creditcards

Creditcard, doen of niet?

creditcardsEen betaalmiddel om te gebruiken kan de creditcard zijn. Wil je deze gebruiken? Het is goed om eerst meer informatie te hebben over de creditcard en dan kun je beslissen of je hem wel of niet wilt gebruiken voor bijvoorbeeld online betalingen.

Creditcard, wat is dat?

Veel mensen dragen altijd een creditcard bij zich in hun portemonnee. Maar wat is het eigenlijk? Het is eenvoudig te omschrijven: het is een plastic betaalmiddel en ziet eruit als alle andere pasjes. Je kunt er eenvoudig online betalingen mee verrichten en ook op vakantie wordt een creditcard vaak gebruikt. Sommige mensen gebruiken de creditcard als een soort lening. Het is namelijk zo dat het aankoopbedrag niet meteen van je rekening af wordt gehaald. Dit wordt pas aan het einde van de maand gedaan en juist daarin schuilt het gevaar.

Weetjes over de creditcard

Nog meer wat van belang is om te weten over een creditcard:

 • Sommige mensen denken dat een creditcard gratis is. Maar het is goed om te weten dat een creditcard bijna nooit gratis is. Als je gemak wilt hebben van een creditcard, dan moet je daar ook voor betalen. Vaak wordt er per jaar een vast bedrag gerekend wat je moet betalen. Het kan ook zijn dat je per maand of per drie maanden moet betalen voor het gebruik van een creditcard. Hoe dat is geregeld, hangt af van de regels van de bank of maatschappij waar jij een creditcard hebt afgesloten.
 • Doordat een creditcard als lening gezien kan worden, kun je verspreid betalen. Het bedrag wat jij dan uit hebt gegeven wordt niet in een keer van je rekening afgeschreven. Je kunt dan denken aan maandelijkse termijnen. Er is dan vaak wel eerst een overeenkomst nodig met een creditcard maatschappij. Je betaalt bij creditcard leningen net als bij andere leningen ook rente. Vaak zijn dit erg hoge rentes, dus ben wel goed op de hoogte hoeveel je moet betalen als je de creditcard gaat gebruiken als lening. Je kunt hierbij gerust denken aan percentages boven de 10%.
 • Bij een creditcard betaal je niet over alle aankopen rente. Je gaat pas rente betalen wanneer de betalingstermijn is verstreken, of wanneer jij de keuze hebt gemaakt om in termijnen te betalen.  

Creditcard aanvragen

De meeste mensen vinden het een voordeel dat een creditcard gezien wordt als een universeel betaalmiddel. Je kunt bijna overal betalen met een creditcard. De creditcard kan ook als borg dienen. Als het gaat over borg, dan wordt er geen betaling mee gedaan. De aanbieder heeft dan wel de zekerheid dat als er betaald moet worden dit via jouw creditcard geïnd kan worden. Niet iedereen hoeft een creditcard te hebben, voor sommige mensen is het niet aan te raden om een creditcard aan te vragen. Meestal is de creditcard gekoppeld aan een inkomen van de aanvrager. Als je snel geld uitgeeft dan is een creditcard niet altijd handig en verstandig, omdat de bestede bedragen aan het einde van de maand pas van de rekening worden gehaald. Je hebt dan geen overzicht van de betalingen en aan het einde van de maand wordt het bedrag ineens van je rekening gehaald. Sommige mensen komen daardoor steeds opnieuw in financiële problemen en voor hen is de creditcard dus minder geschikt. Weet van jezelf of jij de verleiding kunt weerstaan en je financiën de baas bent, voordat je een creditcard aanvraagt.

Voordelen creditcard

Een creditcard kan een groot aantal voordelen hebben, zoals:

 • Een creditcard wordt gezien als een universeel betaalmiddel. Het voordeel is dus dat je er over de hele wereld mee kunt betalen.
 • Met een creditcard kun je gemakkelijk online aankopen doen.
 • Je kunt dankzij de creditcard achteraf betalen als je nu even niet over het geld beschikt.
 • Je zou de creditcard in kunnen zetten als borg bij bijvoorbeeld hotels.

Nadelen creditcard

Net als voordelen heeft een creditcard ook mogelijke nadelen, zoals:

 • Een creditcard zorgt vaak voor een zeer hoge leenrente over het uitstaande saldo. Het is van belang dat je daar rekening mee houdt.
 • Een creditcard is erg fraudegevoelig, let daar dus goed mee op!
 • Als je met een creditcard contant geld op wil nemen dan kost dat geld.
 • Je geeft wellicht gemakkelijker geld uit met een creditcard ook als het geld niet op je rekening staat.
 • Wanneer je met een creditcard betaalt zie je dat niet meteen op je rekening afgeboekt worden, dat gebeurt pas op het einde van de maand. Je zou daardoor in financiële problemen kunnen komen als op het einde van de maand het tegoed niet voldoende is.

Creditcard in het buitenland

Je kunt de creditcard in het buitenland gebruiken, ook in de VS bijvoorbeeld of in Afrika. Het voordeel is dat je op vakantie aankopen kunt doen en bijvoorbeeld ook een hotel kunt betalen. Men heeft de garantie dat de betaling gedaan wordt omdat jij beschikt over een creditcard en je hoeft zelf geen contant geld mee te nemen.

Creditcard op internet

Steeds meer mensen doen online aankopen, de betalingen daarvoor worden vaak gedaan met een creditcard. Het is daarbij van belang dat je goed gaat kijken waar je je aankopen gaat doen en hoeveel je uit gaat geven. Het kan namelijk zijn dat je aan het einde van de maand ook veel rekeningen hebt en dan wordt ook het uitgegeven bedrag van je creditcard van de rekening afgehaald. Houd er dan ook rekening mee en zorg dat je een financieel overzicht hebt van hoeveel er aan het einde van de maand in totaal af wordt geboekt. Het is belangrijk te noteren wat je hebt gekocht, de hoogte van het bedrag en wanneer het geld van je rekening wordt gehaald. Hierdoor kun je voorkomen dat je het vergeet, het geld niet op de rekening staat, je te veel rente moet betalen of zelfs een boete moet betalen. Houd het daarom goed in de gaten en dan kan een creditcard je samen met het kopen op internet erg veel voordelen opleveren.

Creditcard en veiligheid

De meeste creditcards zorgen voor extra veiligheid. Wanneer je iets gaat kopen op internet en je bestelling wordt niet bezorgd, dan sta jij met een creditcardbetaling sterk. Het voordeel is dat je onterechte betalingen in het maandelijkse creditcardoverzicht terug kunt laten draaien. Het is bij de gewone bankbetalingen een stuk lastiger. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en de veiligheid van de creditcard. Ervaar zelf wat de voordelen zijn als je een creditcard gaat gebruiken en zorg dat je ook weet wat de kosten zijn als je rente moet betalen over openstaande bedragen. Schat voor jezelf in of jij verantwoord met een creditcard kunt omgaan. Is dat het geval dan zorgt de creditcard naast gemak ook voor veiligheid.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3578x
Toegevoegd: 29-06-2016 21:30
Gewijzigd: 12-07-2016 23:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!