Crowdfunding: jouw financiering in eigen hand

Crowdfunding: jouw financiering in eigen hand

Crowdfunding: jouw financiering in eigen handHet is voor kleine bedrijven steeds moeilijker om geld te lenen. Het financieren van een onderneming gebeurt dan ook op steeds creatievere manieren en crowdfunding blijkt hier een succesvol voorbeeld van. Wanneer je een goed idee hebt lijkt crowdfunding voor veel bedrijven een mooie bron om uit te investeren.

Vraag je jezelf af hoe crowdfunding werkt en wat er bij crowdfunding komt kijken? Dan zit je op deze pagina helemaal goed en ontdek je de mogelijkheden.

Wat is crowdfunding?

Als je als ondernemer een goed idee hebt zet je het één en ander op papier. Blijkt het idee goed genoeg? Mogelijk zet je het dan om in een businessplan. Met een businessplan is het mogelijk om de markt op te gaan en wellicht ga je verschillende banken langs om vermogen los te weken. Als het niet lukt om een financiering rond te krijgen zoek je wellicht naar alternatieven. Alternatieven zijn schaars en vaak komt het neer op een lening bij vrienden of een dure lening bij de bank. Er lijkt weinig sympathie voor het businessplan en het lijkt vooral om het geld te gaan.

De bank maakt het een ondernemer niet gemakkelijk om geld te lenen en er is dan ook druk gezocht naar een manier om geld zonder de bank te lenen. Via crowdfunding kun je geld lenen door een aanvraag aan particulieren te doen. In 2013 is er met crowdfunding al meer dan 32 miljoen opgehaald en in 2012 was dit nog minder dan de helft. Ondanks dat crowdfunding klein begonnen is nam de omvang zeer snel toe. Crowdfunding is voor veel mensen een stuk persoonlijker dan sparen via een spaarrekening of met een belegging in een beursgenoteerd bedrijf.

Om een project te financieren lijkt crowdfunding de ideale oplossing. Crowdfunding verloopt echter zonder tussenpersoon tussen de investeerder en ondernemer. Wanneer je met problemen te maken krijgt kun je dus niet terecht bij een tussenpersoon en bewaak je jouw rechten zelf.

Bij crowdfunding wordt er vaak door particulieren geld ingelegd. Wanneer iedere particulier een klein bedrag investeert is het uiteindelijk mogelijk om tot het benodigde bedrag te komen. Bij de bank of een normale investeerder wordt er vaak door één partij gefinancierd. Met kleinere bedragen is men vaak bereid om grotere risico’s te nemen en uiteraard helpt dit bij het verzamelen van de benodigde investering.

Crowdfunding websites

Tegenwoordig zijn er steeds meer platformen om crowdfunding op mogelijk te maken. Bij sommige platformen verbindt men eigen regels aan het principe van crowdfunding. Zo wordt een investering alleen betaald wanneer de doelstelling voor 100% is behaald. Uiteraard krijgen investeerders het ingelegde bedrag terug wanneer de doelstelling niet wordt behaald.

Ontstaan van crowdfunding

Crowdfunding is ontstaan in de 21e eeuw. Crowdfunding is van oorsprong begonnen in de Verenigde Staten en werd vooral gebruikt voor films, literatuur en muziek. Zo is SellaBand een bekend platform waarmee de muziekindustrie van crowdfunding wist te profiteren. Wanneer je op dit platform fan wordt van een bepaalde band kun je een supporter worden en geef je een artiest de mogelijkheid het eerste album op te nemen. Er is 50.000 dollar nodig om dit mogelijk te maken en voor iedere investering wordt een vergoeding betaald in de vorm van een concertticket of het muziekalbum op cd.
Kickstarter is waarschijnlijk het bekendste platform van dit moment en is een absoluut succesverhaal uit de Verenigde Staten. De werking van Kickstarter lijkt op die van SellaBand, maar met Kickstarter is het mogelijk om in allerlei projecten te investeren. Kickstarter richt zich op creatieve projecten in het algemeen en wist in 2013 al bijna 500 miljoen dollar te verdelen. De verwachting is dat Crowdfunding de komen jaren blijft groeien en zich ook in Europa verder zal ontwikkelen. Landen als Nederland, België, Duitsland en Scandinavische landen kennen inmiddels als een aantal eigen platformen waar crowdfunding mogelijk is.

Procedures bij crowdfunding

Bij crowdfunding is het platform een belangrijk onderdeel voor het vergaren of doen van een investering. De gehele procedure wordt bij crowdfunding door het platform gecoördineerd en dat maakt het platform essentieel. Uiteraard verdient een platform geld voor het faciliteren van deze dienstverlening. Zo vraagt een platform geld om een project te plaatsen, wordt er een bepaald percentage van het vergaarde kapitaal gerekend of wordt er door de investeerders een extra commissie betaald.
Het is bij sommige platformen mogelijk om meer dan 100% van de doelstelling te ontvangen. Je kunt in dit geval geld investeren tot de deadline is bereikt. Bij andere platformen loopt crowdfunding tot de doelstelling en stopt het vergaren van geld wanneer de doelstelling is bereikt of als de deadline is verstreken.

Crowdfunding en wet- en regelgeving

De SEC heeft in de Verenigde Staten verboden dat investeerders winst maken met crowdfunding. Je kunt in de Verenigde Staten dan ook geen aandelen kopen met crowdfunding. In Europa is het wel mogelijk om crowdfunding met aandelen te doen, maar hier is een wettelijke grens aan.
Crowdfunding mag een beurs als de AEX niet vervangen en het is dan ook niet toegestaan om aandelen van crowdfunding steeds te kunnen veranderen. Het is voor een platform niet toegestaan om te adviseren over het doen van een investering. Een platform moet neutraal zijn in het spanningsveld van ondernemer en investeerder. De regels zijn wat dat betreft hetzelfde in de Verenigde Staten en Europa.

Crowdfunding in de wereld

Het grootste platform is op dit moment Kickstarter. In 2014 was de omzet via dit platform meer dan 500 miljoen dollar en is de grens van 1 miljard dollar bereikt. De totale markt van crowdfunding bestond in 2013 uit meer dan 5 miljard dollar en naar verwachting gaat dit de komende jaren nog verder stijgen. Tot nu toe is een computerspel het meest succesvolle crowdfunding project en is er meer dan 65 miljoen in dit spel geïnvesteerd met crowdfunding.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 3974x
Toegevoegd: 28-05-2015 16:30
Gewijzigd: 22-08-2015 12:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!