De Noordse Mythologie

De Noordse Mythologie

De Noordse MythologieDe Noordse Mythologie kent veel verschillende goden en heeft een interessant scheppingsverhaal. In dit artikel lees je over de schepping en de verschillende goden inde Noordse Mythologie.

Mythologie

Eén van de bekendste mythologieën is het Noordse Mythologie. Griekse, Egyptische. Germaanse en Romeinse mythologie, zijn ook voorbeelden van bekende mythologieën. Met het Germaanse heeft de Noordse veel samen overeen. Voor een groot gedeelte hebben ze zelfs dezelfde goden. Noormannen geloofde in de Noordse mythologie. Noormannen kwamen uit de Scandinavische landen. Noordse mythologie bestond al veel langer dan toen bij de Noormannen. Een gedeelte ervan kwam van landen die zich dicht bevonden bij Scandinavië.

De Schepping

Ginnungagap ook wel een grote leegte, was het begin van het scheppingsverhaal. Nilfheim lag in het Noorden van de grote leegte. Nilfheim had land dat wolken over de grond had en heel veel uit ijzig water bestond. Er was ook nog een land ten zuiden dat bekend stond als het land van het vuur, namelijk Muspelheim. Door de samenvoeging van de 2 werelden, kwam 1 levend wezen uit namelijk Ymir. Dit was het begin van de levende wezens. Een man en een vrouw werden geboren uit het okselzweet van Ymir. De eerste man en vrouw waren reuzen zoals Ymir. Het vuur en water van de eilanden die samen zijn gevoegd, brachten een koe genaamd Audhumla. De koe gaf Ymir melk en door het likken van ijsblokken voedde ze Ymir zout. In een ijsblok zat een levend wezen genaamd Buri. Deze kwam vrij doordat het ijs oplosten. Bor die de zoon was van Buri trouwde uiteindelijk met een dochter van de reuzen, dit was Bestla. Samen kregen Bor en Bestla drie zonen genaamd: Vili, Odin en Ve.
Vili, Odin en Ve waren geen fan van reuzen en wouden hierom een einde maken aan alle reuzen. Ymir werd eerst slachtoffer van de opstand door de zonen van Buri. Er ontstond een overstroming waren vele reuzen omkwamen, door het bloed van Ymir. De enige die het hadden overleeft waren Bergelmir en zijn vrouw, hun ontsnapte en vluchtte met een bootje.
Een nieuwe wereld ontstond door de zonen van Bor. Ze maakte met de schedel van de overleden Ymir, de aarde. De rivieren zouden het bloed van Ymir zijn. Het vuur uit Muspelheim diende voor de zon, sterren en de maan van het land. De broers werden uiteindelijk vergezelschapt door andere goden. De wereld die ze met zijn alleen hadden gecreëerd werd Asgard genoemd. Met een brug naar Midgard die Brifost werd genoemd, ook wel de regenboogbrug genoemd. De brug richting Midgard stond onder bewaking van Heimdall.
Door tijd begon het lichaam van Ymir te rotten, hier ontstonden maden. De goden besliste met zijn allen om er de dwergen van te maken. Sinds toen is de woonplek van de dwergen ondergronds.
Vili, Odin en Ve zagen op een dag twee boomstronken in Midgard, hieruit ontstonden een mensenpaar. De man die eruit ontstond werd Ask genoemd, betekent ook wel Es. De vrouw die uit de boomstronk ontstond, werd Embla genoemd dat betekent Wingerd of Olm. De drie broers gaven de mensen per persoon iets. Adem en leven werd gegeven door Odin, bewustzijn en beweging gaf Vili en de zintuigen werden gegeven door Ve.

Ragnarok

De goden zag zichzelf niet als onsterfelijk, er kwam een einde aan hun leven en de wereld. Ragnarok betekent ook wel het einde van alles. Op de dag van Ragnarok streden goden en mensen samen tegen monsters en reuzen. Hierbij was het einde van de wereld. Er werd ook een nieuwe wereld geïntroduceerd op de dag van Ragnarok, dus is het einde van een wereld maar ook een begin. De wereld zou meer liefde kennen dan dat er in de oude was. Liv en Lifhtrasir zouden Ragnarok overleven, hun bestemming was om een andere generatie mensen voort te zetten. Uit Helheim keerde Höder en Balder terug, ze waren terug gekomen om de hemel te scheppen.

