties. Het gaat hier bijvoorbeeld om schade bij brand, blikseminslag of een storm. Hiervoor betaal je daarom wel iets meer dan voor een WA bootverzekering. Houd er rekening mee dat een WA beperkt casco verzekering niet de schade aan je eigen boot vergoed die wordt veroorzaakt door een ongeval.

All risk bootverzekering

Zoek je een verzekering die zowel schade aan derden als schade aan jouw eigen boot in alle mogelijke situaties dekt? In dat geval kun je het beste een all risk bootverzekering afsluiten. De premie van deze verzekering is wel het hoogst, maar het is verstandig om voor deze verzekering te kiezen als je een dure boot hebt aangeschaft. Hiermee wordt dus ook de schade aan jouw boot vergoed die is ontstaan door een ongeval. Alleen als er sprake is van opzet of als je tijdens het ongeval onder invloed was van verboden middelen, keert de verzekeraar geen schadevergoeding uit.

Wanneer is een bootverzekering verplicht?

Zoals we eerder al noemden is het afsluiten van een bootverzekering niet verplicht volgens de wet. Het komt echter wel vaak voor dat een jachthavenexploitant, een wedstrijdorganisatie of een watersportvereniging het afsluiten van een bootverzekering verplicht stelt. Heb je echter een goede aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? In sommige gevallen dekt deze verzekering de schade aan derden en is het niet nodig om een bootverzekering af te sluiten. Hiervoor geldt vaak wel de regel dat de motor van je boot maximaal 4pk mag zijn. Als je in het bezit bent van een boot met een motor van meer dan 4pk, is het dus altijd beter om een bootverzekering af te sluiten.

Bootverzekeringen vergelijken

Weet je wat voor soort bootverzekering je wilt afsluiten? Vraag dan niet direct de eerste de beste verzekering aan, maar vergelijk bootverzekeringen van diverse verzekeraars. Per aanbieder kunnen de premies namelijk nogal verschillend zijn. Op de websites van de verzekeraars kun je de premies berekenen door je gegevens en wensen aan te geven. Vervolgens kun je onderzoeken welke verzekeraar de goedkoopste bootverzekering aanbiedt. Echter is het ook mogelijk om de bootverzekeringen te vergelijken op een vergelijkingssite. Hier vul je eenmalig een formulier in en je krijgt vervolgens een overzicht van bootverzekeringen bij verschillende verzekeraars met de bijbehorende prijzen. Soms kun je ook van een korting profiteren als je de verzekering afsluit via de vergelijkingssite.

Hoe kun je een bootverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een bootverzekering kun je in twee tellen doen zodra je de premie hebt berekend. Het enige wat je hoeft te doen is bevestigen dat je het eens bent met de premie. Vervolgens krijgt de desbetreffende verzekeraar jouw aanvraag binnen en in de meeste gevallen wordt deze goedgekeurd. Het controleren van de aanvraag neemt meestal maximaal een paar dagen in beslag. Als de verzekeraar jouw aanvraag heeft goedgekeurd, krijg je hiervan een bevestiging binnen. Vanaf dat moment gaat de bootverzekering direct in. De polis kan de verzekeraar eventueel later nog versturen via e-mail of post.

Aanvullende verzekeringen

Je kunt een bootverzekering afsluiten voor schade aan andere boten en eventueel ook aan jouw boot, maar er zijn ook andere verzekeringen die handig kunnen zijn als je in het bezit bent van een boot. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een inboedelverzekering aan te vragen waarmee je de inboedel in je boot verzekerd. Dit zijn de materialen die te verhuizen zijn. Verder kan het goed zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Daarmee wordt juridische hulp vergoed, als dat in een bepaalde situatie nodig mag zijn.

Bootverzekering opzeggen

Het opzeggen van een bootverzekering kan vaak al heel gemakkelijk door enkel een aangetekende brief naar je verzekeraar te versturen. In de brief geef je aan dat je de verzekering wilt opzeggen. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van één maand en je kunt vaak op elk gewenst moment opzeggen. In sommige gevallen is het mogelijk om de bootverzekering per direct op te zeggen. Dit kan bijvoorbeeld als je je boot hebt verkocht of als de verzekeraar de premie heeft verhoogd of een nadelige wijziging heeft aangebracht in de voorwaarden. Geef dan ook direct in de aangetekende brief aan waarom je de bootverzekering wilt opzeggen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 9862x
Toegevoegd: 01-10-2015 20:23
Gewijzigd: 03-10-2015 11:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!