Erg vervelend als je zo snel mogelijk in je nieuwe woning wilt trekken, maar je oude maar niet verkocht krijgt. Want je zit niet op maandenlange dubbele woonlasten te wachten. Wat kun je er zelf aan doen om de verkoop van je huis te versnellen?
Om te beginnen is het natuurlijk ontzettend belangrijk om precies de juiste prijs voor je huis te vragen. Als je te veel vraagt, zal je huis lang te koop staan en uiteindelijk zal je met de prijs alsnog moeten zakken.
Vraag je echter te weinig, dan verkoop je je woning misschien wel heel snel, maar doe je jezelf tekort.
Om de beste prijs voor je huis te bepalen, kun je het beste minimaal twee of drie makelaars een taxatie uit laten voeren. Zij hakken dagelijks met dit bijltje en kunnen dit beter inschatten dan jij. Desondanks zullen er altijd verschillen zijn tussen de taxaties. Dus je neemt de gemiddelde prijs van de drie.
Natuurlijk moet je er altijd rekening mee houden dat er over de prijs onderhandeld zal worden. Gemiddeld worden huizen in Nederland verkocht voor ongeveer 8 procent minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Je zou denken dat het dan slim is om meteen 8 procent meer te vragen dan je minimaal wilt krijgen, maar let wel op dat je niet te ver boven de taxatiewaarde gaat zitten.
Verplaats je liever in de koper en vraag je af of jij zelf op je eigen huis zou reageren met de gevraagde prijs. En bedenk ook dat je huis gemakkelijk gevonden moet kunnen worden op internet. Het kan dus slimmer zijn om 199.000 euro te vragen dan 201.000 euro omdat je anders weg gefilterd wordt door mensen die een huis zoeken tot 200.000 euro.
Je gaat natuurlijk op zoek naar een goede makelaar. Maar hoe bepaal je welke goed is en welke minder? Dat is niet zo gemakkelijk. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je makelaar flexibel is. Dus bijvoorbeeld ook bereid om bezichtigingen op de avonden of in het weekend te doen. Dat vergroot de kans op een match met een koper aanzienlijk. Evengoed blijft het belangrijk om zelf ook nauw betrokken te blijven bij het hele proces.
Bepaal bijvoorbeeld zelf welke foto’s er op de website komen en vraag je makelaar om een eventuele koper die afgehaakt is nog eens te bellen en te vragen waarom. Misschien kan het struikelblok worden opgelost en anders leer je er in elke geval iets van.
Je kunt tegenwoordig niet meer om internet heen. Wil je je huis snel verkopen, dan kan je een advertentie plaatsen op de door huizenzoekers meest geraadpleegde website: Funda.nl. Een advertentie op Funda kost wel geld, je kan daarom ook kijken naar gratis of goedkopere alternatieven zoals Marktplaats of Jaap om te adverteren. En het is natuurlijk altijd goed als je huis op zoveel mogelijk plaatsen te vinden is.
Zorg ervoor dat dit een goede en vooral complete advertentie is. Zoekresultaten worden op Funda namelijk op relevantie gesorteerd. Dus hoe meer informatie je in je advertentie geeft, hoe groter de kans dat iemand die aan het zoeken is een match heeft met jouw woning.
Daarbij is niet alleen de inhoud van je advertentie belangrijk, ook de vorm doet veel. Veel en duidelijke foto’s zijn sowieso een must, maar een video is helemaal mooi.
Ook sociale media kun je prima inzetten om je huis snel te verkopen. Het kost niets om je woning op Facebook of Instagram te zetten. Bedenk alleen wel dat iedereen dan wel direct kan zien waar je woont, dus als je sterk aan je privacy hecht, dan moet je hier misschien maar van afzien.
Verder is het ook slim om de foto’s van je huis op Funda of sociale media regelmatig te updaten. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld de foto’s van je tuin met een pak sneeuw beter even vervangen door foto’s van je tuin in bloei.
Het is misschien niet altijd leuk om voortdurend kijkers over de vloer te hebben, maar je zal je toch even aan moeten passen en dit moeten accepteren. De meeste kans om je huis vlot te verkopen heb je als mensen alles met eigen ogen kunnen bekijken.
Naast de reguliere bezichtigingen, is het ook altijd verstandig om mee te doen met de NVM Open Huizen Dag. Deze vindt twee keer per jaar plaats. Uit onderzoek door NVM blijkt dat van de woningen die meedoen 12 weken later bijna twee keer zoveel verkocht is als van huizen die niet meedoen.
Om zoveel mogelijk potentiële kopers aan te spreken, moet je huis er neutraal uitzien. Dus wanneer je foto’s gaat maken om te gebruiken op bijvoorbeeld Funda of de website van de makelaar, zorg dan dat er niet te veel persoonlijke zaken zichtbaar zijn. Een geïnteresseerde koper moet het gevoel krijgen dat het zíjn huis is en niet jouw huis. Hetzelfde geldt voor bezichtigingen. Ruim je huis goed op en zorg dat alles strak oogt. Maak ook net even wat beter schoon dan anders. Op die manier is je huis het aantrekkelijkst en bovendien leidt rommel ook gewoon af.
Zorg er ook voor dat je huis in goede conditie is. Dus doe even dat kleine schilderklusje waar je al maanden niet aan toe kwam. Het is belangrijk dat een eventuele koper niet het gevoel krijgt dat hij of zij nog allerlei kleine klusjes moet doen. Het lekkerste is het om een huis te kopen waar je in principe zo in kán trekken, hoewel natuurlijk iedereen een huis wel aan zijn persoonlijke smaak zal aanpassen.
Maak je huis zo aantrekkelijk mogelijk. Daar zijn vaak helemaal geen grote aanpassingen voor nodig. Voor een paar tientjes kun je een kamer snel opfleuren met wat planten, kussentjes of andere deco dingetjes. Zorg dat je badkamer lekker fris ruikt. En zorg dat je woning zo licht mogelijk is. Licht maakt een ruimte gezelliger en laat een kamer groter lijken. Dus trek de gordijnen wijd open of zet eventueel een lampje extra aan. En vergeet uiteraard ook je tuin niet. Met name je voortuin is de allereerste indruk van een potentiële koper die voor de deur staat.