Goden

Je had twee families als je het hebt over Goden families, namelijk de Asen en de Wanen. De twee families ontstonden toen Ve, Vili en Odin verschillende kanten opgingen. Je had bij de ene familie Vili en Ve hun vonden de schepping die ze hadden gecreëerd prima en wilde rondreizen. En bij de andere familie had je Odin, hij vond dat er meer moest komen. Hieruit ontstonden de Asen, dit waren Odins volgelingen, en je had de Wanen dat waren van Vili en Ve volgelingen.
Goden kwamen in verschillende soorten of entiteiten. Het web van het leven werd gespind door Nornen. Een leven zou gelijk staan aan elk draad.
Er bestond ook nog een soort genaamd Walkuren, hun waren de boodschappers van Odin. De Walkuren bediende in Walhalla de Helden die er waren. Walkuren waren ook wel oorlogsgodinnen, ze reden rond in hun wagen tijdens gevechten en moedigde krijgers aan.

Belangrijkste Goden

Eén van de bekendste goden is Odin, ook wel de oppergod genoemd. Hij was het belangrijkst van de Noordse Goden. Ook was hij de heerser van Asgard. Naar kennis was Odin erg benieuwd, hij gaf zelfs één oog voor een bron waar die dan uit zou mogen drinken, om oneindige wijsheid te hebben. Dat was niet het enige hij had namelijk magische krachten, hiermee kon Odin zichzelf veranderen van vorm. Toch was Odin niet altijd geliefd bij de Vikingen dat kwam doordat Odin ook onvoorspelbaar was en zorgde voor spanning tussen zijn onderdanen.
Odin had een echtgenoot genaamd Frigg. Ze droeg een blauwe mantel, die zou moeten staan voor de hemel. Frigg was ook erg wijs zoals Odin zelf, frigg adviseerde daarom vaak Odin. Door de verhalen die rond gaan werd Frigg gezien als een moederfiguur. Daarom stond Frigg ook voor moederschap, huwelijk en huishouden.
De bekendste van de Noordse goden zou wellicht weleens Thor kunnen zijn. De verhalen die over hem rond gingen werd gezegd dat die een echte krijgsman was. Met de hamer van Thor regeerde hij de stormen. Zijn rol was niet alleen dat, hij was namelijk de beste vechter van de goden en moest Asgaard beschermen. Toch stond Thor niet bekend bij de Vikingen om zijn krijger acties, meer om de stormen die hij mee zou brengen. Boeren hadden namelijk hard de regen nodig voor hun akkers.
Freya was een godin die stond voor vruchtnaarheid. Ook was ze de mooiste Noordse godin, ze stond namelijk voor passie en liefde. Daarnaast kwam ze ook in contact met de doden. Folkvangr werd namelijk geregeerd door Freya, hier kwamen de helft van overleden krijgers. In Walhalla bij odin kwam de andere helft.
Als we over een bijzonder figuur praten, hebben we het over Loki. Loki was een buitenbeetje bij de goden, dit kwam omdat hij een afstammeling was van de reuzen. Dat was niet het enige hij stond ook bekend als de God die chaos creëerde. Zijn geestigheid zorgde ervoor dat hij andere goden vaak uit de brand hielp. Loki had een karakter die bestond uit twee kanten, daarom kon hij ook sluw en wreed zijn, continu was hij bezig met streken uithalen bij andere. Het vorm veranderen had Loki van odin, dit was hij zijn sluwe plannen erg handig. Vikingen waardeerde daarom Loki niet en deden niet aan offers voor Loki.
Loki ging uiteindelijk een stapje te ver, Balder werd vermoord door 1 van zijn streken. Balder was de zoon van Freya en Odin. Door deze actie werd hij vastgebonden in een grot door de andere goden. Op het hoofd van Loki hadden ze een slang geplaatst. Het gif druppelde telkens op Loki zijn gezicht. Doordat hij vastgebonden was zou hij geprobeerd te hebben om los te komen, hij bewoog zo hard dat de aardde ging schudden. Dit noemde de Vikingen aardbevingen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 702x
Toegevoegd: 14-11-2022 14:04
Gewijzigd: 16-11-2022 11:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!