vrouw met bronchospasme

Bronchospasme wat is dat?

vrouw met bronchospasmeHeb je wel eens van bronchospasme gehoord? Het is een aandoening waarbij het gaat over een verkramping van de spieren rondom je luchtpijp. In dit artikel kom je meer over bronchospasme te weten, lees daarom snel verder.

Bronchospasme

Bij bronchospasme gaat het over een verkramping van je spieren rondom de luchtpijp. Dit houdt in dat je luchtpijp dus dicht wordt geknepen. Dit is een erg akelig gevoel en kan erg bedreigend voelen. Astma is een voorbeeld van een ziekte met ernstige bronchospasmen. Maar er bestaan ook geneesmiddelen die bronchospasmen als bijwerking hebben. Geen pretje om dat te ervaren, maar sommige mensen maken het regelmatig mee.

Bronchospasme, wanneer komt het voor?

Iedereen kan met bronchospasme te maken krijgen. Op alle leeftijden kan het voorkomen. Het kan onder verschillende omstandigheden voorkomen en het is vaak tijdelijk. Toch kan het een langere tijd duren voordat je weer normaal adem kunt halen.

Bronchospasme oorzaken

Er bestaan veel verschillende oorzaken voor bronchospasme. Sommige mensen krijgen met een bronchospasme te maken en hebben het nog nooit eerder gehad. Vaak ligt er een fysieke aandoening aan ten grondslag en dan is het belangrijk dat een bronchospasme wordt behandeld. Een bronchospasme kan veroorzaakt worden door een allergische reactie, maar het kan ook veroorzaakt worden door het autonome zenuwstelsel. COPD, astma en emfyseem kunnen oorzaak zijn van een bronchospasme. Ook allergische reacties op stoffen of een anafylactische shock, kunnen samen gaan met bronchospasmen.

Bronchospasme symptomen

Bij een bronchospasme gaat het over een ongewone vernauwing of een vernauwing van de luchtwegen. Mensen met astma, een chronische longziekte en ook andere mensen kunnen een bronchospasme ervaren. Als het gaat over milde bronchospasme symptomen, dan verdwijnen deze zonder medisch ingrijpen. Als er sprake is van ernstige bronchospasme symptomen, dan is er dringend medische zorg nodig.

  • Normaal gesproken stroomt de lucht vrij door je longen als je inademt.
  • Bij een bronchospasme heeft de lucht het moeilijk, omdat er sprake is van vernauwde luchtwegen.
  • Wanneer de lucht verder wil, dan kan dat een piepend of fluitend geluid veroorzaken. Dit is een bronchospasme symptoom, het uit zich vaak door een piepende ademhaling.
  • Andere mensen kunnen de piepende ademhaling vaak ook horen, het treedt vaak op bij het inademen van de lucht.
  • Je ervaart dan een bronchospasme en dit kan zorgen voor pijn, druk of een beklemming op de borst.
  • De pijn op de borst kan erger worden en als dat wordt ervaren is er meteen medische hulp nodig.
  • Iemand met een bronchospasme heeft vaak pijn en kan erg kortademig zijn. Hoe ernstig het is hangt af van de mate van de luchtwegvernauwing.
  • Hoesten is ook een symptoom dat bij een bronchospasme hoort. Dit kan terugkeren of aanhouden. Soms moet er dan ook iets door een arts voor worden geschreven, zodat de benauwdheid afneemt en de luchtwegen weer vrij worden.

Bronchospasme en allergie

Als je een allergie hebt, kunnen je luchtwegen daar op reageren. Als je dan de allergie veroorzakende stof inhaleert, komt de stof binnen en wordt er een bronchospasme ontwikkeld. Je bent namelijk allergisch en je lichaam reageert er dus ook erg heftig op. Vaak gaat het over pollen, huidschilfers, voedsel, schimmels of stoffen. Mensen met astma hebben het vaak toch al sneller benauwd en zijn gevoeliger voor een allergie. In de zomer kunnen ze daar veel last van hebben, omdat het vaak samen gaat met hooikoorts. Maar in de wintermaanden is het vaak de verwarming die aan gaat en is er sprake van grote temperatuurschommelingen tussen binnen en buiten. Ook dan kunnen de klachten optreden. Het is belangrijk bij mensen met astma of een andere longaandoening om het goed in de gaten te houden en om er voor te zorgen dat je altijd medicatie bij de hand hebt. Als je al eens een bronchospasme mee hebt gemaakt, dan wil je er de volgende keer snel weer uit komen en als je een inhalator bij de hand hebt, kan dat weleens snel werken. Soms voel je het aankomen in bijvoorbeeld een hoestbui en hopelijk kun je het dan voor zijn.

Bronchospasme en stress

Wanneer je regelmatig te maken hebt met een hoge mate van emotionele stress, kan dat zorgen voor episodes van bronchospasmen. Je hoeft hierbij niet perse een diagnose astma of een andere longaandoening te hebben. Een vernauwing van de longen kun je ook ervaren als je veel last hebt van stress, er doet zich dan een bronchospasme voor zonder dat je een longziekte hebt. De stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen thuis, op school of op het werk.

Bronchospasme en astma

Iemand met astma of een andere longaandoening kan snel een bovenste luchtweginfectie ontwikkelen. Deze doelgroep is dan ook meer vatbaar voor het ontwikkelen van een bronchospasme. Als je namelijk een virale infectie hebt, dan kan dat een astma aanval veroorzaken. De astma aanval kan daardoor ook erger worden, omdat de luchtwegen niet optimaal functioneren.

Behandeling bronchospasme

Bij een bronchospasme is het belangrijk dat je krachtige lichaamsbewegingen kunt maken. Een huisarts kan dat aanleren, zodat ook medicatie beter geïnhaleerd kan worden. Oefen nooit buiten in een droge of koude lucht, want dan is er juist meer kans om een bronchospasme te ontwikkelen.

Als je bijvoorbeeld bloot wordt gesteld aan sigarettenrook of een spuitbus, waar je niet tegen kunt, dan kun je een bronchospasme ontwikkelen. Je lichaam zal je dan ook moeten beschermen en daarom kun je als je lijdt aan een chronische longaandoening, maar beter zorgen dat je een bronchospasme meteen kunt behandelen. Daarvoor is er een inhalator die er voor kan zorgen dat je een bronchospasme de rug toe kunt keren. Je lichaam krijgt dan iets binnen zodat je luchtwegpijp minder zal vernauwen en waardoor je een bronchospasme hopelijk kunt verminderen of voorkomen.

Bronchospasme en arts

Een arts kan vaak vaststellen of dat het gaat over bronchospasme. Je kunt beschrijven wat je mee hebt gemaakt. Maar het kan soms ook zijn dat er medici in worden geschakeld bij een bronchospasme. Zij zien dan wat er gaande is en kunnen constateren dat het over een bronchospasme gaat. Zij zullen je dan ook informeren over wat je kunt doen en hoe je dit kunt behandelen. Helaas heb je het niet altijd zelf in de hand en zijn er soms toch artsen nodig om ervoor te zorgen dat je uit de benauwde positie wordt gehaald. Zorg dat je het kunt herkennen en wanneer je het aan voelt komen dat je iets bij de hand hebt, zodat het hopelijk vermindert en/of voorkomen kan worden. Een bronchospasme is erg akelig om mee te maken en ook eng, zeker de eerste keer. Praat er dan ook over met mensen en zorg dat anderen ook weten hoe zij moeten handelen als jij een bronchospasme hebt.

Bronchospasme en omgeving

Bij een bronchospasme is het van belang dat de omgeving ook weet hoe ze moeten handelen. Als jij een bronchospasme hebt, kun je niet zeggen wat er aan de hand is. Je hebt het benauwd en je hebt het moeilijk genoeg. Anderen kunnen je dan helpen en bijvoorbeeld je inhalator pakken wanneer je deze bij je draagt. Mensen waar je vaak bij bent, zowel thuis als op het werk, kun je maar beter inlichten over een bronchospasme. Het wil niet zeggen dat het een belemmering moet zijn op je werk of thuis, maar het is fijn om te weten dat anderen je kunnen helpen en weten wat er gaande is als jij een bronchospasme krijgt. Het is voor jou ook een geruststelling. Maar ook voor je omgeving is het fijn dat ze weten wat er is en wat zij kunnen doen. Mensen zullen schrikken als zij niet weten wat je hebt en je bijvoorbeeld hevig gaat hoesten of naar je keel grijpt wanneer je luchtpijp vernauwt. Ga zelf maar eens na wat jij zou doen als iemand dit zou krijgen, hoe zou je reageren? De kans is groot dat je schrikt en niet weet wat je moet doen. Het is daarom van belang dat je mensen hierover in gaat lichten, zodat zij je kunnen helpen. Het is belangrijk dat je in een dergelijke situatie weet wat je kunt doen. Je zult als omstander dan minder bang zijn als je weet wat er aan de hand is en als je weet hoe je kunt helpen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 6298x
Toegevoegd: 11-07-2016 13:08
Gewijzigd: 30-07-2016 23:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2891 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!